3 düğüne ‘Kürtçe şarkı ve halay’ baskını: Müzisyenler ve düğün sahipleri gözaltında

Hakkari'de 3 düğüne baskın düzenleyen polisler, Kürtçe şarkı söyleyen müzisyen ve bazı düğün sahiplerini gözaltına aldı.

Abone ol

DUVAR - Mersin, Ağrı, Siirt ve Batman'ın ardından Hakkari'de Kürtçe şarkı ve halay gerekçesiyle birçok kişi gözaltına alındı.

Yeni Yaşam'da yer alan habere göre, Hakkari'de polisler, 3 mahalledeki düğünlere baskın düzenledi. “Siyasi şarkılar” gerekçesiyle bazı müzisyenler, düğün çekimi yapan prodüksiyon şirketi çalışanları ile bazı düğün sahipleri gözaltına alındı. “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınan ve sayıları netleştirilemeyen kişiler, İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.

Öte yandan geçtiğimiz hafta için de İstanbul, Mersin ve Doğubeyazıt da birçok kişiye gözaltı yapılmış ve en az 18 kişi tutuklanmıştı.

CENGİZ ÇİÇEK'TEN SORU ÖNERGESİ

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek de İstanbul’da Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken gençlerin hedef gösterilip gözaltında alınmalarına ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi verdi.

Önergede şu sorulara yer verildi:

-İstanbul’da gözaltına alınan yurttaşların gözaltına alınma gerekçeleri ve bu sürecin detayları nedir? Farklı tarih ve düğünlerde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken yurttaşların belirlenip gözaltına alınmaları süreci ne şekilde organize edilmiştir?

-AİHM, AYM ve Yargıtay kararlarında suç sayılmadığına ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna ilişkin pek çok emsal kararla sabit olmasına rağmen Bijî Serok Apo (Yaşasın Başkan Apo) sloganı hangi gerekçe ile yeniden bir operasyonunun konusu yapılmıştır?

-Gözaltı işlemlerinin Emniyet Genel Müdürlüklerinin sosyal medya hesaplarından özel videolar hazırlanarak paylaşılması ile amaçlanan nedir? Bu videoların hazırlanması Bakanlığınızın talimatıyla mı gerçekleştirilmiştir? Söz konusu görüntülerin servis edilmesi ile yurttaşların lekelenmeme hakkı ihlal edilmemiş midir?

-Anayasa’da güvence altına alınan masumiyet karinesi, kanun önünde eşitlik ilkesi, kimseye işkence ve eziyet yapılamayacağı kesin kuralı, ifade özgürlüğü, toplanma ve gösteri hakkı özgürlüğü, kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliği kurallarının ihlal edilerek Bakanlık olarak suç işleme sorumluluğunu alıyor musunuz?

-Gözaltına alınan yurttaşlara yönelik işkence ve kötü muamele fiillerinde bulunan, yurttaşların görüntülerini servis ederek lekelenmeme hakkını ihlal eden kolluk personelleri hakkında gerekli işlemler başlatılmış mıdır?

-Kürtlere yönelik nefret saldırısında bulunanlara, yurttaşları hedef gösterip işkenceye maruz bırakanlara dair herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

-Düğün yapan tüm Kürtlerin düğün videolarını izleyecek misiniz? Bu konuda görevlendirdiğiniz personeller mi bulunmaktadır? Bu süreç ne şekilde organize edilmiştir?

(HABER MERKEZİ)