5 metro ihalesindeki 1.2 milyarlık zarar
Cumhuriyet'ten Çiğdem Toker, kamunun büyük zararlara uğratıldığı ihalelere dikkat çektiği yazısında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin '5 metro ihalesi için neden 1 milyar 200 milyon lira daha pahalı sözleşmelere imza attığını?' sordu.
DUVAR - Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 bütçesine devlet garantili projeler için 6.2 milyar lira ödenek konulacağını açıkladı. Bu rakam, bütçe açığının yüzde 10'una denk geliyor. Bütçenin açık vermesine neden olan bir diğer önemli veri ise ihaleler.
Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, "İstanbul’un metro hatlarına saçılan vergiler" başlıklı bugünkü köşesinde, ihalelerde kamu aleyhine işlemelere imza atıldığına dikkat çekti. Adalet Bakanlığı'nın Konya'da yaptırmayı planladığı iki cezaevi ihalesini, istisnai bir tavır sergileyerek, kamu aleyhine olduğu için iptal ettiğini vurgulayan Toker, şunları yazdı:
"Bu vesileyle müteahhitlerin, idarece belirlenmiş yaklaşık maliyetlerin çok üzerinde teklif verdiği projeleri hatırlama zamanı...
Aşağıda listelediğim İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı ihalelerinin ortak özellikleri var. Aynı gün (3 Mart 2017) yapılmış olması. Aynı yöntem, yani kamu İhale Kanunu’nun “ön yeterliliği” esas alan yüksek teknolojili ihalelerdeki maddesinin uygulanması.
Ancak idarenin ilan ettiği “yaklaşık keşif” ile sözleşmesi yapılan alıcı teklifi arasındaki farklar kamu aleyhine çok büyük tutarlara ulaşıyor.
Peki, bu beş metro ihalesinde bir kamu kuruluşu olan belediyenin, 1.2 milyar TL daha pahalı sözleşmelere imza atmasının sebepleri ne olabilir?
Belki ileride öğreniriz.
O arada siz de bu tabloyu birkaç konuyu hatırlayarak yorumlayabilirsiniz.
Zorla istifa ettirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın borçsuz belediye bıraktığına dair sözleri. Meclis’teki vergi zamları içeren torba kanun. Harcamaları kısıp bizden kemer sıkma talep eden 2018 bütçe tasarısı."