81 Barodan ‘CMK’ talepli eylem kararı: İş yavaşlatma ve durdurma

Türkiye Barolar Birliği’nde düzenlenen 47. Baro Başkanları Toplantısı’nda 81 baronun ortak kararı ile CMK ücret tarifesinin iyileştirilmesi talebi ile eylem kararı alındı.

Abone ol

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) ev sahipliğinde düzenlenen 47. Baro Başkanları Toplantısı dün gerçekleştirildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT) hakkında Baro Başkanlarının bilgilendirildiği toplantının ana gündemi Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılan ücret tarifesi oluşturdu.

Son oluşan ekonomik koşullarda, avukatlar için mevcut CMK Tarifesi'yle zorunlu müdafilik hizmetlerinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığı ifade edilen toplantı sonuç bildirgesinde, 81 baronun ortak kararı ile CMK kapsamındaki zorunlu müdafilik ücretlerinin iyileştirilmemesi durumunda CMK görevlendirmelerinin kademeli olarak durdurulacağı açıklandı.

‘SÜREÇ HASSASİYETLE YÜRÜTÜLMELİ’

Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı arasında devam eden CMK Ücret Tarifesi görüşmelerine dikkat çekilen açıklamada, “Avukatlık mesleğinin onuruyla bağdaşan, meslektaşlarımızın emeklerine karşılık gelen ve adil yargılanma hakkına erişimi sağlayan hakkaniyete uygun bir artışın bu görüşmeler sonucunda ortaya çıkmasını bekliyoruz. Şu aşamada, Barolarla aynı hassasiyeti gözeten Türkiye Barolar Birliğinden beklentimiz, AAÜT'de olduğu gibi CMK Tarifesi görüşmelerinde de meslektaşlarımızın talepleri doğrultusunda bir sonuç elde etmek üzere konunun tüm muhataplarıyla etkin bir müzakere süreci yürütmesidir” denildi.

CMK EYLEM TAKVİMİ

Açıklamada, son dönemde yaşanan ekonomik tablonun avukatların varlık mücadelesi vermesine neden olduğu, bu yüzden de CMK ücretlerinin iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, ortaya konacak eylemlilik kararı şu ifadeler ile açıklandı:

1-) 13 Eylül 2022 Salı günü tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin yavaşlatılması,

2-) 20 Eylül 2022 Salı günü tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin bir gün süreyle durdurulması, (şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar için gelen talepler hariç)

3-) 27 Eylül 2022 Salı gününden itibaren tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin üç gün süreyle durdurulması (şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar için gelen talepler hariç)

4-) Hala bir sonuç alınamaması halinde, tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin süresiz olarak durdurulması konusundaki kararlılığımızı bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.

2022 CMK ÜCRETLENDİRMESİ

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılan ödemeleri kapsıyor. Buna göre, CMK gereğince yapılan hukuki yardımlara yönelik işlemlerde müdafi ve vekillere, soruşturma evresinde takip edilen işler için 649 lira, sulh ceza hakimliklerinde takip edilen işler için bin 11 lira, asliye ceza mahkemeleri ile çocuk mahkemelerinde takip edilen davalar için bin 113 lira, seri muhakeme usulü uyarınca takip edilen işler için 465 lira, ağır ceza mahkemeleri ile çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için bin 997 lira ödeniyor.

Söz konusu kişiler, icra ceza ve fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi gibi mahkemeler ile infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için bin 113 lira, bölge adliye mahkemelerinde görülen duruşmalı davalar için bin 997 lira ve Yargıtay'da görülen duruşmalı davalar için de 2 bin 248 lira alıyor.