31 Mart'ta fiili ittifak 'sembolik aday' yaratacak!

YSK’nın kararına göre 31 Mart seçimlerinde yapılan ittifakların yasal alt yapısının olmaması aday çıkarmayan partilerin seçim kuruluna üye vermesini de engelliyor. Ancak partiler bu durumu sembolik adaylarla by-pass edebilir.

Abone ol

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yerel seçimlere “fiili” ittifaklarla girecek partilerin il seçim kurullarına vereceği üyelerle ilgili karar aldı. Buna göre hem belediye başkanı hem de belediye meclis üyeliklerinde tam ittifak yapılan yerlerde aday çıkarmayan parti seçim kuruluna üye veremeyecek.

Edinilen bilgiye göre karar Cumhur İttifakı olarak seçime girecek AK Parti ve MHP’yi belediye başkan adaylıkları dışında ayrı ayrı Belediye Meclis üyelikleri listesi vereceği için etkilemeyecek. İki parti de il seçim kurullarına üye verebilecek.

Millet İttifakı’nda ise durum farklı. Belediye başkan adaylarının yanı sıra ittifak kapsamında meclis üyelikleri listesini de başkan adayı çıkaran parti verecek. Tek Meclis üyeliği listesinde iki partinin adayları üzerinden fermuar yöntemine göre liste oluşturulacak.

ADAY ÇIKARMAYAN PARTİNİN SEÇİM KURULU ÜYELİĞİ DÜŞECEK

İlgili mevzuata göre seçime katılmayan partinin seçim kurulu üyelikleri varsa düşüyor. Bu partiler sandıklara da üye veremiyorlar. İlk kez fiili bir ittifakla seçime giren partiler bu durumda yasanın nasıl uygulanacağını netleştirmek, aday başvuruları yapıldıktan sonra 972 ilçe seçim kurulunda aday çıkarılmayan yerlerle ilgili farklı kararlarla karşılaşmamak için YSK’ya başvuru yaptı. CHP ve İYİ Parti tarafından yapılan başvuru sonunda büyükşehir, iller ve ilçelere göre ayrı değerlendirmeler içeren karar çıktı. Buna göre bir seçim bölgesinde belediye başkanı, meclis üyesi gibi hiçbir seçim türüne katılmayan partinin seçim kuruluna verdiği üye düşecek.

SEMBOLİK ADAYLAR ÇIKARILABİLİR

Yaşanabilecek bir karmaşanın önüne geçmek, kuralları netleştirmek için yapılan başvurunun sonunda alınan karara göre örneğin ittifak yapılan Denizli Büyükşehir ve Tavas ilçesinde belediye başkan adayları İYİ Partili. Meclis üyeleri listesi de İYİ Parti tarafından verilecek. Bu durumda CHP seçim kuruluna üye veremeyecek. Ancak bu durum söz konusu seçim bölgesinde aday göstermeyen partinin sembolik 1-2 belediye meclis üyesi adayı göstermesi ile by-pass edilebiliyor. Yetkililer de kuralı netleştiren bu kararın ardından aday gösterilmediği için seçim kurullarına üye verilmeyecek yerlerin netleştirilip bu yönde hazırlıkların yapılacağını ifade ettiler. Ayrıca söz konusu seçim bölgelerinde müşahit vermenin önünde de bir engel bulunmuyor. (DUVAR)