650 kadına maaş bağlayan muhtar adayı Dilek Demir: Şiddet hiç olmamalı

Bir önceki seçimde Bağlar ilçesinin Muradiye Mahallesi’ne muhtar seçilen Dilek Demir, yeniden muhtar adayı oldu. geçen 5 yılı acısıyla tatlısıyla geride bıraktığını söyleyen Demir, mahalle için hâlâ yapacakları olduğuna inanıyor.

Abone ol

DİYARBAKIR - Yerel seçimlere bir aydan kısa bir süre kaldı ve doğal olarak herkes belediye seçimlerine odaklandı. Ancak 31 Mart’ta mahalle muhtarları da seçilecek. Seçmen muhtar adaylarıyla pek ilgilenmiyor gibi görünüyor ama muhtar adayları kıyasıya bir yarış içinde. Daha şimdiden muhtar adayları arasındaki gerginliğin kavgaya vardığı haberleri gelmeye başladı.

Diyarbakır’da önceki dönem bir tek kadın aday muhtar seçilmişti. Diyarbakır’ın merkez ilçesi Bağlar’a bağlı Muradiye Mahallesi’ne muhtar seçilen Dilek Demir, 31 Mart seçiminde yine aynı mahalleden aday oldu. Bu kez biri kadın 3 rakibi var. Bölgedeki tek kadın muhtar olduğunu söyleyen Demir, “Acısıyla tatlısıyla bir 5 yılı muhtar olarak geride bıraktım ama daha yapacaklarım olduğu için yeniden aday oldum” diyor.

Dilek Demir, “Acısıyla tatlısıyla bir 5 yılı muhtar olarak geride bıraktım ama daha yapacaklarım olduğu için yeniden aday oldum” diyor.

5 yıl önce muhtar olmaya nasıl karar verdiğini ise, “Mahallenin sorunlarıyla ilgilendiğim için mahalleli ‘muhtar’ diyordu bana. Madem muhtar diyorlar, muhtar olursam daha çok faydam dokunur diye düşündüm. Muhtar olmamda mahallelinin teşviki de oldu yani” sözleriyle anlatıyor. Eşi de destek verince seçime girmiş ve kazanmış.

OKULDAN EVLİLİĞE

Dilek Demir 47 yaşında. Mardin kökenli olsa da Diyarbakır’da doğmuş büyümüş. Ortaokul 2’inci sınıftayken okuldan alıp evlendirmiş ailesi. Ama pes ettiği söylenemez çünkü şimdi liseyi dışarıdan bitirmeye hazırlanıyor. Erken yaşta evlendirilince bıraktığı eğitimini 47 yaşında bitirmeye kararlı görünüyor.

Dilek Demir’in 2’si kız 2’si erkek 4 çocuğu var. İçinde kalan okuma hevesini çocuklarını okutarak gidermeye çalışmış bir bakıma. Dört çocuğu da üniversiteyi bitirmiş, iş hayatına atılmak için atanmayı bekliyorlar.

Kız çocuklarının okumasıyla ilgili düşünceleri de net Demir’in: “Okumanın erkeği kadını olmaz, herkes okumalı. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine her zaman karşı çıktım. Muhtar olduktan sonra okuldan alınıp evlendirilmek istenen kız çocuklarına sahip çıktım. Böyle birkaç olay oldu, engel olduk. Şimdi o çocuklar okullarına devam ediyor ve bize teşekkür ediyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor.”

KADINLAR AYAKLARI ÜSTÜNDE DURMALI

Kız çocuklarının mutlaka okuması gerektiğini vurgulayan Dilek Demir, kadınların çalışması gerektiğini de savunuyor. Ona göre kadınlar kendi ayakları üzerinde durabilmeli, bunun içinde okumaları gerektiğine inanıyor. Ama hiç okula gitmemiş kadınların da yeteneklerine ve güçlerine göre bir iş bulup çalışmasını istiyor. Demir, “Çalışmanın kadını erkeği olmaz. Kadın çalışmasa hep erkeğin eline bakacak, eşit olmayacak. Ama kadın çalışırsa kendine güvenecek” diyor.

Muhtarlığı döneminde özellikle ihtiyaç sahibi kadınlara iş bulma konusunda elinden geleni yaptığını söyleyen Dilek Demir, bu konuda herkesin elinden geleni yapması gerektiğini dile getiriyor. “Belediyeler, Kaymakam, Vali ve diğer devlet kurumları kadınların çalışması konusunda daha çok imkan sağlamalı” diyen Demir, “Kadınlar güçlüdür ve imkan sağlanırsa her işi yapabilirler, yeter ki imkan verilsin” şeklinde konuşuyor.

DİLEĞİM YARDIM DERNEĞİ

Muhtar seçilmeden önce Muradiye Mahallesi’nin çok olduğuna dikkat çeken Dilek Demir, “Mesela elektrik sorunu vardı mahallenin. Bu sorunu çözdük” diyor. Trafoların mahallenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar güçlenmesi için çalışmış, trafolar yenilenmiş ve şimdi mahallede elektrik sorunu önemli oranda çözülmüş.

Demir, yolların asfaltlanması, parke taşlarının döşenmesi konusunda da çalışmalar yürütmüş. Mahalleyi sokak lambaları ile aydınlatmış. Mahallelinin sağlık hizmetine kolay ulaşabilmesi için de elinden geleni yapmış.

.

Ama Dilek Demir’in önemsediği işlerin başında yoksullara yardım konusu geliyor. Bunun için Dileğim Yardım Derneği’ni kurmuş. Başkanlığını yürüttüğü dernek sayesinde sadece kendi mahallesindeki ihtiyaç sahiplerine değil, diğer mahallelerdeki insanlara da yardım etme şansı bulmuş. Sur’daki hatta Ergani’deki ihtiyaç sahiplerine de yardımda bulunduklarını söyleyen Demir, “Şimdiye kadar 650 kadına maaş bağladık. Bu kadınların durumu iyi değildi. Kiminin kocası ölmüş, kimisinin kocası hapiste ya da boşanmış kadınlar. Çocuklarıyla hiçbir gelirleri olmadan yaşamaya çalışıyorlardı. Şimdi küçük de olsa bir maaşları var, biraz daha kolay idare edebiliyorlar” diyor.

‘ŞİDDETE HAYIR’

Eldeki verilere göre 2018 yılında 440 kadın öldürüldü ve 317 kadın cinsel şiddet gördü. 2019’un Ocak ayında ise 43 kadın öldürüldü. Dilek Demir kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı çıktığını ve kınadığını belirterek, yaklaşık 20 gün önce kendi mahallesinde yaşanan bir cinayeti anlatıyor:

“Kocası kadını bıçaklamış, öldürmüş. Adam hapiste, 5 çocuğa dedeleri bakıyor şimdi. Bizim haberimiz olsa bu olayın önüne geçerdik, ama olmadı. Mahallemizde böyle olayların olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Kadın olduğum için sorun yaşayan kadınlar bana rahatça gelebiliyorlar, dertlerini anlatıyorlar ve yaşadıkları sorunları gidermeye çalışıyoruz.”

Dilek Demir'in, kadınlara mesajı şöyle: “Hiç pes etmesinler, hiç acizlik göstermesinler. Herkes bilsin ki çalışmanın kadını erkeği olmaz. Kadınlar kendi ayaklarının üzerinde durabilirler çünkü güçlüdürler ve ellerinin değdiği her şey güzelleşir. Kadın hiçbir şekilde şiddet görmemeli. Şiddet korkusu yaşamasın kadınlar. Şiddet hiç olmamalı.”