4. İstanbul Tasarım Bienali: 'Okullar Okulu' başlıyor

4. İstanbul Tasarım Bienali, 'Okullar Okulu' temasıyla açılıyor. 22 Eylül'de 6 farklı mekanda!

Abone ol

DUVAR - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Eylül’de kapılarını açıyor. Jan Boelen küratörlüğünde 'Okullar Okulu' teması çerçevesinde altı mekana yayılacak bienal, altı hafta boyunca sergiler ve etkinlikler aracılığıyla tasarımı ve eğitimi farklı açılardan ele alacak.

4. İstanbul Tasarım Bienali, ziyaretçileri sergilerin yanı sıra yüz yogası, blockchain uygulaması, içecek sohbetleri, İstanbul sokaklarından canlı radyo yayınları gibi ücretsiz etkinliklere katılmaya davet ediyor. Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, Arter, SALT Galata ve Studio-X Istanbul’da yer alacak 4. İstanbul Tasarım Bienali sergileri tüm dünyadan farklı disiplinlerde çalışan 100’ün üzerinde katılımcıyı bir araya getiriyor. Bienal ayrıca ücretsiz sohbetler, atölyeler, konferanslar ve film gösterimlerinden oluşan kamusal programıyla izleyicileri tasarım ve eğitim hakkında öğrenmeye, sorgulamaya ve yeni fikirleri keşfetmeye davet ediyor. Altı hafta boyunca devam edecek bu etkinliklerle bienal, tasarımın ve günümüz dünyasındaki rolünün irdelendiği yaşayan bir okula dönüşüyor.

BİENALİN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLERİ

Ziyaretçiler altı hafta sürecek bienal kapsamında iktisat tarihçisi Şevket Pamuk’la birlikte Türkiye’nin sanayileşme tarihi ile tasarım tarihinin ilişkisini kuracak; yüz yogası atölyesine katılacak; katılımcıların ağ yapıları ve dinamikleri ile çalışan çağdaş sanatçı Burak Arıkan’la birlikte blockchain metodunu uygulamayı öğrenecek; Endonezya’nın geleneksel jamu çayını yapmayı öğrenecek; ünlü sanatçı ve tasarımcı Arik Levy’nin hayatını dinleyecek; mimari, sanat, bilim ve teknoloji alanlarından uzmanlarla gelecekte yaşam tarzları ve alanlarının nasıl olacağı üzerine tartışmalara dahil olacak; günlük hayatta içtiğimiz içecekler üzerinden bir kafede sohbet edecek; Sotheby’s ve antika uzmanı Yüksek Mühendis Ari Istanbulluoğlu ile tasarım koleksiyonerliği üzerine düşünecek; çeşitli filmlerden sahneler izleyerek tasarım ve sinema ilişkisi üzerine konuşacak; akademisyen Bahar Emgin’le 1950’lerde Amerika tarafından kurulan “Türk Küçük Sanatlarını Geliştirme Ofisi” üzerinden endüstriyel tasarımın Türkiye’deki hikâyesinin izini sürecek.

Ziyaretçiler ayrıca, bienal mekanlarından Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Arter ve Studio-X Istanbul’da yer alan derslik adlı öğrenme alanlarındaki etkinliklere katılarak, altı hafta boyunca üretim süreçlerini izleme, dinleme ve öğrenme fırsatı bulacak. Bienal boyunca bu dört mekânda gerçekleştirilecek etkinlikler, tüm ziyaretçilerin katılımına açık olacak.

TASARIMCI SOHBETLERİ

4. İstanbul Tasarım Bienali boyunca devam edecek Tasarımcı Sohbetleri ise, bienale katılan tasarımcılar için, projelerini ve yaklaşımlarını paylaşıp geliştirebilecekleri bir etkileşim platformu sunacak. Sohbetler, farklı isimlerin moderatörlüğünde gerçekleşecek.

Sergiler

'NE ÖĞRENİRİM?' SOKAKLARDA

'Okullar Okulu' temalı 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin tanıtım kampanyası, “ne öğrenirim” sorusunu merkezine alarak, öğrenme yöntemlerimizi sorgulamaya davet ediyor. TBWA/ISTANBUL Design Community’nin hazırladığı kampanya kapsamında İstanbul sokakları Başkalarından ne öğrenirim?, Kedilerden ne öğrenirim?, Halletmekten ne öğrenirim?, Trafikten ne öğrenirim? Sokaktan ne öğrenirim? gibi mecraya göre değişen sorularla donatıldı. Bizleri farklı nesne ve eylemlerden neler öğrendiğimizi düşünmeye yönlendiren bu sorular, açık hava, gazete, dergi, televizyon ve dijital mecralarda kullanılıyor. Tanıtım kampanyası böylece bienalin odaklandığı 'öğrenme biçimi olarak tasarım, tasarım biçimi olarak öğrenme' fikrini de vurguluyor.

BİENAL TELEFONLARDA

İKSV’nin bu yıl hayata geçirdiği 'Sesli Rehber' uygulamasıyla, ziyaretçiler sergilenen işlerle ilgili ayrıntıları kendi telefonlarından, kendi kulaklıklarıyla dinleyebilecek. Uygulama, App Store ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilir.

4. İstanbul Tasarım Bienali  22 Eylül – 4 Kasım 2018 tarihlerinde ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Detaylı bilgi için...