'6 aylık süre gerçekçi değil motivasyon için!'

Anayasa değişikliği sonrası uyum yasaları gündemde. Başbakan Binali Yıldırım'ın "uzlaşma olmazsa yolumuza devam ederiz" dediği düzenlemelere MHP'den destek var. Uyum yasaları için konulan 6 ay sürenin ise psikolojik, motivasyon amaçlı olduğu belirtiliyor.

Abone ol

ANKARA - TBMM'nin kuruluşunun 97'nci yıldönümü kutlamaları, anayasa referandumu tartışmalarının gölgesinde geçti. Meclis özel oturumunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Binali Yıldırım arasındaki tartışma akşam verilen resepsiyonun da ana gündem maddesiydi. Resepsiyonun bir önemli başlığı da anayasa değişikliğinin ardından Meclis'e gelecek uyum yasaları oldu.

ERDOĞAN YOK, FOTOĞRAFI VAR

Meclis'in geleneksel 23 Nisan resepsiyonuna Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan katılmadı. Erdoğan resepsiyonda yoktu ama tören salonuna fotoğrafı konuldu. Büyük bir Türk bayrağının bir tarafında Erdoğan'ın diğer tarafında Atatürk'ün fotoğrafı yer aldı.

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kısa aralıklarla resepsiyon salonuna geldi. Gazetecilerin etrafını sardığı liderlere Meclis özel oturumundaki tartışma soruldu. Başbakan Binali Yıldırım, “Bunlar, Meclis’te olağan şeyler" derken CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Gerçekleri söyledim" dedi. MHP lideri Bahçeli de "60 günlük tartışma sonrası bunu normal karşılamak lazım" dedi.

UYUM YASALARI İÇİN UZLAŞMA ARANACAK

Liderlerin gündeminde uyum yasaları da vardı. Başbakan Yıldırım, "Uyum yasalarını çıkarmak için muhalefetle mümkün mertebe uzlaşmayı tercih ederiz. Uzlaşamadığımız bir durum olursa da yine yolumuza devam ederiz" dedi.

Grup toplantısında uyum yasaları konusunda da desteğe hazır olduklarını açıklayan Bahçeli ise bir adım daha attı, "Bizim parti yetkililerimizin, uyum yasalarından ne anlaşılması gerektiği konusunda ön hazırlıkları vardır. Diğer siyasi partilerin de buna benzer hazırlıkları olursa karşılıklı görüşürüz" dedi.

MHP'YE GÖRE UYUM YASALARI TEKNİK DÜZENLEMELER

Bahçeli'nin sözlerine parti yetkilileri açıklık getirdi. MHP kurmaylarına göre uyum yasaları 18 maddelik anayasa değişikliğinin zorunlu kıldığı Başbakan, Bakanlar Kurulu ve Bakanlarla ilgili yeni sistemin gerektirdiği kimi teknik düzenlemeler. Bunlar da 140-150 yasayla ilgili. Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ise ayrı tartışmalar.

6 AY SINIRI MOTİVASYON İÇİN

Bu arada uyum yasalarının çıkması için hedef olarak 6 ay süre dile getirildi. Ancak hem bu yasaları getirecek AK Parti hem de desteğini açıklayan MHP bu kadar kısa sürede bu kadar çok yasanın çıkmasının mümkün olmadığı görüşünde. CHP'nin de "uzlaşma yok, sert muhalefet" kararının ardından süre çok daha fazla uzayabilir. Resepsiyonda görüştüğümüz AK Parti yetkilileri de bu süre sınırının gerçekçi olmadığını, 6 ayın psikolojik, motivasyon amaçlı dile getirilmiş bir süre olduğunu söylediler.

YÜKSEK YARGIDAN SINIRLI KATILIM

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan dışında yüksek yargı organlarının başkanları resepsiyonda yoktu. Zühtü Aslan da Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümünde konuşacağını belirterek sorulara yanıt vermedi.

Referandumla ilgili tartışmaların hedefindeki Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadin Güven Meclis Özel oturumuna katılmıştı. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın "YSK Başkanı, çık dışarı! Meclis'ten çık YSK Başkanı! Orada keyifle oturuyor YSK Başkanı" sözleriyle tepki gösterdiği Sadi Güven akşam resepsiyona ise katılmadı.

HDP MİLLETVEKİLLERİ KATILMADI

Sınırlı sayıda milletvekilinin katıldığı katıldığı resepsiyonda HDP milletvekilleri ise yer almadı. Daha önceki resepsiyonlarda temsilen 1-2 milletvekili yer alırdı.

KUVVET KOMUTANLARI TAM KADRO

Meclis Genel Kurulu Özel oturumuna katılan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları resepsiyonda da tam kadroydu. Resepsiyona katılan bazı davetlilerin fotoğraf çektirdiği komutanlar salondan da en son ayrılanlar oldu.

USTALAR DÖKTÜRDÜ

İçki ikramı yapılmayan resepsiyonda Meclis'in usta aşçıları bir kez daha maharetlerini sergiledi. TBMM amblemli pasta ve yiyecekler davetlilerin büyük ilgisini gördü.