35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali başlıyor

Bu yıl 29 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 35'inci Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Abone ol

DUVAR - Şile Belediyesi tarafından düzenlenen 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 29 Temmuz-11 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.

'ŞİLE'NİN KENDİ KÜLTÜRÜNÜ ÖN PLANA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Festivale ilişkin açıklamada bulunan Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, Şile bezinin önemine işaret ederek, "Biz Şile bezini, Şile'nin kendi kültürünü ön plana çıkarmaya çalışıyoruz yani 'Köklerine dön' diyoruz. Çünkü bizim köklerimiz Şile bezidir. Bir Şile çocuğu olarak ben de anneannem ve babaannemin dokuduğu Şile bezi ile yoğruldum. Şile'de yaşayan sanatçılarımız var. Onlarla birlikte bir kültür festivali yapmak istiyoruz. Şile bezinin daha çok duyurulmasını istiyoruz. Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'de değil, Şile bezini dünyada duyurmak istiyoruz" dedi.

Kabadayı, festivalin 7 gün süreceğini belirterek, "Sonrasında 2 gün de Ağva'da olacak. Yani 11 Ağustos'a kadar Şile'de çok şenlikli bir vakit geçireceğiz. Bütün misafirlerimizi bekliyoruz. Özellikle Şile bezini hiç görmeyen, hiç giymeyen vatandaşlarımızı bekliyoruz. Bir görsünler, bilsinler. Bu sıcakta nasıl serin tutuyor Şile bezi, onlar da bunu yaşasın" diye konuştu.

'ŞİLE BEZİ, GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE UZANAN BİR MİRASIN KENDİSİ'

Şile'nin Zeki Müren ve İsmet Ay gibi sanatçıların katkılarıyla kültür, sanat ve resimle yoğrulduğunu sözlerine ekleyen Kabadayı, sözlerine şöyle devam etti:

"Şile bezi sadece dokunulmuş kumaş değil. Geçmişten günümüze uzanan bir mirasın da kendisidir. Coğrafi işaretle taçlanan Şile bezi doğallığı, sağlığı ve özgünlüğüyle dünya çapında tanınmayı hak eden kültür hazinesidir. Festival boyunca ziyaretçilerimizi büyüleyici etkinlikler, canlı konserler, göz alıcı sergiler ve eğitici atölye çalışmalarıyla dolu bir program bekliyor. Ziyaretçilerimiz, Şile'nin tarihi sokaklarında gezerken Şile'deki ustaların el emeği göz nuru eserlerini yakından inceleyebilecek."

Panel, atölye, sergi ve gösterilerin düzenleneceği festivalde, "Bir Baba Hamlet" oyunu, Sıla, Melek Mosso, Can Bonomo, Buray, BaBa ZuLa, Volkan Konak, Sena Şener, Atiye, Gazapizm, Zeynep Bakşi Karadağ, Erdal Erzincan ve Ece Dağıstan, Jamal Aliyev konserleri, uluslararası dans gruplarının gösterileri, Şile bezi defileleri sanatseverlerle buluşacak.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)