78 kadın örgütü Adalet Yürüyüşü'nde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla Ankara'dan başlatılan Adalet Yürüyüşü 22'nci günü, İstanbul'a 50 kilometre kala tamamlandı. Yürüşe bugün 70'ten fazla kadın örgütü de katıldı. Kocaeli'nin Dilovası ilçesine ulaşan kortejin uzunluğu 2,5 kilometreye yaklaştı. Destek ziyaretinde bulunan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu "Anlamlı bir yürüyüş, çünkü ülke özgürlüklerden mahrum yaşıyor" dedi.

Abone ol

KOCAELİ - 'Adalet Yürüyüşü'nün 22'nci gününde Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler yola Kocaeli Tavşancıl beldesinden çıktı. Çok sayıda sanatçının ve sivil toplum örgütünün katıldığı yürüyüşe bugün 70'den fazla kadın örgütü katılıyor. Kadın örgütleri 2008 yılında katledilen Picca Bacca'nın öldürüldüğü Gebze'de yürüyüşe katıldı.

Adalet Yürüyüşü'nün 22'nci günü öncesi basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

TEMEL GÖREVİMİZ: Yahyakaptan'ın mezarını ziyaret ettim. Yahya kaptan Gazi Mustafa Kemal'in nutkunda uzun uzun söz ettiği bir milli kahramanımız. Bu ülkenin bağımsızlığı için hayatını kaybeden herkese borçluyuz. Onları rahmetle anmak her zaman her yerde anmak temel görevlerimizden birisidir.

TÜRKMENLERE YARDIM: Bu arada bizi üzen bir başka olay daha var. Telafer'de IŞİD'in saldırısı sonrası 200 Türkmen'in katledilmesi... Kadın yaşlı kadın çocuk demeden öldürülmeleri hepimizi üzüyor. Gençlik kollarımız şu anda Türkmenlere yardım TIR'ları götürüyor. Şu an da Telaferde'ler.

BARIŞÇIL EYLEM: Biz Türkiye'nin en barışçıl eylemini yapıyoruz. 450 kilometreyi kimsenin burnu kanamadan, kötü söz söylemeden, herkesi kucaklayarak, bizim gibi düşünmeyen insanları alkışlayarak yolumuza devam ediyoruz. Provokasyonlar yapılmak isteniyor onları alkışlıyoruz. Bu barışçıl eylemimiz bazı çevrelerde ciddi kaygılar yaratıyor. Biz bu yürüyüşü adalet adı altında yapıyoruz. Adalet ihtiyacı hepimizin ortak ihtiyacıdır.

YÜRÜYÜŞ ANAYASAL HAKKIMIZ: Yine bazı çevreler 'yürüyorsunuz ama biz izin veriyoruz' diyor. Ne demek izin veriyoruz? Bu bizim anayasal hakkımız, insan olarak hakkımız. Adalet istemek ne zamandan beri birilerinin lütfuna bağlı oldu. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Pazar günü inşallah kimsenin burnu kanamadan Maltepe'de olacağız. Türkiye'ye ve dünyaya sesleneceğiz. Bu yürüyüşü ne için yaptık anlatacağız.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından yürüyüşe geçildi. Kocaeli'nin Dilovası ilçesine ulaşan kortejin uzunluğu 2,5 kilometreye yaklaştı.

22 RADYONUN ORTAK YAYININA KATILDI

Kılıçdaroğlu ayrıca konakladığı Dilovası’nda da Yön Radyo'ya açıklamalar yaptı. 22 yerel ve bölgesel radyo tarafından yayınlanan ortak yayında konuşan Kılıçdaroğlu, sağlığının iyi olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, “Bir davaya inanıyorsanız 450 kilometreyi yürüyebiliyorsunuz. Ben bunu kendimde gördüm” diyerek yürüyüşle ilgili şunları söyledi:

HUZURUN TEK YOLU ADALET: Çok mutluyum. Adalet arayışı 80 milyonu ilgilendiriyor. Bu ülkede adalet, huzur lazım. Bu ülkede birlikte yaşamamız lazım. Görüşler inançlar farklı olabilir ama bir bayrağımız, ortak bir vatanımız var. Bu bayrak altında, bu vatanda birlikte huzur içinde yaşamak istiyoruz. Huzurun tek yolu da adalet, adalet için de yürüyoruz.

HAKARET HARİÇ PROTESTOLAR BİZİ ÜZMÜYOR: Olumlu ya da olumsuz olaylar oluyor. Olumsuz olaylar aslında vatandaşların protesto hakları. Hakaret edenleri bir tarafa bırakırsak yol boyunca başka siyasi partilerin posterlerini taşımaları, Rabia işareti yapmaları bizi üzmüyor. Biz adalet için yürüyoruz. Onların da adalete ihtiyacı var. Onların da bir siyasi partisi var, o partilerine inanıyorlar ama adalet hepimizin ortak paydası olmak zorunda. Bu adalet yürüyüşüne de her partiden insan katılıyor.

