38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başladı
800’den fazla yayınevini kitapseverlerle buluşturacak olan 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başladı. Fuarın bu yılki onur konuğu Adnan Özyalçıner, yaptığı konuşmada, "Amaç yaşamla birlikte uygarlığın bütün zenginliklerinin, güzelliklerin eşitlikle paylaşılması. İşte bunun için kitaplar vardır. Bunun için kitaplar yazılmıştır, yazılıyordur. Kitaplar oldukça düşünceler özgürleşecektir" dedi.
DUVAR - Bu yıl 38’incisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bugün kapılarını kitapseverlere açıyor. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuara yurtiçinden ve yurtdışından 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı bekleniyor. Fuarda, 9 gün boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinlikleri ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşacak.
ULUSLARARASI YAYINCILAR TÜYAP’TA
Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer ve Genel Sekreteri Jose Borghino, fuarın açılış töreni ardından aynı gün “Yayıncılık Sektörüne Global Bir Bakış” başlıklı söyleşide yayıncılarla buluşacak.
Uluslararası etkinlikler ayağında yarın Susanne Lux, “Bağımsız Kitabevlerini Sürdürülebilir Kılmak: Almanya Örneği”; Frank Kühne “Eğitim Sistemine Okuma Kültürünü Yerleştirmede Kitapların Rolü” başlıklı panellerde bilgi ve deneyimlerini aktaracak.
Fuarın ilk dört günü açık olacak Uluslararası Salon’a bu yıl ABD, Almanya, Avusturya, Çin Halk Cumhuriyeti, Dubai, Kore, Gürcistan, İngiltere, İran İslam Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, Japonya, Katar, Makedonya, Meksika, Romanya, Rusya, Ürdün ve Yunanistan’dan yayıncılar katılacak.
Geçen yıl ilki düzenlenen “İllüstratör-Yayıncı Buluşması” etkinliği bu yıl da illüstratörlerin doğrudan yayıncılara ulaşmasına ve yayıncıların da yeni illüstratörlerle buluşmasına olanak sağlayacak.
YAYINLAMA ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜL TÖRENİ 7 KASIM’DA
Yayıncılık alanında bağımsız çalışanların buluşacağı etkinlikte ise grafiker, editör, dizgici ve çevirmen gibi sektörün bileşenleri bir araya gelecek. Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından 1995 yılından beri yayıncılık alanında ifade ve yayınlama özgürlüğünü güçlendirmek adına düzenlenen ödül töreni 7 Kasım’da TÜYAP’ta gerçekleştirilecek. 38’inci Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı programı kapsamında bugün Kuzey Makedonya Kültür Merkezi tarafından düzenlenen etkinliklerde Balkan edebiyatı konuşulacak. Ayrıca Türkiyeli edebiyatçılara ABD, Ukrayna ve Yunanistan’dan gelen yazar ve şairlerin eşlik edeceği etkinlikler de fuar süresince kitapseverlerle buluşacak.
Fuar, çocuk ve gençlere yönelik söyleşi, dinleti ve atölye çalışmalarından oluşan etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Giriş ücreti 10 lira olarak belirlenen ve web sitesi üzerinden online olarak bilet alınabilen fuara, öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engelliler ücretsiz giriş yapabilecek.
ONUR KONUĞU ADNAN ÖZYALÇINER KONUŞMA YAPTI
Karadeniz Salonunda gerçekleşen açılışında TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, 29. İstanbul Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Mevlüt Akyıldız, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Adnan Özyalçıner, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy birer konuşma gerçekleştirdi.
