3 parti daha Erdoğan’ın adaylığına itiraz dilekçesi verdi

DEVA Partisi, Memleket Partisi ve Liberal Demokrat Parti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına itiraz etti. DEVA Sözcüsü İdris Şahin, “Cumhurbaşkanlığı geçici aday listesinin iptali gerekmektedir” dedi.

Abone ol

ANKARA - DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar cumhurbaşkanı adayı olmasına yönelik Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz dilekçesi verdiklerini açıkladı. Verilen dilekçede 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak, “28 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan geçici aday listesinde yer alan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı geçici adayları listesinden çıkartılması” talep edildi.

‘YENİDEN ADAYLIĞI ANAYASAYA AYKIRI’

YSK’nın 24 Mart 2023’te Erdoğan’ın adaylığına ilişkin verdiği ve Resmi Gazete’de 28 Mart 2023’te yayımlanan kararı eleştiren İdris Şahin, “İtirazımızı YSK’ye yaparak tarihe not düşmek istiyoruz” dedi. Şahin, YSK’nın seçim takvimine göre 2 gün içinde verdikleri dilekçeyi kesin karara bağlamakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

İdris Şahin

DEVA Partisi’nin hukuk devletinin yılmaz savunucusu olduğunu söyleyen Parti Sözcüsü Şahin şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce iki kez cumhurbaşkanlığı yapmış olan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar aday gösterilmesi anayasa ya aykırı olduğundan, geçici aday listesinde sayın Erdoğan’ın adaylığının kabulüne ilişkin kısmının iptali gerekmektedir. Sayın Erdoğan’ın yeniden adaylığı Anayasanın 101 maddesinin 2. fıkrasına açıkça aykırıdır. 28 Mart 2023 gazetede yayınlanan geçici aday listesinden sayın Erdoğan’ın çıkartılmasını arz ve talep ediyoruz.”

‘İKİ DÖNEM KURALININ TEK İSTİSNASI OLAN SEÇİMLERİN MECLİS TARAFINDAN YENİLENMESİ KURALI GERÇEKLEŞMEMİŞTİR’

DEVA Partisi’nin YSK’ya verdiği dilekçede “Seçimlerin yenilenmesine ilişkin söz konusu karar TBMM tarafından değil de Cumhurbaşkanı tarafından alındığından Anayasa’nın 116. maddesi kapsamında 14 Mayıs 2023 seçimlerinde sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olması mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.

Bir kişinin en fazla iki defa cumhurbaşkanı olabileceğine ilişkin düzenlemenin ilk defa 31 Mayıs 2007 tarihli Anayasa değişikliğiyle kabul edildiğini ve bu değişiklikten itibaren ilgili anayasal hükmün kesintisiz uygulandığını vurgulayan Şahin şöyle devam etti:

“Sayın Erdoğan’ın adaylığının kabul edilmesi Anayasanın yok sayılmasıdır. DEVA Partisi olarak Anayasanın yok sayılmasına itiraz etmekte olup, Yüksek Seçim Kurulu’nun aksi yönde karar vermesi halinde tarih huzurunda açık anayasa ihlalinin ortaya çıkacağını ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde ağır müeyyidelerinin olacağını bir sefer daha ifade etmekte fayda görüyoruz.”

'YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL'

Öte yandan Memleket Partisi Genel Sekreteri Halil İlker Çelik de Erdoğan'ın adaylığına ilişkin YSK'ye itiraz dilekçesi verdi.

Seçim takvimine göre bugün itibarıyla resmi gazetede geçici cumhurbaşkanı adaylarının listesinin yayımlandığını hatırlatan Çelik, "Aday listelerine itiraz da bugün başlamış oldu. Biz de Memleket Partisi olarak itirazımızı yaptık. 101'inci maddenin 2'nci fıkrasında bir kimse en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebilmekte. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı 3'ncü defa aday oldu. Bu yasal olarak mümkün değil. Bu nedenle itirazlarımızı sunduk" dedi.

Memleket Partisi; İYİ Parti, DEVA Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi’nden sonra Erdoğan’ın adaylığına ilişkin YSK’ya itiraz dilekçesi sunan dördüncü parti oldu.  


LDP DE ERDOĞAN’IN ADAYLIĞINA İTİRAZ ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olamayacağına dair YSK’ye başvuru yapan siyasi partiler arasında Liberal Demokrat Parti de yer aldı. Erdoğan’ın iki kez cumhurbaşkanı seçildiğini belirten LDP söz konusu adaylığım Anayasa’nın 101’inci maddesine aykırı olduğunu belirterek Erdoğan’ın kesin aday listesinden çıkarılmasını istedi. (DUVAR)