6 lider karar verdi, 2 komisyon kuruldu: Komisyonların gündeminde ne olacak?

6 muhalefet liderinin ikinci buluşmalarında geçiş sürecinin yol haritası ve seçim güvenliği ile ilgili iki ayrı çalışma grubu oluşturma kararı alındı. Peki bu komisyonlar nasıl çalışacak?

Abone ol

ANKARA – Muhalefette 6 siyasi parti genel başkanının "ittifaka giden yolda" diyalog ve iş birliği alanlarını geliştirmek için yaptığı buluşmaların ikincisi DEVA Partisi ev sahipliğinde gerçekleşti. İlk buluşmada "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakat Metni’nde uzlaşan liderlerin ikinci buluşmasında ekonomi ve dış politika gibi güncel gelişmelerin yanı sıra ana gündem maddeleri "parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası" ve "seçim güvenliği" oldu. Her iki konuda çalışma grubu oluşturulması kararı alındı.

'AİLE ORTAMI KADAR RAHATTI'

Görüşmeye katılan siyasi parti genel başkanlarının kurmaylarından edinilen bilgiye göre buluşma, 12 Şubat’ta gerçekleşen ilk buluşmanın aksine daha sıcak bir havada geçti. Yaklaşık 5 saat süren görüşme için "Aile ortamı kadar rahattı" değerlendirmesi yapıldı.

'İTTİFAKA KUMPAS TEKLİFİ'

Toplantının öne çıkan başlıklarından biri AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan seçim kanunu teklifi oldu. 6 siyasi partinin genel başkanı da getirilen teklifi, "muhalefetin birlikteliğini hedef alan bir düzenleme" olarak değerlendirdi. "İttifaka kumpas kurarak, masayı dağıtmayı amaçlayan teklif" yorumları eşliğinde "demokrasiyi savunanların bir arada olmaya devam edeceği" kararlılığı dile getirildi. Bu kararlı tutum açıklamaya, "Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız" şeklinde yansıtıldı.

'STEP BY STEP'

6 siyasi parti genel başkanının yazılı açıklamasında toplantının gündem maddeleri arasında olması beklenen "Olası ittifakın ilke ve değerleri" başlığı kapsamında bir karar alınmaması dikkat çekti. Kaynaklar bu konunun ele alındığını ancak ayrı bir başlık olarak değil, "Geçiş sürecinin yol haritası" için oluşturulacak komisyonun çalışması kapsamında ilerleyen süreçte ele alınacağını kaydetti. 6 liderin yürüttüğü çalışmayı “Step by step” olarak nitelendiren bir kaynak her adımda kaydedilecek ilerleme ile diğer başlıkların da açılacağını söyledi.

İTTİFAK SÜRECİNDE EN ÖNEMLİ ADIM GEÇİŞ SÜRECİ ANLAŞMASI OLACAK

Edinilen bilgiye göre geçiş süreci için kurulacak komisyon öncelikle seçimlere kadar olan süreci tanımlayacak. Daha sonra seçim sonrası parlamenter sisteme geçiş takvimi çalışılacak. Bu süreçte Cumhurbaşkanının yetkilerini ne ölçüde kullanacağı, bunların ne kadarını, hangi mekanizma ile paylaşacağına karar verecek. Seçimlerin kazanılması durumunda ilk etapta yapılacak işler, yasal, anayasal değişiklikler ve kararname ile yapılabilecekler ele alınacak. Bu çalışma daha sonra liderlerin onayına sunulacak. Liderlerin onay vermesi durumunda 6 partinin ittifak sürecinde önemli bir adım daha atılmış olacak.

SEÇİM GÜVENLİĞİNDE RİSKLER BELİRLENECEK, ÇÖZÜMLER ORTAKLAŞTIRILACAK

Liderler buluşmasında üzerinde uzlaşılan önemli konulardan biri de seçim güvenliği için ortak çalışma yapılması kararı oldu. Edinilen bilgiye göre seçim güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan çalışma grubunda 6 siyasi partinin teşkilat, seçim işleri ve bilişim teknolojileri başkanlarını temsil edecek isimler yer alacak. Çalışma grubunda yer alan partiler geçmiş seçim tecrübelerini paylaşarak sorunlar ve riskleri tespit edecek, iyi uygulama örneklerini değerlendirerek bunları ortaklaştıracak. Seçim kurulu üyelerinin eksiksiz olması, avukatların ortak bir havuzda yer alarak sıkıntılı durumlara hemen müdahale edilmesi gibi ortak çalışma alanları tespit edilecek. Bu çalışma kapsamında açık alanlar güç birliği ile kapatılırken, iyi yönlerin de güçlenmesi sağlanacak. Kurulacak komisyon için her parti bu hafta görevlendirme yapacak. Bu görevlendirmenin hemen ardından komisyonun ilk toplantısını yapması bekleniyor.

ADAY VE İTTİFAK ADI KONUŞULMADI

Edinilen bilgiye göre olası bir ittifakın yapısı, adı gibi konular toplantıda ele alınmadı. Liderler her ne kadar ortak aday çıkarılması yönünde eğilim belirlese de Cumhurbaşkanı adayı konusu da görüşülen bir başlık olmadı. Kaynaklar geçiş süreci yol haritası ve seçim güvenliği gibi komisyonlar aracılığı ile yapılacak çalışmalara şimdilik ağırlık verileceğini, ittifak ve ortak aday konularının ise ilerleyen süreçte genel başkanların karar vereceği başlıklar olduğunu kaydetti. İttifak konusunda özellikle seçim kanunu teklifinin yasalaşma sürecinin beklenmesi gerektiğine dikkat çeken kaynaklar 6 partinin de Meclis sürecini yakından takip edeceğini belirtti.

3. BULUŞMA DEMOKRAT PARTİ EV SAHİPLİĞİNDE OLACAK

6 muhalefet liderinin bir sonraki buluşması Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğindeki buluşmanın Ramazan ayının son haftası yapılması bekleniyor. Periyodik olarak ayda bir yapılması planlanan liderler buluşmasının daha sonra sırasıyla Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nde olması bekleniyor.