5. İslami Dayanışma Oyunları: Tribünler boş kaldı

5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılışı ülke çapında ilgi uyandıramadı. Hem kentin sokakları hem de müsabaka tesislerinde tribünler boş kaldı.  

Abone ol

KONYA - İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) tarafından 4 yılda bir düzenlenen ‘İslami Dayanışma Oyunları’nın beşincisi, Türkiye’nin ev sahipliğinde Konya’da yapılıyor.  

56 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katılımıyla 9 gün sürecek uluslararası olimpiyatın resmî açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Konya Büyükşehir Stadyumu'nda dün gerçekleşti.  

Tarihinde ilk kez geniş katılımlı bir organizasyona sahne olan Konya’da sporcular; atıcılık, atletizm, basketbol, bisiklet, bocce, cimnastik, hentbol, masa tenisi gibi 24 branşta yarışırken, müsabakalar kentin birbirinden bağımsız noktalarında yer alan 13 tesiste yapılıyor.   

‘ADINDA ‘İSLAMİ’ KELİMESİ GEÇSE DE SPORCULAR İÇİN MÜSLÜMAN OLMA ŞARTI YOK’  

Irak Ulusal Olimpiyat Komitesi’nin (NOCI), Zaho bölgesine yapılan saldırı sonrası müsabakalara katılmama kararı almasıyla gündeme oturan ‘İslami Dayanışma Oyunları’, aslında 2021 yılı için planlanmış, ancak Covid-19 salgını nedeniyle 9-18 Ağustos 2022 tarihine ertelenmişti.  

Bu yüzden oyunlara özel tasarlanan lale biçimindeki logoda yer alan 21 sayısı oyunların asıl yapılması gereken yıl olan 2021 yılını simgeliyor. Logoda aynı zamanda Arapça 'kardeş' anlamına gelen ' أ خ ' kelimesi de yer alıyor. Oyunların resmi adında ‘İslami’ kelimesi yer alsa da yarışmalara katılan sporcular için Müslüman olma şartı bulunmuyor.

TÜRKİYE YARIŞI BİRİNCİ GÖTÜRÜYOR  

‘İslami Dayanışma Oyunları’nda Türkiye’yi aralarında olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu olan isimlerin de yer aldığı 461 sporcu temsil ediyor. Müsabakalarda yarışacak isimler arasında okçulukta Olimpiyat Şampiyonu olan Mete Gazoz, jimnastikte Ayşe Begüm Onbaşı, paralimpikte ise Sümeyye Boyacı bulunuyor. 5 Ağustos'tan bu yana devam eden müsabakalarda Türkiye, şu ana kadar 16 altın, 13 gümüş, 9 da bronz madalya alarak toplam 38 madalya ile birinci sırada yer alıyor. Türkiye’yi İran, Kazakistan ve Özbekistan izliyor.  

ORGANİZASYON ÜLKE ÇAPINDA İLGİ UYANDIRMADI, KENT BOŞ KALDI  

Önceki yıllarda Endonezya ve Azerbaycan’da düzenlenen ‘İslami Dayanışma Oyunları’nın beşincisinin yapıldığı Konya’da resmi açılış dün gerçekleşse de bazı branşlardaki yarışlar 5 Ağustos'tan bu yana devam ediyor.  

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından oyunların tanıtımı günler öncesinden medya aracılığıyla tüm Türkiye’ye yapılırken, Konya halkı için de kentin farklı noktalarına asılan ve üzerinde sadece oyunların tarihleri bulunan afişler aracılığıyla yapıldı. Ancak tüm tanıtım faaliyetlerine rağmen uluslararası organizasyon ülke çapında ilgi uyandırmazken, kent halkını da içine çekemedi.  

Normal zamanda 2 milyonu aşkın nüfusu ile kalabalık kentler arasında yer alan Konya’da uluslararası bir organizasyonun izini, sadece bazı bölgelere asılan afişlerde görmek mümkünken, kent de tabiri caizse sessizliğe gömülmüş durumda. Bu sessizlik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 42 bin kişi kapasiteli stadyumda yapılan görkemli açılış ile kısmen bozulsa da törene olan ilgi devam eden spor müsabakalarına yansımadı, tribünler boş kaldı.  

Açılışı yapılarak stardı verilen oyunların dün yapılan müsabakalarında Senegal ile sahaya çıkan Türkiye Kadın Hentbol takımını izlemeye gelenlerin sayısı bir elin parmağını geçmezken, masa tenisi, bocce gibi müsabakalara da hiç katılım olmadı.  

Öyle ki oyunlarda görevli bir personel, organizasyonun kötü olduğunu, tanıtım faaliyetlerinin sadece Bakan Mehmet Kasapoğlu’nun medyadaki açıklamaları ile kente asılan afişlerden ibaret olduğuna vurgu yaptı, “Aslında zamanları vardı; ancak yine son dakikaya kaldı işler ve böyle bir organizasyonun tanıtımı yapılamadı” dedi.

