2021'in 'en pahalı' hava olayları hesaplandı, toplam maliyet 170 milyar doları geçti

Her yıl sigorta bildirimleri üzerinden sel, yangın ve sıcak hava dalgası gibi hava olaylarının maliyetini hesaplayan Christian Aid isimli kuruluş, 2021'de en az 170 milyar dolarlık hasar tespit etti.

Abone ol

DUVAR - 2021 yılına pandeminin yanı sıra dünya çapında yaşanan aşırı hava olayları ve doğal afetler damga vururken, bu felaketlerin maliyetleri hesaplandı. Christian Aid isimli yardım kuruluşu, geçtiğimiz sene yaşanan en maliyetli 10 doğal afetin yol açtığı toplam hasarın 170 milyar doları geçtiğini duyurdu. Kuruluşun raporunda, yoksul ülkelerdeki afetlerin maliyetinin ölçülemediğine dair de bir şerh düşüldü.

Her sene sigorta bildirimlerine dayanarak sel, yangın ve sıcak hava dalgası gibi hava olaylarının maliyetini hesaplayan Christian Aid, bu yıl doğal afetlerin maliyetinde yüzde 13 oranında artış yaşandığı belirtti. Kuruluş, bu sene yaşanan aşırı doğa olaylarında 170 milyar dolarlık hasar tespit etti. Miktar, 2020 yılındaki 150 milyar dolarlık hasardan 20 milyar dolar daha fazla çıkarken, Christian Aid bu durumun iklim değişikliğinin etkilerini ortaya koyduğu vurguladı.

'EN PAHALI' AFET IDA KASIRGASI

Raporda ele alınan 10 doğal afette en az 1075 kişinin öldüğü ve 1.3 milyon kişinin yerinden olduğu vurgulanırken, 'en pahalı hava felaketi' ABD'nin doğu kıyılarını ağustos sonunda vuran ve 65 milyar dolarlık hasara yol açan Ida Kasırgası oldu. Maliyetin büyüklüğü açısından ikinci sırada ise Almanya ve Belçika'da temmuz ayında yaşanan sel felaketleri yer aldı. Raporda, bu felaketin 43 milyar dolarlık hasara yol açtığı belirtildi. 

TEKSAS, ÇİN, KANADA, FRANSA...

Teksas eyaletinde elektrik kesintilerine de yol açan soğuk hava dalgası ve fırtına 23 milyar dolarla üçüncü sırada, Çin'in Henan eyaletinde temmuz ayında yaşanan sel ise 17.6 milyar dolarlık hasarla dördüncü sırada yer aldı. Birkaç milyar dolardan daha fazla hasara yol açan diğer felaketler de Kanada'daki sel, Fransa'da üzüm bağlarına zarar veren don ve mayıs ayında Hindistan ile Bangladeş'te yaşanan tufanlar sıralandı.

'İKLİM KRİZİNE KATKISI OLMAYAN YOKSUL ÜLKELER ETKİLENİYOR'

Raporda, söz konusu değerlendirmenin büyük ölçüde altyapının daha iyi sigortalandığı zengin ülkeleri baz aldığı, yoksul ülkelerdeki afetlerin maliyetinin zor hesaplandığı da vurgulandı. Güney Sudan'da yaklaşık 800 bin kişiyi etkileyen sel felaketi buna örnek gösterilirken, "2021'deki en yıkıcı aşırı hava olaylarından bazıları, iklim değişikliğine sebep olacak pek az şey yapan daha yoksul ülkeleri vurdu" denildi. 

'TOPLAMDA 250 MİLYAR DOLARLIK HASAR' 

Dünyanın en büyük reasürans şirketlerinden biri olan Swiss Re, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada bu sene doğal felaketlerin ve aşırı hava olaylarının yaklaşık 250 milyar dolarlık hasara yol açtığı tahmininde bulunmuştu. Şirket, bu miktarın geçtiğimiz yıldan yüzde 24 daha yüksek olduğunu ve sadece sigorta sektörünün karşılaması gereken maliyetin 1970'den beri en yüksek seviyeye çıktığını belirtmişti. (DIŞ HABERLER)