KADINLARIN İLGİSİ MUTLULUK VERİCİ: Özellikle kadınların ilgisi, adalet arayışı beni çok mutlu etti. Bir ülkede huzur ve mutluluğun cevabını arıyorsanız kadının yüzüne bakarız. Eğer kadın huzurlu, gülümsüyorsa o evde bereket, huzur var demektir. Kadınların bu adalet arayışında yer alması çok mutluluk verici.

Kılıçdaroğlu'nu Gebze yolunda işçiler karşıladı.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ SEVGİ YÜRÜYÜŞÜDÜR: Adalet Yürüyüşü bir sevgi yürüyüşüdür, bir hoşgörü yürüyüşüdür. Cumhuriyet tarihinin en barışçıl yürüyüşüdür. Hiç kimsenin burnu kanamamıştır. Kanamaması için de özen gösteriyoruz. Hakaret eden, hatta taş atıp arkadaşımızı yaralayan kişiyi dahi alkışladık. Siyasi duygularımızdan arınıp adalete öyle bakmamız lazım. Bu yürüyüşe karşı çıkanlar olacaktır. Neden karşı çıkıyorsunuz diye onları suçlayamam. Ben bu yürüyüşü yapmayı nasıl kendime hak görüyorsam başkaları da karşı çıkıyorsa o da onların hakkıdır. Mesele karşı çıkanlar ile yürüyenlerin aynı masanın etrafında oturup medeni insan gibi konuşabilmesidir. Biz bunu istiyoruz.

HAKSIZLIĞA UĞRAYANLAR SADECE CHP’LİLER DEĞİL: Yürüyüşte parti bayrağı yok. Adalet sadece CHP için geçerli bir kavram değil. Haksızlığa uğrayanlar sadece CHP’liler değil. Dünya kadar vatandaş haksızlığa uğruyor. Hak, hukuk ve adaleti bir araya getirip yaşatabilirsek toplumun huzuru için bir araya gelmiş olacağız. Tüm toplumu kucaklayan, hükümete 'adil, hakça, hukukun üstünlüğüne göre davranın' dememiz gerekiyor.

CENNET GİBİ ÜLKEYİ CEHENNEME ÇEVİRİYORUZ: Cennet gibi bir ülkemiz var. 450 kilometreyi gelirken yağmuru, sisi, yokuşu, inişi, soğuğu 40 derece sıcağı gördük. Her yanı cennet gibi. Bu cennet gibi ülkeyi neden cehenneme çeviriyoruz. Neden bir arada yaşayamıyoruz? Neden kavga ediyoruz? Çapsız siyasetçiler yüzünden. 21. Yüzyıl Türkiye’si bunu aşmak zorundadır. Halkını düşünen, herkese eşit davranan, kimseyi ötekileştirmeyen bir siyaset anlayışına ihtiyaç var, bunun temelini de adalet oluşturuyor.

GÜVENLİK GÜÇLERİNE TEŞEKKÜR: Güvenlik güçlerine, halkın polisi ve jandarmasına teşekkür ediyoruz. Gerçekten bizim güvenliğimizi sağladılar, sağlamaya devam ediyorlar. Provokasyon olabilir yönünde açıklamalar yapılıyor. Şunu herkes bilsin. Ben 69 yaşındayım. Ankara’dan İstanbul’a 450 kilometrenin her milimini yürüyerek aşıyorum. Bu ülkenin bekası, huzuru ve barışı için. Bu ülkede adalet olmalı. Niye yürüyorum? Benim bireysel olarak derdim yok. Ama siyasete soyunmuşsam bu ülkede yaşayan her vatandaşa karşı sorumluluğum vardır. Bu sorumlulukla yürüyorum.

KARARLILIKLA MALTEPE’YE YÜRÜYECEĞİM: Provokasyon iddiaları söylenti olabilir, gerçekten saldırı planlayanlar olabilir. Ama herkes bilsin ki ben kararlılıkla Maltepe’ye gideceğim, orada bir konuşma yapacağım ve tarihe bir not düşeceğim. Bu not bizim açımızdan da bizim siyasi tarihimiz açısından da dünya siyasi tarihi açısından da çok önemli bir nottur.

