'5 yılda 76 bin 156 kişi dolandırıldı, 16 bin 599 şüpheli yakalandı'

CHP'li Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Bakan Ali Yerlikaya, son beş yılda telefon dolandırıcılığı ile 76.156 kişinin mağdur edildiğini, 16.599 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in dolandırıcılıkla ilgili çeşitli verilerin açıklanması için verdiği soru önergesine, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yanıt verdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son beş yılda meydana gelen iletişim yoluyla dolandırıcılık (telefon dolandırıcılığı) olaylarında 76.156 kişinin mağdur edildiğini, 16.599 şüpheli şahısın yakalanarak adli makamlara teslim edildiğini ve mağdurların demografik dağılımına bakıldığında 57.145'inin erkek, 19.011'inin ise kadın olduğunu açıkladı. Bakan Yerlikaya, dolandırıcılık eylemlerinin mağdurlara ne ölçüde maddi zarar verdiği ve bu zararların ne kadarının geri alındığına dair soruları yanıtsız bıraktı.

Gürer’in dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılan kurumların adlarına ilişkin yönelttiği soruya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan yanıt geldi. Bakan Yerlikaya, iletişim yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarında şüphelilerin kendilerini genellikle polis, savcı, asker, banka görevlisi, sigorta çalışanı veya kargo şirketi personeli olarak tanıttıklarını belirtti. Ayrıca, bu şahısların gerçek dışı vaatler ile kurgusal senaryolar oluşturarak, tehdit, korku ve panik hali yaratarak vatandaşları dolandırdığını vurguladı.

CHP’li Ömer Fethi Gürer, “İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtı, ülkemizdeki telefon dolandırıcılığına dair ciddi bir sorunun boyutlarını ortaya koyuyor. Son beş yılda 76.156 kişinin mağdur olması ve 16.599 şüphelinin yakalanması, sorunun boyutlarını gözler önüne sermektedir.

Ancak Bakan’ın, dolandırıcıların neden olduğu maddi zararların ne kadar olduğuna ve bu zararların ne kadarının geri alındığına dair bilgi vermemesi sorunun parasal yönünün görülmesini engellemiştir. Mağdurların yaşadığı mağduriyetlerin yarattığı psikolojik durum yanında sosyal ve ekonomik anlamda oluşan kayıplarda önemlidir. Bu bağlamda özellikle TV ve sosyal medya üzerinden daha çok uyarıcı ve dolandırıcılar içinde ağır cezalara dönük uygulamalarda sağlanmalıdır” diye konuştu.​

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İktidarın bu tür olaylara karşı daha etkin bir mücadele geliştirmesi önemlidir. Bu tür olayların her yaş ve eğitimde farklı kesimleri dahi dolandırma yolu açması ayrıca düşündürücüdür” dedi.