40 inek mezbahaneye gönderilmiş!

Hollanda'yı protesto etmek için dün geri gönderilecekleri açıklanan ineklerin akıbetini araştırdık... En az protestonun kendisi kadar ilginç sonuçlara ulaştık!

Abone ol

DUVAR - Ülkemizde bir gelenek haline gelmiştir. Bir batı ülkesi ile milliyetçilik dozu 'yüksek' her sorunun arkasından o ülkenin mallarına yönelik bir boykot dalgası yükselir. 1998'de Abdullah Öcalan’ın İtalya'da bulunduğu sırada bunun en uç örneklerini yaşamıştık. Coğrafi şekli 'çizme'ye benziyor diye çizme yakanlar dahi görülmüştü! Hollanda ile yaşanan kriz sonrasında ise memleket ahalisinin ilk aklına gelen 'portakal sıkmak' ve adı Hollanda ile özdeşleşen 'Hollstein' cinsi ineklerle ilgili protesto yapmak oldu.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç da dün Çanakkale Biga’daki mezbahaneye yaptığı ziyarette tavrını koydu; “Hollanda'nın 'Holstein' ırkı büyükbaş hayvanı ülkemizde yaygın olarak var. Bu ırk ülkemizde ciddi anlamda sıkıntı yaratmaya başlamıştı. Biz Hollanda'dan gelecek hayvansal ürünleri istemiyoruz. Bunlarla ilgili tepkimize devam edeceğiz. İlk parti 'Holstein' büyükbaş hayvanı da yükledik geri göndereceğiz.”

Medyaya, 'Hollanda'ya tepki: Holstein inekleri sınırdışı' başlığı ile yansıyan açıklamada bir TIR'a yüklenen 'Hollanda inekleri'nin fotoğrafları da vardı. Birlik başkanı et ve süt veriminin bütün inek ırklarından yüksek olduğu bilinen Hollstein ineklerinin nasıl bir 'sıkıntı yarattığını' açıklamamıştı. 'Sıkıntı' krizle mi başlamıştı yoksa zaten et ve süt verimleri düşmüştü de başkan 'krizi fırsata çevirip' mi geri göndereceklerini açıklamıştı? Olayı izleyen muhabir arkadaşlarımızın aklına belli ki o anda bu soruları sormak gelmedi. Gerçi konuştuğumuz Biga’nın yerel gazetecileri de açıklamayı izleyememişti. Haber Anadolu Ajansı tarafından geçilmişti ama yerel gazetecilerin böyle bir açıklama yapılacağından haberleri olmadığı için izleyememişlerdi. Biga'daki AA muhabiri ise açıklamayı Bursa’dan gelen muhabirin izlediğini söyledi.

İNEKLER KESİN BİGALI!

Haberden sadece ineklerin 'Bigalı' oldukları anlaşılabiliyordu. Bu yüzden Biga Kırmızı Et Üreticileri Birliği'ni arayıp ineklerin akibetlerini sorduk. Bu inekler Hollanda’dan yeni mi ithal edilmişti de şimdi tepki olarak geriye gönderiliyorlardı? Sahipleri kimdi? Görüştüğümüz yetkili açıklamanın yapıldığı yerin 'mezbahane' olduğunu söyledi. Ancak mezbahaneye getirilen inekler pek sınır dışı' edilmez kesilirdi! Adını vermek istemeyen Bigalı yetkili, ineklerin farklı kişilere ait olduğunu ve mezbahaneye kesilmek için getirildiklerini söyledi. “Yani Hollanda'ya geri gönderileceği konusu sembolik bir açıklama mıydı?” sorumuzu ise “tabii sembolikti” diye cevapladı. Bu durumda inekler mezbahanede mi kalmıştı? "Oradadırlar tabii" yanıtının ardından “inekler kesildi mi” sorumuza ise yetkili “yani orada bir şeyler yaptılar” cevabını verdi...

40 inek sınırdışı edildi!

MEZBAHANE NE DİYOR?

Mezbahanede kaldıkları anlaşılan ineklerin akibetini bu kez buradaki bir yetkiliye sormaya karar verdik. Telefona çıkan yetkiliye bir uluslararası krizin ortasında kalan ineklerin orada olup olmadıklarını sorduk. “Yani bilmiyorum. Açıklama idari binada yapıldı. İnekler şimdi nerede bilmiyorum” diye cevapladı. Bu işe çok karışmak istemediği anlaşılıyordu.

Bu arada yaptığım araştırmada 'Hollanda inekleri' olarak bilinse de bu ineklerin aslında bir çok farklı ülkede yetiştirilip ihraç edildiğini öğrendim. Mesela ABD en büyük üreticilerden biriydi. Tabii Avrupa’da Danimarka’dan, Norveç ve Fransa’ya kadar bir çok ülke de yetiştirip ihracını yapıyordu. Yani Biga mezbahanesine kesilmek için getirilen inekler başka ülkelerden de getirilmiş, hatta Türkiye’de yetiştirilmiş olabilirdi.

Yani adları 'Hollstein' olsa da ineklerin Türkiyeli olma ihtimali çok yüksek. Tüm Köy Sen Eğitim Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak’ın bu konuda verdiği bilgiler şöyle, “Son dönemlerde yoğun olarak et aldığımız ülkeler Uruguay, Arjantin ve Avustralya’dan 2016 yılının ilk dört ayında 40 bine yakın Angus ithalatı yapılmış. Hollanda meselesine gelince Türkiye son yıllarda Hollanda’dan hayvan hastalıkları nedeniyle hayvan ithalatı yapılmıyor.”

Yine onun verdiği bilgilere göre Hollanda’dan asıl olarak inek değil tohum ithal ediyoruz. Sedat Başkavak son yıllarda Suriye başta olmak üzere Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında çiftçinin büyük zarar gördüğünü belirtiyor ve ekliyor, "Mesele her gördüğün siyah beyaz ineği düşman ilan edip boğazına bıçak dayamakla çözülmez. Önce ülkeyi et, canlı hayvan hatta saman ithal edecek duruma düşüren tarım politikalarını ve bunun sorumlusu hükümeti sorgulamak lazım...”

Galiba Hollanda krizinden tek zararlı çıkan adları 'Hollandalı' kendileri 'Bigalı' inekler olmuştu...