3 maddede Mars'a seyahat
Mars'a roket gönderen bilim kadınından uyarı: Yaşam göndermeyeceğiz üreteceğiz.
DUVAR - NASA'nın Mars Projesi ekibinde yer alan mühendis Caley Burke, insanların Mars ve Mars'ta yaşam hakkında kapıldığı yanlış fikirleri düzeltmek için kısa bir açıklama yaptı.
Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde uçuş analisti olarak çalışan Caley Burke, roketlerin rotalarını ve doğru yere inmelerini sağlamak ile görevli. Şu an NASA'nın son Mars misyonu olan InSight Lander'da görevli olan Burke, BBC ile yaptığı bir görüşmede, insanların Mars'a gitmeye dair bilmediği ya da yanlış bildiği bazı bilgileri üç maddede açıklıyor
MARS'A 26 AYDA BİR GİDİLEBİLİYOR
1) İnsanlar artık Mars'a bir roket yollamanın kolay olduğunu düşünebilirler. Ancak NASA çalışanları için bu zorlu ve değişken bir süreç. Mars'a sadece 26 ayda bir roket fırlatılabiliyor. 6 ve 10 aylık bir süreç içinde Mars'ın konumunun nerede olacağını belirleyebilmek için çok ince hesaplamalar yapmak gerekiyor. Burke durumu 'bir vericiye top fırlatmaya' benzetiyor. Burada roketin yönünün, eğiminin ve iniş şiddetini hesaplayıp kusursuz hale getirmek çok da kolay değil.
BURADAN YAŞAM GÖTÜRMÜYORUZ
2) NASA'nın Mars'a Dünya'dan direkt olarak 'yaşam' götürmek gibi bir niyeti yok. Başka bir gezegende yaşam arayışının ifade ettiği şeyin bu olmadığını söyleyen Burke, başka bir gezegende yaşam bulunursa bunun dünyadan oraya taşınan bir yaşam olmasını istemediklerini söyledi. Yani NASA'nın ilk hedefi, buradan başka gezegenlere yaşam aşılamak ve taşımak değil, o gezegende bunun kendi kendine oluşup oluşamayacağını anlamak. Bu yüzden dünyadan gidecek olan kirliliğin sadece Mars değil güneş sistemindeki gezegenlerin atmosferlerini de korumakla yükümlü çalışanlar var.
HÂLÂ ROBOTLARDAN AKILLIYIZ
3) NASA'nın Mars'ı keşfetmesi için gezegene gönderdiği yetenekli ve dayanıklı robotlar var ve hepsi bilgi elde etmede oldukça başarılılar. Ancak Burke'ye göre insanların araştırma ve veriyi işleme yöntemleri hala tüm robotlardan ve yapay zekalardan üstün. Birçok kuruluşun ve NASA'nın da Mars'a insan gönderebilmek için çalışmasının sebebi bu. (Kaynak: BBC)