'GELİN İSTANBUL'U KİTAP BAŞKENTİ YAPALIM'
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk geçen yıl 67 bin yeni kitap üretildiğini söyledi. Dövizdeki artışın kağıt fiyatlarını arttırdığı için kitap sektörünün zor 2 yıl geçirdiğini belirterek yerli kağıt üretiminin çözüm olabileceğini kaydetti. Kocatürk şunları söyledi: "Türkiye'nin taraf olduğu OHİCİ'nin 2015 yılında yapmış olduğu, dünyadaki çocuklarımız arasında Türk çocuklarımız matematikte 49 fen bilimlerinde 54 okuduğunu anlamada 50. sırada. Bu aslında bize bir görev veriyor. Okuma kültürünü geliştirmeden eğitimde bir başarı saglayamayacağımızı. Okuma kültürü meselesine geldimizde şunu söylemek istiyorum bir seferberlige ihtiyacımız var" diye konuştu. Kenan Kocatürk, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslendi ve "Gelin 2022 yılında İstanbul’u, Dünya Kitap Başkenti yapalım" dedi.
'BU ONURDA SENNUR SEZER'LE YAŞAMSAL VE SANATSAL DİRENİŞİMİZİN PAYI VAR'
Şair Sennur Sezer'i anarak sözlerine başlayan 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Adnan Özyalçıner, "Bu onurda Sennur Sezer'in beni sevdası ile sarıp sarmalamasının, birlikteliğimizin, yaşamsal ve sanatsal direnişimizin payı var. Bu onurda onunla yazdığımız ortak kitaplarımızın toplumsal eylemlerimizin payı var. Bu onurda yasaklara, baskılara haksızlıklara karşı çıkarak, hapsedilen hem düşüncenin hem yaşamın özgürleşmesine çalışan herkesin hepimizin payı var" dedi.
"Benim öykülerimin çoğu İstanbul'un doğası insanı, tarihi, coğrafyası ile istanbulu anlatır" diyen Özyalçıner, "Daha çok da kenar mahallelerin İstanbul'unu İstanbul'un öteki yüzü diyebileceğimiz İstanbul'u anlatır. Genelde öykülerimde İstanbul, İstanbul'un kentsel olgusu siyasal, toplumsal, ekonomik yaşamsal ilişkileri ve çelişkileriyle belirtilmiştir. İnsanın insanla, insanın toplumla, insanın doğa ile yaşadığı yöreyle, kendi ile olan bağlılıkları içerir. Var olan uygarlığı, uygarlığın getirdiği bütün zenginliklerle güzellikleri yaratan emeğin gücüdür. Bütün işçilerin emekçilerin çalışanların yarattığı bu uygarlığın zenginlikleri ile güzelliklerinden kendilerine eşit pay düşmemekte düşürülmektedir" diye konuştu. Özyalçıner sözlerine şöyle devam etti: "Amaç yaşamla birlikte uygarlığın bütün zenginliklerinin, güzelliklerin eşitlikle paylaşılması. İşte bunun için kitaplar vardır. Bunun için kitaplar yazılmıştır, yazılıyordur. Kitaplar oldukça düşünceler özgürleşecektir. Düşünceler özgürleşince yaşamda özgürleşecektir. Bugün 38. Kitap fuarında yaşamı özgürleştirmek, zenginleştirip güzelleştirmek için buradayız. Kitap fuarımız kutlu olsun. Hepinize mutlu okumalar diliyorum."
EKREM İMAMOĞLU: DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da yaptığı konuşmada "İstanbul değerine büyük katkı sunan bu organizasyonun bundan sonra en önemli parçalarından birisinin İBB olması için ciddi adımlar atacağız. Ve Türkiye Yayıncılar Birliği başkanımızın çağrısını çok net aldığımızı bilmesini istiyorum. 2022'ye çok iddialı bir şekilde İstanbul şehri olarak adayız. Düşünce özgürlüğünün, yayın yapma özgürlüğünün gerçekten fakatsız amasız ve evrensel ölçütler içerisinde mutlaka hayata geçirmek zorundayız. Yerel yönetime düşen hangi vazife var ise de sürecin önünü açmak, sürece katkı sunmak, yayıncıların yazarların sesini duyurmak için bir İBB olarak her zaman hazır olduğumuzu buradan belirtmek istiyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)