POLİS TRAFİĞİ GÜVENLİK İÇİN YAVAŞLATIYOR

Öte yandan 'Adalet Yürüyüşü' güzergahının ters istikametinde trafik polis tarafından yavaşlatılıyor. Nedeni ise karşı şeritten hızla gelerek kitle içerisine girebilecek araç saldırısı. İstanbul yönünden gelen sürücüler kendilerine bilgilendirme yapılmadığı için trafiğin kontrollü yavaşlatılmasına ve uzayan araç kuyruklarına tepki gösteriyor.

Trafikten sorumlu polislere göre trafik bilinçli olarak yavaşlatılıyor.

Öte yandan Adalet Yürüyüşü korteji öğleden sonra Kocaeli'nin Gebze ilçesine ulaştı.

Eski SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü de yürüyüşe katılanlar arasında.

Tuzla Tersane yan sanayi işçileri de yürüyüşe destek verdi.

İSTANBUL'A 50 KİLOMETRE KALDI

"Adalet Yürüyüşü"nün 22'nci gününde 13 kilometre katedildi. İstanbul'a 50 kilometre kala tamamlanan yürüyüşte bugün Gebze Topçu Kışlası'da konaklanacak. Yarın sabah başlayacak 23'üncü günde İstanbul il sınırlarına girilmesi bekleniyor. Yarın akşamın son noktası ise Tuzla olarak belirlendi.

ENDER EFE, KILIÇDAROĞLU İÇİN ÇALDI

Adalet Yürüyüşü'ne katılanlar Kocaeli'nin Gebze ilçesinde konaklıyor. Kılıçdaroğlu'nu karşılayanlar arasında küçük davulcu Ender Efe'de vardı. Efe davulunu Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler için çaldı. Bu arada yürüyüşün bugünkü bölümünde fenalaşan bir kişi daha hastaneye kaldırıldı.

Kerestecioğlu: Ülkenin yarısı cezaevinde yaşıyor

HDP Kadın Meclisi Üyeleri, Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ve Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Adalet Yürüyüşü'nün 22'nci gününde 78 kadın ve LGBTİ örgütünün katılımıyla destek ziyaretinde bulundu.

'Adalet Yürüyüşü'nü anlamlı bir yürüyüş olarak nitelendiren Kerestecioğlu "Aslında daha önce başlaması gerekirdi" dedi.

Kerestecioğlu, şu açıklamada bulundu: "Belki 7 Haziran öncesi başlaması gerekirdi ama bunların hepsini bir kenara koyarak söylüyorum. Bugün için anlamlı çünkü ülkenin yarısının cezaevinde yaşadığı ve daha fazlasının özgürlüklerden mahrum olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bundan en fazla parti olarak biz etkileniyoruz. Bugün kadınlarla 'Erkek adalet değil gerçek adalet' demek için buradayım. Kadınlar olarak çok uzun yıllardır adalet mücadelesini veriyoruz."

İrfan Değirmenci: Umut ışığı aramaya geldim

16 Nisan Referandumu öncesi attığı tweet nedeniyle Kanal D'deki işine son verilen gazeteci İrfan Değirmenci de 'Adalet Yürüyüşü'ne katıldı.

"Haber yapmaya gelmedim ama kendimi basın toplantısında buldum. Zira haberi vereceğim mecra yok sosyal medya dışında" diyen Değirmenci, yürüyüşe ilişkin şu yorumda bulundu:

"Onbinlerce mağdur vatandaş gibi umut ışığı aramaya geldim. Gebzeden katıldım ve gördüğüm; engelli vatandaşlardan tutun her partiye oy vermiş insanlar var burada. Büyük bir adalet arayışı olduğu açık. Parti logosu olmadan yürüyüş yapmak CHP'nin belkide son çeyrek asırdaki en önemli hamlesiydi. Çıtayı yüksek yere koydu, 'Herkes diyor ki Maltepe mitingi sonrası ne olacak?' Bundan sonrası için Türkiye siyasetinin gidişatını belirleyeceğini düşünüyorum."

Akın Maltepe'de sahne alacak

'Adalet Yürüyüşü'ne ikinci kez katılan sanatçı Onur Akın yürüyüşün ardından pazar günü Maltepe'de düzenlenecek mitingde sahne alacağını söyledi. Yürüyüşün simge şarkılarından 'Bekle bizi İstanbul'un bestecisi Akın, "Bir buçuk milyon kişiyle hep bir ağızdan adalet için, hukuk için, eşitlik için şarkımızı söyleyeceğiz" diyerek şöyle devam etti, "Tamamıyla barışçıl bir şekilde, hiçbir provokasyona mahal vermeyecek şekilde bir kitle yürüyor burada. Dünyanın gördüğü en anlamlı, en onurlu yürüyüşlerden birisi. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde müthiş direnç ve onurla yürünüyor gerçekten. Ülkemizin aydınlık geleceği için bir umut yürüyüşüdür bu" dedi.