2018'in cep telefonları

Cep telefonlarını 2018'de ne gibi teknolojik yenilikler bekliyor? Yeni modellerde hangi özellikler olacak?

Abone ol

DUVAR - Her yıl teknoloji ve tasarım açısından yenilenen cep telefonları, 2018'de de birkaç adım ileri gidecek. Teknoloji uzmanlarına göre 2018, cep telefonlarına şu dört temel özelliği getirecek:

YAPAY ZEKALI, ÜÇLÜ KAMERALAR

Çift arka kamera, 2017'de son teknoloji cep telefonları için olmazsa olmaz haline gelmişti. Google hariç neredeyse tüm üreticiler, bir yerine iki kamera lensinin daha kullanışlı olduğu fikri üzerinden yürüyordu. 2018'de ise yapay zekanın cep telefonu kameralarından alınan sonuçları ciddi ölçüde iyileştirmesi bekleniyor. Hatta, üçlü bir kamera düzeneğinden ve bunu ilk kez Huawei’nin yeni çıkaracağı P11 modelinde görebileceğimizden söz ediliyor. Söylentiye göre, ilk üç lensli arka kamerası olan telefon 40 MP'lik kareler çekecek ve 5x hibrid zoom özelliğine sahip olacak.

İKİLİ, KATLANABİLİR EKRAN

2017'nin sonlarına doğru piyasaya sürülen ZTE Axon M iki ekrana sahip. Teknoloji meraklılarınca mükemmel bulunmasa da, türünün tek örneği olarak beğenildi. Dahası, ZTE Axon M son çift ekranlı telefon da olmayacak. Zira Samsung, LG, Lenovo ve Huawei'nin ikili, bükülebilir ekranlı cep telefonları üretmeyi planladığı belirtiliyor. Hatta Samsung'un ilk katlanabilir cep telefonunu önümüzdeki yıl Galaxy Note markası altında çıkarması bekleniyor. Microsoft'un da 'Andromeda' diye bilinegelen, geleneksel bir notebook bilgisayara benzeyen yeni bir tür mobil cihaz üzerinde çalıştığı biliniyor. Telefonların pillerinin bile bükülebilir olmasını gerektiren bu tasarımın altından markaların nasıl kalkacağı merak konusu.

EKRANA GÖMÜLÜ PARMAK İZİ TARAYICI

Samsung Galaxy S8 ve Apple iPhone X hakkındaki tüm söylentilere rağmen, ekrana gömülü parmak izi tarayıcılar 2017'de cep telefonlarında yer bulmadı. Ancak biyometrik şirketi Synaptics, ayrı bir çerçeveye ihtiyaç duymayan, ekrana gömülebilen ilk parmak izi tarayıcıyı geliştirdiğini duyurdu. Bu tarayıcının ilk olarak Çin markası Vivo'nın telefonlarında yer bulması bekleniyor. Samsung'un S8 modelinde ekranı büyük tutabilmek için parmak izi tarayıcıyı arkaya alması, sürekli kameraya parmak basan kullanıcılar tarafından çokça eleştirilmişti. Dolayısıyla parmak izi tarayıcının dokunmatik ekrana gömülmesinin kolaylık sağlaması öngörülüyor.

YAPAY ZEKAYLA UYUMLU CHIPSET

Chipset (yonga seti), bir anakartın kabul edebileceği işlemci tipini, bellek tipini ve boyutunu, desteklediği harici ve dahili cihazları belirler. Teknoloji dünyasındaki söylentiye göre, önümüzdeki dönemde tüm telefonlardaki chipsetler yapay zekâ ve artırılmış gerçeklikle uyumlu olacak. Apple ve Huawei'nin 2017'de başlattığı bu trendin sürmesi, telefonların bu sayede bir dizi görevi çok daha hızlı yerine getirmesi bekleniyor. (Dış Haberler)