'5 kez AK Parti'ye oy verdim ama bu kez olmaz'

CHP Milletvekili Necati Yılmaz ile Ankara sokaklarının referandum nabzını tuttuk. İnternet kafe işleten 30 yaşlarındaki genç, “4 genel 1 yerel seçimde AK Parti'ye oy verdim ama bu referandumda olmaz” diyor. Oy kullanmayı düşünmeyen bir vatandaş ise umutsuz: “Sistemin değişeceği falan yok. Sistem hep aynı. Zengin yine zengin fakir yine fakir olacak.”

Abone ol

ANKARA - Yine bir seçim, yine ellerde broşür, sokak sokak propaganda çalışmaları. Referandum için geri sayım başlarken tüm partiler sahada. Liderlerin programları önemli ama milletvekillerinden il-ilçe yöneticilerine, gönüllülere herkes çalışıyor.

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz’ın Etimegut’ta yaptığı çalışmaya eşlik ettik. Kuaförden, internet kafeye lokantadan kahvehanelere onlarca dükkana girip çıktık.

Yaklaşık 2 saat süren bu çalışmayla ilgili öncelikle şunu not etmekte fayda var: Referandum tavrı ne olursa olsun seçmenin genel bir ilgisizliği var. Ne “Hayır” verecek seçmen kendi partisinin milletvekiline ilgi gösteriyor ne de “Evet” verecek seçmen tutumunu savunuyor. Sadece dinliyor.

'SİGARA PAKETİNE YAZIP ATMAYIN'

Tepki gösteren bazı vatandaşların sözleri de tüm siyasilere dönük. “Bir kez de seçim, referandum dışında gelin” diyen seçmenin yanı sıra eski bir filmde geçen “Bizim söylediklerimizi sigara paketine yazıp sonra o paketi atmayacaksınız değil mi” diye uyaranlar var.

Ankara milletvekili Necati Yılmaz, parti il yönetiminden gelen bir isim olduğu için sahada çok rahat iletişim kuruyor. Kapısını açtığı her esnafa önce kolaylık diledikten sonra kendisini tanıtıyor ve hemen sözü referanduma getirerek, “Bakın bu parti meselesi değil. Bu memleket meselesi. Bu gelecek meselesi. Çocuğunuzu nereye gideceğini bilmediğiniz bir trene bindirir misiniz?” diye soruyor.

'LÜTFEN OKUYUN, İNCELEYİN'

Yılmaz’ın en büyük yardımcısı elindeki cep telefonu. Konuşmasının bir yerinde mutlaka o cep telefonunu kaldırıp, “Bu cep telefonunu almadan önce araştırdım. Çevreme sordum. Özelliklerini inceledim. Siz de aynısını yapmışsınızdır. Bir cep telefonu için bunu yaparken ülkenin geleceğini ilgilendiren bu pakete daha fazlasını yapmamız gerekmez mi? Lütfen yapmak istedikleri değişikliği en ince ayrıntısına kadar inceleyin, okuyun. Herkesi dinleyin ve kararı öyle verin” çağrısı yapıyor. Ardından CHP’nin “neden Hayır” dediğini anlatan broşürler dağıtılıyor.

'HAYIR DİYEREK YÜKTEN KURTULAMAZSINIZ'

Seçmenler içinde “Bizim oyumuz hayır, siz gidin “evet” diyenlere anlatın” diye yol gösterenler de oluyor. Yılmaz sık karşılaşılan bu sözleri de hemen yakalayıp yanıtlıyor, “Hayır” demekle yükten kurtulmuyorsunuz. Siz de çalışacaksınız. Bu değişikliğin ne getireceğinizi çevrenize anlatacaksınız” diyerek hepsini göreve çağırıyor.

BU GİDİŞLE MHP KALMAYACAK

Günde yaklaşık 2 bin kişinin elini sıktığını anlatan Necati Yılmaz’la dolaşırken AK Parti’den MHP’ye Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin seçmenleriyle temas kurma şansımız oldu. Belediye yönetiminin MHP’de olduğu Etimesgut’ta MHP seçmeninin “Bahçeli’ye dönük tepkilerine şahitlik ettik, kendi seçmeninden gelen 'Yedek lastik' sözlerini işittik, “Bu gidişle ortada parti de kalmayacak” serzenişlerini dinledik.

'AK PARTİLİYİM AMA 'HAYIR' DİYORUM'

AK Parti seçmeni, CHP milletvekilini sadece dinlemekle yetinirken, AK Parti seçmeni olup “Hayır” oyu vereceğini söyleyenler ise nedenlerini anlatmak istiyor. İnternet kafe işleten 30 yaşlarındaki genç, “4 genel 1 yerel seçimde oy verdim ama bu referandumda olmaz” dedi. 2010 referandumunu hatırlatan genç esnaf şunları söyledi:

“Bence evet-hayır referandumu değil, aptal mısın-değil misin” referandumu. 4 genel, 1 yerel seçimde, bir de 2010 referandumunda 'evet' dedim. O zaman da, 'darbeciler yargılanacak bir daha darbe olmayacak' denildi. 'Yatırımlarımızın önünde yargı hep engel oluyor. HSYK yapısı değişecek bu engel ortadan kalkacak' denildi. Ne oldu, hep birlikte yaşadık. Şimdi aynı şeyler. Mantıklı gelmiyor bana. 15 yıllık esnafım. Bana bir getirisi de yok. Bunları CHP politikalarını beğendiğim için de söylemiyorum.”

“SİSTEM DEĞİŞMİYOR, FAKİR YİNE FAKİR”

Sokakları dolaşırken bazı seçmenlerdeki umutsuzluğu da görüyoruz. Oy kullanmayı düşünmediğini söyleyen bir vatandaş, “Sistemin değişeceği falan yok. Sistem hep aynı. Zengin yine zengin fakir yine fakir olacak” diyor.

'KİME NİYET KİME KISMET'

CHP’li Yılmaz’ın propaganda yaparken kullandığı dikkat çeken argümanlardan biri de 'Kime niyet kime kısmet' ifadesi. Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in 1999 yılında Öcalan’ın yakalanmasının rüzgarıyla nasıl 20 gün içinde birinci parti olarak seçimden çıktığını hatırlatan Yılmaz, bu sistemin uygulanmasına daha 2 yıl var. Kime niyet kime kısmet. Bir de böyle düşünün” diyor. “Kişiye göre devlet kurulur mu? Ya yine kandırıldım” derse ne olacak?” sorusu da Yılmaz’ın propagandasının önemli unsurlarından.

ROLLER DEĞİŞTİ, HAYIRLI GÜNLER İYİ GÜNLER OLDU

Ziyaretlerde renkli anlar da yaşanıyor. “Hayırlı günler” diyerek dükkanların kapısını açan Hayır’cılar “İyi günler” yanıtı alınca referandum tutumuyla ilgili ilk işareti de almış oluyor. Ziyaret bitiminde kendi aralarında “Roller değişti, “Hayırlı Günler” nasıl “İyi Günler” oldu” diye anlatıp, gülümsüyorlar.