5G teknolojisinin korona virüsüyle bağlantısı var mı?

Korona virüsü salgınına '5G teknolojisinin yol açtığı' iddiası giderek yayılıyor. Türkiye'de de sosyal medyada dillendirilen bu komplo teorisi, İngiltere'de baz istasyonlarının ateşe verilmesine kadar vardı. Peki uzmanlar ne diyor? 5G ile korona virüsü arasında bir bağlantı olabilir mi?

Abone ol

DUVAR - Korona virüsüyle ilgili komplo teorilerinden biri, 5G teknolojisinin virüsün yayılmasını hızlandırdığı yönünde. Bilim insanları bu iddianın hiçbir temeli bulunmadığından ve '5G teknoloji ile korona virüsü bağlantısı'nın biyolojik açıdan imkânsız olduğundan emin. Ancak Türkiye dahil birçok ülkede sosyal medya ve WhatsApp grupları üzerinden metinler paylaşılıyor; hatta İngiltere'de baz istasyonları ateşe veriliyor.

Peki bu iddialar neye dayanıyor? Bilim insanları niçin '5G teknoloji ile virüs bağlantısı' iddiasını 'saçmalık' olarak görüyor?

KOMPLO TEORİSİ NE İDDİA EDİYOR?

Sosyal medyada paylaşılan iddia, bazı gelişmiş ülkelerde cep telefonu operatörlerinin kullandığı ve radyo dalgalarına dayanan 5G teknolojisinin bir şekilde korona virüsünden sorumlu olduğunu öne sürüyor. Bu komplo teorisi ilk olarak, ABD'deki ilk vakaların bildirildiği ocak sonunda Facebook paylaşımları üzerinden ortaya çıkmış görünüyor.

Komplo teorisinin iki iddiası var: İlki, 5G teknolojisinin bağışıklık sistemini bastırdığı ve bu nedenle insanları virüse karşı daha savunmasız hale getirdiği yönünde. İkincisiyse, virüsün bir şekilde 5G üzerinden yayıldığını öne sürüyor. Virüsün bu teknolojiyi kullanan Asya ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'de hızlı yayılması da, iddiaya 'kanıt' olarak sunuluyor.

'TAMAMEN SAÇMALIK'

Ancak bilim insanları, iddianın hiçbir somut dayanağı olmadığını söylüyor. İngiliz Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) direktörlerinden Stephen Powis "5G hikâyesi sapına kadar zırvalık, en kötü türden yalan haber" derken, Reading Üniversitesi'nden hücre mikrobiyolojisi uzmanı doktor Simon Clarke "Tamamen saçmalık" ifadelerini kullanıyor.

'BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATACAK KADAR GÜÇLÜ DEĞİL'

"5G'nin bağışlık sistemini zayıflattığı fikrinin hiçbir geçerliliği yok" diyen Clarke şöyle devam ediyor: "Bağışıklık sistemi, yorulmak veya iyi beslenmemek gibi çok şeyden zarar görebilir. Bu oynamalar çok büyük değildir ama sizi virüs kapmaya daha açık hale getirebilir. Radyo dalgaları ısındıkça fizyolojinizi altüst edebilir, bağışıklık sisteminizin işlevini bozabilir. Fakat 5G radyo dalgaları küçüktür ve hiçbir şekilde bağışıklık sistemini etkileyecek kadar güçlü değillerdir. Bu konuda çok sayıda çalışma yapıldı."

'ELEKTROMANYETİK DALGA VİRÜSÜ YAYAMAZ'

Bristol Üniversitesi'nden Pediatri Profesörü Adam Finn de, 5G'nin virüsü yaymasının imkânsız olduğunu söylüyor. "Mevcut salgın, enfekte bir kişiden bir başka kişiye bulaşan bir virüsten kaynaklanıyor. Bunun doğru olduğunu biliyoruz" diyen Finn şöyle devam ediyor: "Virüsler ve cep telefonlarını, internet bağlantılarını çalıştıran elektromanyetik dalgalar farklı şeylerdir. Tebeşirle peynir kadar farklı" ifadelerini kullanıyor.

'5G OLMAYAN YERLERDE DE YAYILIYOR'

Uzmanlar, virüsün henüz 5G teknolojisine sahip olmayan İngiliz kentlerinde veya İran gibi ülkelerde de yayılmakta olduğunun altını çiziyor. 'Korona virüsüyle 5G bağlantısı' iddiasının bir komplo teorisinden ibaret olduğunu vurgulayanlar, virüslerin çoğalmak için insan veya hayvan hücrelerine ihtiyaç duyduğunu, enfeksiyona bu şekilde yol açtıklarını ve canlı olmayan bir konak bulamadıklarında yok olma eğilimi gösterdiklerini de vurguluyor. (DIŞ HABERLER)