2 kez ertelenmişti: Yemen hükümeti ile Husiler arasında esir takası başladı

İç savaşın 9 yıldır devam ettiği Yemen'de hükümet ile Husiler arasında yapılan esir takası kapsamında toplam 887 kişinin serbest bırakılması bekleniyor.

Abone ol

DUVAR - Yemen hükümeti ile Husiler arasında 20 Mart'ta anlaşmaya varılan ve daha önce iki kez ertelenen esir takasının bu sabah başladığı bildirildi. Bugün ilk aşamada Husilerden 250, Yemen hükümetinden 70 kişinin serbest bırakılması bekleniyor. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Sözcüsü Adnan Huzam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsviçre'de varılan anlaşma uyarınca Yemen hükümeti ile Husiler arasında karşılıklı esir değişimi operasyonuna başlandığını söyledi. Esirlerin ailelerine kavuşmalarının mutluluk verici olduğunu belirten Huzam, aynı zamanda bunun Yemen'deki çatışan taraflar arasında ilişki kurulmasında önemli bir adım olduğunu ifade etti.

'DAHA FAZLA ESİR DEĞİŞİMİ YAPILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ'

Huzam, esir takası gibi adımlar sayesinde daha fazla esir değişimi yapılmasını temenni ettiğini kaydederken, yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husilerin serbest bıraktığı esirlerin ICRC uçağıyla Aden Uluslararası Havalimanı'na varmasıyla eş zamanlı Yemen hükümetinin serbest bıraktığı kişiler de Sana'ya ulaştı.

Husiler tarafından serbest bırakılanlardan eski Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin kardeşi Nasır Mansur ve eski Savunma Bakanı Mahmud es-Sabihi'yi karşılamak üzere Yemen Savunma Bakanı Muhsin ed-Dairi, Aden Valisi Ahmed Hamid Lemles ile bazı hükümet yetkililerinin Aden Uluslararası Havalimanı'nda bulunduğu aktarıldı.

TOPLAM 887 KİŞİ SERBEST BIRAKILACAK

Yemen'de İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun destek verdiği hükümet güçleri arasındaki çatışmalar, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası alanda atılan diplomatik adımlara rağmen 9 yıldır devam ediyordu.

Yemen hükümeti ile Husiler, BM gözetiminde 11 Mart'ta İsviçre'de esir takası görüşmelerine başlamıştı. Taraflar müzakereler sonucu 20 Mart'ta, aralarında 4 gazeteci ile tanınmış siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerinin de bulunduğu 887 kişinin karşılıklı olarak serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

11-13 Nisan tarihlerinde yapılması planlanan esir takası, 8 Nisan'da yapılan bir açıklamayla Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin (ICRC) talebiyle üç gün sonraya ertelenmişti. Ertelemenin sebebi, 'ilgili düzenlemelerin yapılması için zamana ihtiyaç olması' olarak açıklanmıştı. Yemen hükümetinin esir takasından sorumlu yetkilisi Majid Fadael, 12 Nisan'da bir açıklama yapmış ve takasın 14 Nisan Cuma günü gerçekleşeceğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)