22 yaban keçisi için ölüm izni: Avcıların eli tetikte

13’ncü Bölge Müdürlüğü’nün, yaban ve dağ keçilerinin katledilmesi için düzenlediği ihalelere karşı açılan davalarla Bingöl ve Erzurum’daki ihaleler iptal oldu. Erzincan için ise henüz karar çıkmadı.

Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğü 2021-2022 av sezonu için yeni av kotası belirleyerek, yetki ve görev sınırları içerisinde yer alan Bingöl’de 10, Erzurum’da üç ve Erzincan’da dokuz olmak üzere toplamda 22 yaban ve dağ keçisinin öldürülmesinin önünü açtı.

Av ihalesine karşı açılan davada Erzurum ve Bingöl için iptal kararı verilirken Erzincan için henüz karar çıkmadı. Dosya avukatı Özlem Kaya, Erzincan’daki av ihalesine ilişkin başvuruda mahkemenin yetkisizlik kararı verdiğini belirterek, “Her an avlanma olabilir” dedi.

‘ERZİNCAN İÇİN KARAR HENÜZ ÇIKMADI’

Veteriner Hekim Askar Altınöz ve Erzincan Doğa ve Sokak Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Güler Öztürk, her üç ilde avlanma ihalelerinin iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu. Yaban hayvanlarının para karşılığında öldürülmesinin iptalinin istendiği davaların gönüllü vekilliğini üstlenen Avukat Özlem Kaya, “Bu davalar, bir canlı da olsa kurtarmak için açıldı” diyerek yargı süreci hakkında şu bilgileri verdi: “Bu yıl Erzurum İdare Mahkemesi’nde görülen iki davada Erzurum ve Bingöl ili için iptal kararı verildi. Erzincan’da henüz karar çıkmadı. Yine Isparta’daki av ihalelerine ilişkin açtığımız davada Av Talimatnamesi’nin iptali için de başvurduk, Danıştay’dan henüz karar çıkmadı.”

‘HER AN AVLANMA BAŞLAYABİLİR’

Diğer illerle eş zamanlı olarak temmuz ayında, iptal davası açtıkları bilgisini paylaşan avukat Özlem Kaya, mahkemenin henüz karar vermediğini belirterek “Burada beyan avlanma olabilir. Her an avlanma olabilir. İnsanlar dağ keçilerinin avlanmasına tepkili. Üstelik bu canlıların öldürülmesi, sadece zenginlerin öldürme hevesine hizmet ediyor. Av, spor değil, katliam” ifadelerini kullandı. Yürütmenin durdurulması kararı çıkmadığı için yaban hayvanları için bir tehlike söz konusu olduğunu belirten Kaya kaygılı olduklarını belirtti.

‘BAKANLIK MAHKEME KARARLARINI DİKKATE ALMIYOR’

Veteriner Hekim Askar Altınöz, Tarım ve Orman Bakanlığının fiili olarak suç işlediğini söyleyerek “Bakanlık, ihale sürecinde parça parça, birden fazla ihale yaparak ya da bazı ihaleleri gizli yaparak hatta yerli avcılar için ihale bile yapma gereği duymayarak avcılık yaptırıyor” dedi. Bakanlığın Milli Park hudutlarında avcılığı yasaklamasına karşın aynı bölgede yine bakanlık eliyle avcılık yaptırmasını eleştiren Altınöz, bakanlığın ekolojik yaşamı korumakla görevli olduğunu söyledi ve Milli Parklar Kanunu’na uyulmasını istedi.

Erzincan Doğa ve Sokak Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Güler Öztürk, Erzincan’da kaçak avcılığın çok yaygınlaştığını belirterek “İdare; yaşlı, hasta hayvanların avlatıldığı savunmasını yapıyor. Biz hiçbir canlının öldürülmesini istemiyoruz. Avcılık, spor değil, katliamdır. Türkiye genelinde avcılığın yasaklanmasını istiyoruz” diye konuştu.