2021 Türkiye'sinde Kürt gençler ne âlemde?
'Kürt Gençler’2020: Benzerlikler, Farklar ve Değişimler' araştırması incelendi. Kürt gençler arasında işsizlik ve geçim sıkıntısını en önemli kaygı olarak görenlerin oranı yüzde 62.
DUVAR - Aposto, yayınlanan güncel raporları incelediği Rapor Bülteni'nde bu hafta Rawest Araştırma'nın Kürt Çalışmaları Merkezi ve Yaşama Dair Vakıf ile birlikte yürüttüğü "Kürt Gençler’2020: Benzerlikler, Farklar ve Değişimler" araştırmasının raporunu inceledi. 2020 yılının aralık ayında yayınlanan raporda Türkiyeli Kürt gençlerin ve genç yetişkinlerin siyasal ve sosyal tercihleri araştırıldı.
'KÜRT GENÇLERİ OKUMA ORANINI YÜKSELTİYOR'
Raporda demografi, eğitim durumu, istihdam başlıkları için, "İki jenerasyon arasında eğitim düzeyi açısından çarpıcı bir dönüşüm var. Genç Kürtler, anne-babalarına nazaran çok daha eğitimli" ifadeleri kullanılırken şu bulgulara yer verildi: "Kürt gençlerinin %75’i ailesi ile yaşıyor. Bu oranın %60’ı bekar ve geniş aile ile, %16’sı evli ve çekirdek aile ile bir arada. %17’lik bir oran ise ailesinden ayrı arkadaşları ile veya yalnız yaşıyor. %7’lik bir oran ise yurt veya pansiyonda kalıyor. Ebeveynlerin %76’sı lise altı eğitim düzeyine sahip. Gençlerin ise yarısı öğrenci. Lise altı eğitim durumu gençlerde %29’lara kadar düşmüş"
'GENÇLERİN YÜZDE 34'Ü ÇALIŞIYOR'
Kürt gençlerin ebeveynlerinden farklı olarak okuma oranını yükselttiği belirtilirken "Eğitim ve istihdam arasındaki tablo çok paralel görünmüyor. Gençlerin yaklaşık %34’ü çalışıyor ve bu oranın %24’ü vasıfsız işçi statüsünde. Sadece %10 nitelikli bir işte çalışıyor. Türkiye ortalamasında her iki gençten biri iş sahibiyken Kürt gençlerinde bu oran üçte bire düşüyor. Kürt gençlerin üçte biri ne eğitimde ne de istihdamda bulunuyor.
Rapora göre Kürt genç kadınlar eğitimde ve özellikle de istihdamda daha dezavantajlı durumda" denildi.
'EN BÜYÜK KAYGI KAYNAĞI EKONOMİ'
Kaygıların bitmesi için siyasal normalleşmenin şart olduğu vurgulanan raporda, "Ülkedeki adalet sisteminin öngörülemez olması gençleri kaygılandırıyor. Ama bununla birlikte en büyük kaygı kaynağı ekonomi. İşsizlik ve geçim sıkıntısını en önemli kaygı olarak görenlerin oranı %62. %5,7 için gelecek kaygısı, %5,8 için ise eğitim. Ayrıca savaş, adalet gibi siyasi kaygıları dile getiren Kürt gençlerinin oranı %20.
İlk üç hayalin ilkini %50 oranı ile iş, kariyer, ev veya araba gibi şeyler oluşturuyor. Seyahat %12, huzur ve mutluluk ise üçüncü sırada. Yurtdışına çıkma arzusunun da temelinde ekonomik nedenler ağırlıkta. Kürt gençlerin %58’i yurt dışında eğitim almak istiyor. Özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerini tercih ediyorlar" ifadeleri kullanıldı.
'GENÇLERİN EN AZ BEŞTE BİRİ KÜRTÇEYİ KULLANMIYOR'
Kürt gençlerinin en az beşte birinin Kürtçeyi neredeyse hiç kullanmadığına dikkat çekilen raporda, "Önceki kuşaklara nazaran Kürt dili ve kimliğinin önündeki engellerin belirgin bir biçimde azalmış olmasına rağmen dilin kullanımının hızlı bir biçimde düşüyor olması ve özellikle Zazakî’nin kaybolmaya yüz tutan diller arasına girmesi, Kürtlerin önemli bir kesiminde bu kültürel asimilasyon ile birlikte politik taleplerin de azalacağı korkusuna sebep oluyor. Eğitim dilinin iki dilli olması Ak Partili gençlerde %49, HDP’li gençlerde ise %76 oranında kabul görüyor" denildi.
Raporun sonuç bölümünde Kürtleri ve Kürt gençleri tek tipleştirmenin sıkça yapılan hatalardan biri olduğu belirtilirken, genç Kürtler için, "Kadın ve erkek olmalarına, kendi şehirlerinde yahut batıda yaşıyor olmalarına, dindar ve seküler olmalarına, HDP, AK Parti ya da başka bir siyasete yakın olmalarına göre değişkenlikler arz ediyor" ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)