45 yıldır aranan militan DNA testiyle yakalandı

45 yıldır aranan sol örgüt üyesi memura mukavemetten tutuklandı. 67 yaşındaki Osaka, cinayetle yargılanıyor.

Abone ol

DUVAR - Japonya'da, Tokyo emniyeti bugün, 45 yıldır kaçak yaşayan ve geçen ay tutuklanmış bir zanlı için arama emri yayınladı. 18 Mayıs günü Osaka polisi tarafından başka bir saldırı şüphesiyle tutuklanan kişiye çoklu DNA testi yapıldı. Şüphelinin, 67 yaşındaki Masaaki Osaka olduğu anlaşıldı.

Masaaki Osaka, 14 Kasım 1971'de Tokyo'nun Şibuya bölgesinde gerçekleşen ve 21 yaşındaki polis memuru Tsuneo Nakamura'nın ölümüyle sonuçlanan bir protesto eyleminin baş şüphelisiydi. Osaka, Okinawa'nın iadesini öngören Japonya-ABD anlaşmasının onaylanmasının protesto edildiği eylemde, Nakamura'yı öldürmekle suçlanıyordu.

Osaka, o dönemde Japonya Devrimci Komünistler Birliği Ulusal Komitesi, diğer adıyla Çukaku-ha (Orta çekirdek fraksiyonu), üyesiydi. 1972 yılında arananlar listesine giren Osaka hakkında cinayet, silahlı gösterilere katılmak ve saldırı ile birkaç tane hafif fiil suçlaması da bulunuyordu.

Japan Today'in haberine göre, Ulusal Emniyet Müdürlüğü tarafından tanımlanan büyük suç şüphelileri listesi içinde Osaka, en uzun süre kaçmayı başarmış olan zanlıydı. Polis, Osaka'nın örgütü Çukalu-ha'dan da destek gördüğünden şüpheleniyor.

Osaka'nın suç ortaklığıyla ilgili dava akli denge bozukluğu gerekçesiyle 1981 yılında ertelenmişti. Cinayet davasıyla ilgili 15 seneden sonra uygulanan zaman aşımı şartı, 2010'da kaldırıldığı için dava hâlâ düşmüş değil. Osaka, Hiroşima'da başka bir Çukaku-ha militanına operasyon yapılırken polis memuruna mukavemetten tutuklandı.