2025’e kadar ‘çalışma yok’ denmişti: Kalemoğlu’nda madenin kapasite artışına ÇED onayı
2025 yılına kadar herhangi bir madensel çalışmanın yapılmayacağı açıklanan Kalemoğlu Köyü'nde nikel madeninin kapasite artışı onaylandı. Bölge halkı, 2024'te olduğu gibi direneceklerini söyledi.
İZMİR – Manisa’nın Gördes ilçesinde bulunan Kalemoğlu Köyü'nde 10 yıldır faaliyet gösteren Zorlu Holding'e ait Meta Nikel Kobalt Madencilik Şirketi’nin, Kızıloluk, Matal ve Türkmençardağı’ndaki orman sahalarında yarattığı tahribat 2010 yılından bu yana gündemde. Şirket son olarak nikel madeninin genişleme çalışması için köyle bütünleşik olan Kocamurt Ormanı bölgesinde sondaj çalışması yapmak istedi. Mayıs ayında köylülerin direnişi ile karşılaşan şirket, çalışmaları durdurdu.
KAPASİTE ARTIŞINA ÇED ONAYI
Şirket yetkilileri ile görüşen Gördes Belediye Başkanı İbrahim Büke ise temmuz ayında bölgede 2025 yılına kadar herhangi bir madensel çalışmanın yapılmayacağını, bölge halkının endişe etmemesi gerektiğini açıkladı. Yaşanan gelişmelerin ardından şirketin kapasite artışı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulunduğu ve başvurunun eylül ayında onaylandığı ortaya çıktı.
1 MİLYON TON OLAN ÜRETİM 8 KATINA ÇIKACAK
Gördes ilçesine yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan proje alanı yakın çevresinde Fundacık, Kabakoz, Kalemoğlu ve Çiçekli mahalleleri buluyor. Şirketin hazırladığı ÇED raporuna göre, son durumda planlanan kapasite artışı çerçevesinde yılda 1 milyon ton olan üretim kapasitesinin 8 milyon tona çıkarılması hedefleniyor. Yine “ÇED Olumlu Kararı” bulunan 3 bin hektarlık saha içerisinde Matal Tepe Ocak Alanı’nda da 350 bin ton olan üretim kapasitesinin, çıkarılacak nikel cevheri ve pasa ile birlikte 2 milyon 500 bin tona çıkarılması planlanıyor.
‘ÇED ONAYLANDI, ASİT FABRİKASINA KARŞI AÇILAN DAVA KAYBEDİLDİ’
Uzun yıllardır madenin yarattığı tahribata karşı mücadele eden isimlerden biri olan eski Gördes Kayacık Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu, temmuz ayında şirketin belediye ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, “Belediye Başkanı İbrahim Büke, 2010 yılında ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açtığımız davada bizim avukatımızdı. Temmuz ayında madencilere randevu vermesi bizleri incitti” dedi. Gelinen aşamada şirketin girişimlerinin devam ettiğini ifade eden Koyunlu, “8 Kat kapasite artışı için ÇED onaylandı. 2018 yılında bölgedeki asit fabrikasına karşı dava açmıştık. Bu davayı da kaybettik. 2025 yılında adım adım gelecekler. Bölgeye girecekleri çok belli” diye konuştu.
‘YİNE DİRENECEĞİZ’
Şirketin hamlelerine karşı direneceklerini de ifade eden Koyunlu, “Biz hazırlıktayız ve tetikteyiz. Buraya adım attıklarında aynı çadırlar kurulacak, aynı nöbet yine tutulacak. Şu an herhangi bir hareketlilik olmamasından kimse cesaret almasın. Buraya yönelik herhangi bir girişimde yine bölgeye gideceğiz ve ağaçlarımızı savunacağız” dedi.
Öte yandan bölge halkı 15 Aralık’ta Ankara’da düzenlenecek “Hakkımı ver” buluşmasında yer alacaklarını da açıkladı. Köylüler, “Ormanımızı kestirmek istemiyoruz. Burası bizim memleketimiz. Varoluşumuz da bu ormana bağlı. Bu orman olmadan biz hayatımızı sürdüremeyiz. Oksijen kaynağımız. Biz davamızın arkasındayız. 2025’de de mücadelemizi sürdüreceğiz. 15 Aralık’ta Ankara’dayız. Biz köyümüzü çok seviyoruz. Mücadeleyi bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.