215 milyon TL’lik bandrol zararı: Gayrimeşru kazancı Berat Albayrak sağladı

CHP, tütün ve alkollü ürün bandrol ihalesinde ortaya çıkan 215 milyon TL’lik kamu zararının araştırılması için önerge verdi, AK Parti, “Denetimden geçiyor” dedi. Önerge reddedildi.

Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grubu'nun "tütün mamulleri ve alkollü içki bandrollerinin basım işi ihalelerinde ortaya çıkan yıllık 215 milyon TL'lik Hazine zararının nasıl oluştuğu, bu zarara kimlerin sebep olduğunun araştırılması" için gündeme getirdiği araştırma önergesi reddedildi.

Önergenin görüşülmesi sırasında muhalefet, söz konusu zararın araştırılması gerektiğine dikkat çekerken, AK Parti grubu 'devletin bütün iş ve eylemlerinin yargısal denetimden geçtiğine' vurgu yaparak, konunun parlamentoya taşınmasının doğru olmadığını kaydetti.

BANDROL BASIM VE DAĞITIM İŞİNE ÖZEL KARAR: AMAÇ YANDAŞ BİR ŞİRKETE VERMEK

Önergenin gerekçesini açıklamak üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, darphaneye devredilen tütün ve alkollü içkiler bandrol işinin özel bir ihale ile mayıs ayında kurulan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın arkadaşı olduğu iddia edilen Halil İbrahim Danışmaz’ın sahibi olduğu "DNS" isimli şirkete verildiğini ifade ederek,
“Ocak 2020'de Gelir İdaresi Başkanlığı ile Darphane Genel Müdürlüğü protokol yapıyor, iş darphaneye bırakılıyor. 18 Nisan 2020 tarihinde sadece bu işe yönelik olarak Cumhurbaşkanı kararı olarak Resmî Gazete'de bir karar yayınlanıyor. Bandrol basım ve dağıtım işini Darphane Genel Müdürlüğü yapacaktır, ilan yapmadan yapacaktır, rekabete gerek yok, pazarlık usulü veya doğrudan temin usulüyle... Amaç, bunu yandaş bir şirkete vermek. 29 Mayıs 2020 tarihinde "DNS" diye bir şirket kuruluyor. Tek sahibi var; Halil İbrahim Danışmaz. AK Parti'yi seçimlerde desteklemek üzere kurulmuş olan "Her Şey Türkiye İçin Platformu"nun başkanı. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanının yani darphanenin bağlı olduğu bakanın da yakın arkadaşı olduğu ifade ediliyor. 15 Eylül 2020 tarihinde bandrol ücretleri birden yüzde 100 ila yüzde 400 oranında artırılıyor. Bandroller sigara şirketlerine, alkol üreten şirketlere satılıyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi



'GAYRİMEŞRU KAZANCI BERAT ALBAYRAK SAĞLADI'

Bandrol basım ve dağıtım işini eylül ayında 400 milyon liraya DNS şirketinin aldığını söyleyen Hamzaçebi, olayın devamında olanları şu sözlerle anlattı:

"Bu işi daha önce Sicpa şirketi Gelir İdaresi Başkanlığı'na 185 milyon liraya yapıyordu. DNS şirketine 400 milyon liraya ihale ediliyor. DNS bu işi kime yaptırıyor? Sicpa'ya yaptırmaya devam ediyor. 2021 yılı için bu bedel tutarı 185 milyon liradır. Yani DNS şirketi Darphane'den 400 milyon lirayı alıyor, 185 milyonunu Sicpa'ya veriyor, hâlen işi Sicpa yapmaya devam ediyor; 215 milyon lira kemiksiz, kılçıksız kazanç. Bu gayrimeşru kazancı bu şirkete sağlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü'dür. Bu gayrimeşru kazancın, yasa dışı kazancın altyapısını oluşturmak üzere Cumhurbaşkanı kararı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır, iddia ediyorum."

’İZ KAYBETTİRİLMEK İÇİN BU İŞ BİR BAŞKA ŞİRKETE DEVREDİLDİ’

Konu ile ilgili daha önce de dönemin Hazine ve Maliye bakanları Berat Albayrak ile Lütfi Elvan’a soru önergesi verdiğini ancak yanıtlanmadığını hatırlatan Hamzaçebi, şimdiki Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi göreve davet etti. Devletin kasasından her yıl yasa dışı şekilde 215 milyon lira ödeme yapıldığını ifade eden Hamzaçebi, "Sonra, iz kaybettirilmek için bu iş bir başka şirkete devredildi. Şimdi, bir başka şirket var devrede ama bu işi hâlâ İtalyan Sicpa şirketi 185 milyon liraya yapmaya devam ediyor. Bu sigara ve tütün üreten şirketler. Alkollü içki üreten şirketlerden 500 milyon lira toplanıyor, tahsil ediliyor; 100 milyon lirası darphaneye kalıyor, 400 milyon lira bu DNS şirketine ödeniyor" diye konuştu.

AK PARTİ: BU DEVLETTE BİR SİNEK BİLE KAYBOLMAZ

CHP’nin iddialarına cevap veren AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Berat Albayrak’a yöneltilen isnatların doğru olmadığını savundu. Söz konusu DNS şirket sahibinin seçim döneminde AK Parti’yi desteklediği iddialarına da Çelebi, “Herkes herkesi desteler. Biri AK Parti'yi destekledi diye bu devletin bütün akarları ona mı gidiyor? Yok, böyle bir şey ya. Bizim kendimizi bilmemiz lazım. Bir önergeyi getirdiğimizde gerçekten aslı astarı varsa onu konuşmamız lazım. İz kaybettirmek; Türkiye Cumhuriyeti devletinde hiçbir zaman için iz kaybolmaz. Bu devlette bir sinek bile kaybolmaz. Devletin, Türkiye Cumhuriyeti'nin geçmişi Osmanlı'dır" ifadelerine yer verdi.

'MECLİS'İN BUNDAN DAHA MÜHİM BİR İŞİ OLAMAZ'

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise devletin bütün iş ve eylemlerinin yargısal denetime tabi olduğu kaydetti, "Bir uygulamayı Parlamentonun gündemine taşımanın doğru olmadığı kanaatindeyiz" dedi.

Görüşmeler sırasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise şunları söyledi: "Darphane üzerinden, Cumhurbaşkanının bir gece çıkardığı kararla, kişiye özel bir ihale pazarlık usulüyle yapılıp 185 milyon liraya yapılan iş 400 milyon liraya birine veriliyor ve o biri yine başka bir firmaya işi 185 milyon liraya yaptırıp 215 milyon lirayı cukka ediyorsa Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bundan daha mühim bir işi olamaz. Herkesi milletin vicdanına havale etmekten başka çaremiz yok.”

’BAKANIN BİLE KENDİ BAKANLIĞINI DOLANDIRDIĞI BİR ÜLKEDE ŞİRKETLER NE YAPMAZ Kİ? ’

İYİ Parti adına konuşan Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, AK Parti’nin yerli ve milli söylemine vurgu yaparak, "Bu söylem yapılan usulsüzlükleri bariz bir şekilde ortaya koyuyor. Yerli ve millilik önce yüreğinizde olacak ama nerede siz de o yürek" dedi.
HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı ise, "Bakanlıklar haksızlıkla, hırsızlıkla mücadele etmesi gerekirken bunlara ortam hazırlanıyor. Gerçi bir bakanın bile kendi bakanlığını dolandırdığı bir ülkede şirketler ne yapmaz ki? Bu konu kesinlikle bir araştırma komisyonu kurularak açığa çıkarılmalı" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından CHP’nin araştırma önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.