45 kurumdan ortak açıklama: Cenazelere saygıyla yaklaşılmalı

Aralarında insan hakları, sağlık ve hukuk örgütlerinin de bulunduğu 45 kurum ve kuruluş, deprem bölgesinde yaşamını yitirenlere saygı gösterilerek, usulüne uygun defnedilmesi çağrısında bulundu.

Abone ol

DUVAR - Aralarında insan hakları, sağlık ve hukuk örgütlerinin de bulunduğu 45 sivil toplum örgütü, depremde yaşamını yitirenlerin yıkanmadan, kefenlenmeden, toplu olarak gömülmelerine dair basına yansıyan görüntülere ilişkin açıklama yaptı. 

Depremde yaşamını yitiren ve enkaz altından çıkarılan ölülere eziyet edildiğinin vurgulandığı açıklamada, “Yaşamını kaybedenlerin yakınları, cenazelerini kendi imkânlarıyla savcılığa götürerek onay almak zorunda kalabilmektedir. İnsan haysiyetini zedeleyecek şekilde usulüne uygun teslim prosedürleri gözetilmeden cenazeler yerde kalabilmektedir. Alelacele enkazın kaldırılmaya başlanması cenazelerin vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olabilmektedir. Enkazdan çıkarılan, yaşamını yitirmiş depremzedeler, kimi zaman doğrudan battaniyelere sarılarak, kimi zaman toplu biçimde defin edilebilmektedir” denildi. 

'CENAZELERE SAYGI İLE YAKLAŞILMALI'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, henüz kurtarma çalışmaları devam ederken, enkaz kaldırma çalışmalarının başlatıldığının hatırlatıldığı açıklamada,  “Yaşamını yitirenlerin cenazelerine saygıyla yaklaşmak gerekir. Bu felakette oldukça çetin kış şartlarında enkaz başında yakınlarının cansız bedenlerini bekleyen herkese, cenazeleri usulüne uygun bir şekilde teslim edilmelidir. Herkesi bu en insani talebimize destek olmaya; hükümeti de bu konuda sorumlu davranarak gereğini yapmaya çağırıyoruz” çağrısı yapıldı. 

İMZASI BULUNAN 45 KURUM 

Açıklama metninde imzası bulunan kurum ve kuruluşlar ise şu şekilde: “Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi (ÖSAİ), İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Tabip Odası, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) , Hafıza ve Adalet Merkezi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Adil Yargılama Haklarına Erişim Derneği  (AYHED), Basın ve Hukukta Hakikatleri Araştırma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekler Federasyonu ( ADFE), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSA), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Federasyona DemokratikaElewi (FEDA), Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF), Almanya Tilkililer Sosyal Dayanışma Derneği (Maraş), Maraş Yaşamı Yerinde ve Yeniden İnşa Hareketi,, Kadının İnsan Hakları (KİH) - Yeni Çözümler Derneği, Kadın Zamanı Derneği, Kaos-GL, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER), Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Suriye Evi Derneği, Suriye Toplum Derneği, Halkların Köprüsü, Demokrasi İçin Birlik (DİB), İnsan Hakları ve Sosyal Güvenlik Forumu, Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD), 78’liler Girişimi, 17 Mayıs Derneği, Kalkındırma ve Kültür Derneği  (KAYY-DER), Bingöl, Yayladere, Güneşlik Köyü Yardımlaşma Derneği, Însiyatîfa Derûnnasên Mezopotamyayê (Der–Mez), Güngören Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği (Gün-Der).” (HABER MERKEZİ)