20'yi aşkın oyuncudan İsrail'e açılan 'soykırım' davasına destek: Dava dosyasını okudular
Aralarında 'Game of Thrones' ve 'The Crown' gibi yapımlarda rol alanların da olduğu 20'yi aşkın ismin Güney Afrika'nın İsrail'i 'soykırım' ile suçladığı dava dosyasını okuduğu video serisi yayınlandı.
DUVAR - Aralarında 'Game of Thrones' oyuncuları Charles Dance, Carice van Houten ve Lena Headey'nin de olduğu oyuncuların, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Gazze'ye saldırıları sebebiyle Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açtığı 'soykırım' davasında yöneltilen suçlamaları okuduğu bir video kamuoyuyla paylaşıldı.
The Hollywood Reporter'ın aktardığına göre, İngiltere merkezli Filistin Edebiyat Festivali tarafından paylaşılan video serisinde, geçen hafta Hollanda'da ilk duruşması görülen 'soykırım' davasında Güney Afrika'nın başvuru ve suçlamalarına destek veren 20'den fazla oyuncu yer aldı. Aralarında Susan Sarandon, Cynthia Nixon ve 'The Crown' oyuncuları Khalid Abdalla ve Tobias Menzies'in de yer aldığı oyuncular, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin mahkemeye sunduğu 84 sayfalık dosyadan bölümler okudu.
Davaya destek olarak hazırlanan video serisine katkıda bulunan isimler arasında Paapa Essiedu (I May Destroy You), Indya Moore (Pose), Steve Coogan (The Trip), Wallace Shawn (The Princess Bride) ve Alia Shawkat (Arrested Development) da yer aldı.
Ne olmuştu?
Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık 2023'te UAD'de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti. Güney Afrika bu kapsamda UAD'den 9 ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini istedi.
İsrail'in askeri operasyonlarını derhal durdurması, Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri alması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişimini sağlaması, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması ve soykırımın delillerini muhafaza etmesi de bu talepler arasında.
Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD'den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken duruşmaların tamamlanmasının ardından Divan, tarafların beyanları ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başladı. Kararın açıklanması için hakimleri bağlayan bir tarih bulunmuyor ancak UAD'nin önceki yargılamalarına bakıldığında soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor. (DIŞ HABERLER)