40. yıldönümünde çağrı: Diyarbakır Cezaevi Hafıza Müzesi olsun

“5 No'lu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu” cezaevinin hafıza müzesi olması talebinde bulundu.

Abone ol

DİYARBAKIR - "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında yer alan Diyarbakır Cezaevi’nin önünde toplanan “5 No'lu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu”, cezaevinin hafıza müzesi olmasını talep etti. Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapılan basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve dönemin tanıkları katıldı. Toplanan kitle adına açıklamayı Rahime Karakaş yaptı.

‘HAFIZA MÜZESİ YAPILMASINI İSTİYORUZ’

5 Eylül’ün baskıya, işkenceye, asimilasyona, itirafçılığa, zorlama ve benzeri uygulamalara karşı tutsakların eylemlere başlamasının 40. yıldönümü olduğunu söyleyen Karakaş, “Direniş kıvılcımının yakıldığı, ‘insanlık onuru işkenceyi yenecek’ sloganının cezaevinin her tarafını sardığı, inlettiği gündür bugün. Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi’nde Kürt halkının mücadeleci dinamikleri başta olmak üzere toplumun her kesiminden insanlarımız uygulanan vahşi işkencelerden nasibini aldı. Bu süreç işkence ve işkenceye karşı direnişler süreci olarak sürdü. Bizler, 5 No'lu Cezaevi’nde yaşanan bu işkence ve vahşet döneminin tanıkları olarak, cezaevinin aslının tümüyle korunarak hafıza müzesi yapılmasını istiyoruz. Müzenin tüm yapım aşamalarında yer almak ve tanıklıklarımızı ilgili kurumlar ve uygulayıcılarla paylaşmak istiyoruz” dedi.

TANRIKULU’NDAN HÜKÜMETE ÇAĞRI: RANT AMAÇLI YAPMAYIN

Cezaevi önünde yapılan açıklamanın ardından değerlendirmelerde bulunan CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise, “Diyarbakır Cezaevi boşaltıldı ve müze yapılması amacıyla Kültür Bakanlığı'na devredildi. Ben de 2013 yılında Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi amacıyla yasa teklifi verdim. Bu cezaevi dünyada işkencenin en yoğun yaşandığı cezaevlerinden birisi. Onlarca insan işkenceden yaşamını yitirdi, binlerce insan işkence gördü. Bu cezaevinin bir bütün olarak müzeye dönüştürülmesi, hafıza projesine dönüştürülmesi lazım ama bu süreçlerin alelacele bir şekilde, burada yaşayan insanların görüşleri alınmadan yapılmaması lazım” diye konuştu.

Cezaevinin önünde hükümete çağrıda bulunan Tanrıkulu, “Bu süreçleri rant amaçlı yapmayın. Bu müzeyi gerçek amacına uygun bir biçimde yapması amacıyla yurttaşlarımızdan, burada kalanlardan, Diyarbakır’ın kurumlarından, burada yaşanmışlıklardan, yazılmışlardan mutlaka ve mutlaka bir sonuç çıkarın. Buranın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Burada yaşamını yitirenlerin önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum" ifadelerini kullandı. (DUVAR)