PARÇALARA AYRILMIŞ TESİSLER ULAŞIMI ZORLAŞTIRIYOR  

Spor müsabakaları için kentin farklı bölgelerinde 13 tesis kullanılırken, 56 ülkeden gelen sporcular ise Selçuk Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ve olimpiyatlar için hazırlanan yurtlara yerleştirildi. Sporcular, ‘olimpik köy’ olarak adlandırılan yurtlardan müsabakaların yapılacağı tesislere Bakanlık tarafından tahsis edilen araçlar ile ulaştırıldı.  

Müsabakaları izlemek isteyenler ise kentin farklı bölgelerine dağılmış olan tesislere kendi imkânları ile gitmek zorunda.  

Nitekim şehir merkezinden voleybol müsabakaların yapıldığı Karatay Spor ve Kongre Merkezi’ne toplu taşıma araçları ile bir saatte ancak ulaşılabiliyor. Aynı şekilde bazı müsabakaların yapıldığı Türkiye’nin ilk ve tek veledromu olan Konya Olimpik Veledromu’na da şehir merkezinden bir saat gibi bir zaman diliminde ulaşmak mümkün. Diğer 13 tesisin de birbirine bağımsız bölgelerde olduğu düşünüldüğünde toplu taşıma ile bu bölgelere ulaşım da zor görünüyor. Taksi ücretlerinin kilometre başına 10 TL’ye yükseldiği Konya’da bu tesislere taksi ile gitmek de neredeyse imkânsız.

‘İLK DEFA MİLLİ MAÇ İZLEDİM’  

Öyle ki Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu’nda Senegal’e karşı oynayan Hentbol Kadın Milli Takımı müsabakasını izlemek için gelen az sayıda kişiden biri olan Döndü Karabayır, evine yakın olduğu için bu tesisi seçtiğini, diğer tesislere ulaşımın zor olduğunu söyledi. Hayatında ilk kez milli takımın müsabakasını izlediğini sözlerine ekleyen Karabayır, “Çok eğlendik” dedi.  

‘SPORLARI İZLEMEK İÇİN ARAÇ TAHSİS EDİLSİN’  

Konya’da yaşayan Meliha Bulur ise müsabakaları takip etmek isteyenler için kentin farklı noktalarından tesislere araç kaldırılabileceğini ifade ederek, “Bizim kendi aracımız var ancak aracı olmayanlar ve oyunları takip etmek isteyenler için tesislere araç tahsis edilebilir” dedi. 

İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI’NIN KENTE YANSIMASI BEKLENEN DÜZEYDE OLMADI 

56 ülkenin katılımıyla yapılan ve en yüksek katılımlı organizasyon olarak lanse edilen ‘İslami Dayanışma Oyunları’nın kente yansıması ise beklenen düzeyde olmadı. Müsabakaları takip etmek için kente şehir dışından gelenlerin sayısı oldukça düşük kalırken, Konya halkının da organizasyona yüksek düzeyde ilgi göstermediği de dikkat çekiyor. Nitekim organizasyonun varlığından habersiz olan azımsanamayacak bir kitle de mevcut.  

Evine gitmek üzere tramvay beklerken sohbet ettiğimiz 55 yaşındaki Ahmet B. de kentte böyle bir organizasyon olduğundan habersiz. 

“Şimdi ne oluyormuş?” diye soran ve konuyu anlattığımız Ahmet B., “Hah, iyi olmuş. Konya belki tanınırsa kalkınır. Cumhurbaşkanımız duyursun bizlere durumu televizyonda. Ben oyunlara katılamam. Bir ekmek alıp eve gidiyorum, nasıl oyun takip edeyim” dedi. 

‘OYUNLARIN VARLIĞINI SADECE BİSİKLETLE ŞEHİR TURU YAPAN SPORCULARDAN ANLIYORUZ’ 

Konya esnafına göre de organizasyon Konya’nın tanıtımına katkı sağlasa da ekonomik bir getiri bırakmayacak. Öyle ki, şehir merkezinde restoran işleten bir esnaf, “Biz kimseyi görmedik” dedi ve ekledi:  

“Sokakta görüyoruz, afişlerde bir şeyler yazıyor. Ülkelerden mi gelmişler, ne için? Bize bir faydası olur mu? Ama bize gelen müşteri de belli, kasaya giren para da. İnşallah işlerimize katkısı olur.”  

Çanta, hediyelik eşya dükkânı işleten başka bir esnaf da “Hiçbir etkisi olmadı. Oyunların varlığını sadece bisikletle şehir turu yapan sporculardan anlıyoruz. Ama ne yapılıyor, nerede, nasıl bilmiyoruz. Ev sahibi olmak güzel tabi ki kent için ama bize bir faydası yok” ifadelerine yer verdi.  

Konya Tren Garı’nda çalışan bir taksici de organizasyon için kente gelenlerin bir elin parmağını geçmediğini ifade etti.