21 yıl önce Taksim'e camii: Eyice'yi kapının önüne koydum!

Hayata veda eden sanat tarihçisi Semavi Eyice'nin İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı iken 21 yıl önce görevden alınmasının nedeni Taksim'e camii yapılmasına karşı çıkmasıydı. Dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman'ın Eyice'yi görevden aldığını ve televizyonda "Alnı secdeyi okşamamış" dediğini, Ezel Akay paylaştığı bir haber ile hatırlattı.

Abone ol

DUVAR - 2011 yılında sanat tarihi dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Semavi Eyice dün vefat etti. Eyice'nin vefatının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir mesaj yayınlayarak, "Hocamız, 96 yıllık ömründe, Bizans ve Osmanlı sanat tarihi başta olmak üzere, ülkemizin kadim mirasının anlaşılmasına ışık tutacak pek çok araştırmaya, çeviriye, makaleye ve kitaba imza atmıştır. Şüphesiz Hocalar, vefat etseler dahi yazdıkları eserleriyle ve yetiştirdikleri öğrencileriyle gönüllerde daima yaşarlar" diyerek başsağlığı dilemişti.

KAHRAMAN'IN AÇIKLAMASI, EYİCE'NİN YANITI

1997'de yıllarca görev yaptığı İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığı'ndan 'Taksim'e camii' projesine karşı çıktığı için uzaklaştırılan Eyice ile ilgili bir haberi ise yönetmen Ezel Akay gündeme getirdi. Akay bugün paylaştığı bir Twitter mesajında 1997 yılında Milliyet gazetesinde yayınlanan, "Kültür Bakanı, terbiyesini bozdu" başlıklı haberin kupürünü, "1997: "Kültür Bakanı(?) Terbiyesini bozdu!" mesajı ile paylaştı.

Akay'ın hatırlattığı haberde, dönemin Refah Partili Kültür Bakanı, bugünün TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, bir televizyon kanalında Eyice'den, " 'Camiye ne lüzum var' diyor. 73 yaşındaki bir profesör de, 'Ben sanat tarihine ihanet etmem. Cami Taksim'in dokusuna uygun değil. Ben buna imza atmam' dedi. Rahmana gitmemiş, alnı secdeyi okşamamış ki... O zaman ben attım imzayı kendisini kapının önüne koydum" diye söz ettiği açıklaması yer alıyordu. Haberde Eyice'nin, "Kimin Müslüman olduğu kimin olduğu, kimin olmadığı tamamen vicdani bir meseledir. O benim bileceğim şey. Ben kapının önüne konurum, fakat Prof. Eyice olarak kalırım. Fakat başkalar başka şekilde bir yerlere konulursa ne olurlar, bilemem" yanıtına da yer verilmişti.

Bu olayın yaşandığı 1997 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Recep Tayyip Erdoğan'dı. 9 Şubat 2017'de başlayan Taksim camisi inşaatı ise halen devam ediyor.

Fatih Camii haziresine defnedilecek

Semavi Eyice'nin Fatih Camii’nin haziresine defnedilmesine karar verildi. Fatih Camii hazîresi İstanbul’un en meşhur ve en büyük hazîrelerinden biri. Caminin kıble duvarı önünde Fatih Sultan Mehmed'in türbesi hemen yanında Sadrâzam Abdurrahmân Nûreddîn Paşa’nın kabri bulunuyor.

Semavi Eyice'nin son dersi...