2 ton ciğer bir saatte tükendi

Edirne’de acı biber yeme yarışmasında, yarışmacılar zor anlar yaşadı. Görevliler, acının etkisinden gözleri yaşaran yarışmacılara ayran ve su yetiştirmekte zorlanırken, gelecek yıl 'Tava Ciğeri Güzellik Yarışması' düzenlemesi için planlar yapılmaya başlandı.

Abone ol

Ahmet Külsoy

Edirne Belediyesi tarafından, 13-14-15 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen ‘7’nci Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali sona erdi. Kapanış programı, Atatürk Anıtı’na Tava Ciğer esnafının çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Beyazıt Sansı’nın Ciğer Türkü’sünü söylemesiyle devam etti. Ciğer esnafına önlük giydirilmesinin ardından festival korteji, Edirne’nin en işlek ve trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’nde hazırlanan sahne önüne hareket etti.

7’nci Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali’nin kapanış gününde acı biber yeme yarışması düzenlendi. Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde yetişen ve acılığıyla tanınan ‘Karaağaç biberi’ni yemek için 8 gönüllü yarışmaya katıldı. Tabaklarda 20 adet hazırlanan biberleri yemeye başlayan gönüllüler, gözlerinden yaşlar gelerek zor anlar yaşasa da son ana kadar yarışmayı bırakmadı. Yarışmada 4 yarışmacıya 50 adet kuru biber yedikleri için birincilik verilirken çeşitli Edirne’ye ezgi hediyeler verildi.

Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Bando ve Ciğer Festivali’nin kapanış gününde, festival alanına oluşturulan stantlarda vatandaşlara ücretsiz olarak 2 ton tava ciğeri dağıtımı gerçekleştirildi. Bedava ciğer almak için zaman zaman izdiham yaşandı.

Edirne’yi Tanıtma Ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar "gelecek yıl festivalin konseptinde değişiklik yapılacağını söyledi. 2018 yılında Tava ciğerini tanıtmaya İstanbul’dan üç ay öncesinden başlayacaklarını aktaran Dinar, 'Tava Ciğeri Marşını Bülent Ersoy’a okumak için teklif getireceklerini' belirtti. Bu yıl Ramazan ayı yaklaşması nedeniyle acele ettiklerini söyleyen Başkan Dinar şöyle konuştu "Değişiklik yapmayı düşünüyoruz. Tava ciğeri yöremizin besili danalarından elde ediliyor. Festivale en az 3 dana getireceğiz. Bununla yetinmeyeceğiz; Ciğer güzellik yarışması düzenleyeceğiz. Güzellik yarışmasına katılacak kızlarımızın yaşları 18-25 aralığında olacaktır. Roman kızlarımıza pozitif ayrıcalık tanımaya düşünüyoruz."

Tava ciğerini şu ana kadar ulusal yerel ve yabancı basında bin 500 kez haber yapıldığını aktaran Dinar, "İş Bankası, Deniz Bank, Akbank’tan tava ciğerini kitap yapmak için teklif geldi. Bir komisyon kurduk bu komisyon bankalarla iletişim halinde. En geç Eylül Ekim ayında tava ciğeri el kitabı kitap raflarında yerini alacaktır" diyor.

Derneğe üye 14 ciğerci esnafının cebinden yaklaşık 60 bin lira çıktığını aktaran Dinar, "Ciğerlerin maliyeti ciğerci esnafından. Helal olsun, afiyet olsun. Dostlarımız bizi yalnız bırakmadı" dedi.