1992'de katledilen Ayten Öztürk’ün babası: Kızımın eli hala dışarıda

İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi, 1992 yılında kaybedilen ve cesedi bir arazide eli dışarda kalmış şekilde gömülü bulunan Ayten Öztürk’ün akıbetini sordu. Açıklamaya Öztürk’ün ailesi de katıldı.

Abone ol

DERSİM - İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından 1992’de Dersim’de kaçırılıp öldürülen Ayten Öztürk için bir araya geldi. Sanat Sokağı’nda düzenlenen basın açıklamasına DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Sebahat Tuncel, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasında söz alan Ayten Öztürk’ün babası Hıdır Öztürk, yetkililere seslenerek bugüne kadar kızının faillerinin bulunması için herhangi bir adım atılmadığını dile getirdi.

‘SİZE UZATTIĞIMIZ ELE KARŞILIK VERİN’

“1992 yılından bu yana ailece yaşadığımız adaletsizlikler ve hukuksuzlar karşısında adaletsizliği sembolize eden bir anıt mezar açtık” diyen Öztürk şöyle devam etti: “Anıt mezarının üzerindeki el, kızımın elini sembolize ediyor. Ben devlete seslenmek istiyorum; ya gelin bu eli tutun ve failleri yakalayıp yargı önüne çıkarın ya da bu adalet sembol olan elin, bu dünyada ve öte dünyada da yakınınızda olacağınızı bilin. Ben Yeşil’in yakalanmasını, Yeşil ile birlikte yardım eden dönemin Dersim Jandarma Alay Komutanı ve valisinin yargılanmasını istiyorum. Yapmış olduğum bu çağrıya, uzatmış olduğumuz bu ele karşılık verilmesi ve hak, hukuk, adalet istiyorum.”

‘ADLİ MAKAMLAR HUKUKSUZLUĞA KARŞI YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ’

Öztürk’ün ardından söz alan İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz ise şunları söyledi: “Hıdır Öztürk’ün Dersim’de kalan kızı Ayten Öztürk, Mazgirt ilçesine bağlı Akpınar'daki Tunceli İl Özel İdaresi'ne ait bir fabrikada çalışıyordu. 27 Temmuz 1992 akşamı mesai çıkışı sonrasında içinde 4 kişi bulunan beyaz bir arabayla kaçırıldı. Kaçırılan Ayten, 8 Ağustos 1992 tarihinde Elazığ Karşıyaka Kartaltepe mevkiinde, bir eli dışarıda kalmış şekilde gömülü olarak bulundu. Ancak Ayten Öztürk’ü kaçıranlar, işkence ile katledenler, bedenini kaybedenler ve insanlığa karşı bu suçu örtbas edenler biliniyor olmasına rağmen, dosyada tanıklar, deliller, itiraflar olmasına rağmen dava, 21 Eylül 2022’de zamanaşımından düşürülerek cezasızlıkla sonuçlandı. 1009. haftamızda siyasi ve adli makamları bir kez daha Ayten Öztürk dosyasında uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye ve etkili bir giderim yolu sunmaya çağırıyoruz.”