2016'da kredi kartına yüklendik

Kredi kartıyla geçen yıl yapılan ödemeler yüzde 12 artışla 587 milyar liraya çıktı.

Abone ol

DUVAR - Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye'de banka ve kredi kartlarının toplam 176 milyon adete çıktığını, yıllık kartlı ödemelerin de 2016 yılında yüzde 12 artışla 587 milyar liraya yükseldiğini söyledi.

Bankaların ortak platformu BKM, yıllık değerlendirme toplantısında Türkiye'nin 2016 yılına ait kartlı ödeme gelişiminin yanı sıra ödeme sistemlerinde yeni trendleri de masaya yatırdı. Verilere göre 2016 yılında lüks tüketim harcamaları azaldı, buna karşın tasarruf eğilimi arttı. BKM'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin mobil ticaret ve Fintech başlıklarında sağlıklı büyüdüğü ve 2023 yılında nakitsiz toplum olma hedefinde hız kesmediği görüldü.

Bankaların ortak platformu ve ödeme sistemleri alanında Türkiye'nin inovasyon merkezi Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de kartlı ödemeler ve nakitsiz toplum hedefine yönelik çalışmalar konusunda 2016 yılında yaşanan gelişmeleri, yapılan basın toplantısında değerlendirdi.

BKM Genel Müdürü Canko, 2016 yılında lüks tüketimin azaldığını ve tüketicilerin temel ihtiyaçlarını karşılayarak tasarrufa yöneldiğini belirtti. Canko, Türkiye'nin 2023 yılında nakitsiz toplum olma hedefinde temponun düşmediğini, nakitsiz yaşam, mobil ticaret ve finansal teknoloji girişimleri (Fintech'ler) başlıklarında Türkiye'nin sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü vurguladı.

ÖDEMELERDE NAKİT BIRAKILIYOR

Türkiye'de 2016 itibarıyla banka ve kredi kartları dâhil olmak üzere toplamda 176 milyon kart olduğunun altını çizen Canko, bu kartların 58.8 milyonunun kredi kartı, 117 milyonunun banka kartı olduğunu vurguladı.

Kart sayısı gelişiminde 2015'ten 2016'ya yüzde 3'lük artış olduğuna dikkat çeken Canko, “Avrupa'nın 1 numaralı kart pazarı olmayı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Ödemelerdeki kart kullanımının artışına dikkat çeken Canko, “2016'da toplam kartlı ödemeler yüzde 12 büyüdü. 2015'te 526 milyar TL tutarında kartlı alışveriş yapılmıştı. 2016'da bu miktar yüzde 12 oranında artışla 587 milyar TL'ye çıktı” ifadelerini kullandı. Ticari kredi kartı ve banka kartları ile yapılan ödemelerdeki artış hızına da değinen Canko, “Ticari kredi kartı ve banka kartları ile yapılan ödemeler toplam kartlı ödemelere göre daha hızlı büyüyor. Ticari kredi kartı ödemeleri yüzde 17, banka kartı ödemeleri ise yüzde 34 büyüdü. Artık her 4 kartlı ödemeden 1'i banka kartları ile yapılıyor” dedi.

TÜKETİCİ TASARRUFA YÖNELDİ

Sektörel verilere bakıldığında istatistikler, 2016 yılında kartlarla daha çok tasarruf yapıldığını ortaya koyarken lüks tüketim ve turizm harcamalarının 2015'e kıyasla azaldığını gösteriyor.

Kart harcamalarının en fazla artış gösterdiği sektörler ise bireysel emeklilik (yüzde 84), kamu/vergi (yüzde 72), sigorta (yüzde 25), yemek (yüzde 17) ve sağlık (yüzde 14) olarak sıralanıyor.

(DHA)