AB Bakanı Ömer Çelik: Vatandaşımızı duymak için Avrupa'ya ihtiyaç yok

AB Bakanı Ömer Çelik referandum hakkında açıklama yaptı. Çelik, AB ile ilişkiler hakkında konuştu.

Abone ol

DUVAR - AB Bakanı Ömer Çelik Avrupa ile ilişkilerin 'somut bir plan ve takvim'le yürütülmesi gerektiğini, 'sabah akşam Erdoğan karşıtlığıyla' olmayacağını söyledi. Çelik, "Vatandaşlarımızın sesini duymamız için Avrupa'nın hatırlatmalarına ihtiyacımız yok" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, anayasa referandumu sonuçları hakkında basın toplantısı düzenledi. Referandumdan "evet" kararı çıkmasının AB ile ilişkileri sona erdireceği yönündeki söylemi eleştiren Çelik, "Halkımızın bu tercihi ile Türkiye ile AB ilişkilerinin sonu olur demesi bu söylenilenlerin siyasi hukuki bir bağlantısı olamaz. Kötü niyetli bir yorumdur" dedi.

Avrupa'da yaşayan ve "evet" oyu kullanan Türkiye vatandaşlarının sınır dışı edilmesi yönündeki açıklamalara tepki gösteren Çelik, "Referandum sonucu evetçiler ülkelerine gitsin gibi söylemler ırkçı söylemlerdir. Demokrasi kültüründen ne kadar yoksun olduklarını gösterir" şeklinde konuştu.

'AGİT SINIRLARI AŞMIŞTIR'

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) referandum hakkında hazırladığı ön rapora değinen Çelik, "Açıklamalar mesnetsiz ve olgunluktan uzaktır. Açıklamalar sınırları aşmıştır. AGİT bildirgesinde evet kampanyası yapılamayan ülkelere hiç yer vermemesi bu kurumun saygınlığını düşündürmektedir" dedi.

AGİT'in teknik konularla ilgilenmesi gerektiğini belirten Çelik, "AGİT'in siyasi yorumlara girmeden teknik konularla ilgilenmesini öneriyoruz yoksa Türkiye için hiçbir anlamı olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Çelik, AB kurumları ve ülkelerinin referandum yerine, Türkiye ile işbirliği üzerine konuşmasını beklediklerini kaydetti.

VİZE SERBESTİSİ

Vize serbestinin Türkiye'nin hakkı olduğunu dile getiren Ömer Çelik, şunları söyledi:

"Vize serbestisi Türkiye'nin hakkıdır. Şimdiye kadar verilen hiçbir söz tutulmamıştır. Türkiye üzerine düşen görevleri yapmıştır. Türkiye ve AB ilişiklerinin objektif kurallara bağlı olarak yürütülmesi lazım. Gece gündüz Erdoğan karşıtlığı ile olmaz."

'15 TEMMUZ'DAN SONRA DAYANIŞMA GÖSTERİLMEDİ'

Önemli kurum başkanlarının 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'yi ziyaret etmediğinin altını çizen Çelik, "Bazı önemli kurumların başkanları 15 Temmuz'dan bu yana, hala Türkiye'yi ziyaret etmedi, dayanışma göstermedi. Bazı ülkeler darbe girişiminden hemen sonra Türkiye'yi eleştirmeye başladı. İlişkilerimizin ilerleyebilmesi için dayanışma ajandası üretmeleri lazım" diye konuştu.

'MASAYA OTURUP KONUŞALIM'

Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde ilerlemesi gereken konular varsa bunların değerlendirilebileceğini ifade eden Çelik, "İlerlememiz gereken konular varsa bir masanın etrafında oturup net bir şekilde ortaya koyalım. Eğer uygulanmıyorsa eleştirin. Ama Türkiye'ye karşı bazı durumları şantaj malzemesi olarak kullanmak kabul edilemez" dedi. (HABER MERKEZİ)