AB: Birleşmiş bir Kıbrıs için hâlâ umut var

AB Dış İlişkiler Servisi, Kıbrıs'a ilişkin açıklama yaparak, "Zorunlu bir bölünme asla bir çözüm olamaz. Daha iyi bir gelecek, birleşmiş bir Kıbrıs için hâlâ umut var" ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve komşu ülkenin ana muhalefet partisi SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, 1974'ün 50'nci yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi'nden (EEAS) yapılan açıklamada, "Bu hafta, yarım yüzyıl sonra sonuçlarına halen şahit olduğumuz 1974'ün trajik olaylarının yıldönümünü anıyoruz. Çok fazla zaman kaybedildi. Bugün bir AB üye ülkesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti bölünmüş olmayı sürdürüyor; bunun her şeyden önce Kıbrıs halkı için geniş kapsamlı etkileri bulunuyor. Zorunlu bir bölünme asla bir çözüm olamaz" denildi.

'ÇÖZÜM İÇİN GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMEMİZ GEREK'

"Daha iyi bir gelecek, birleşmiş bir Kıbrıs için hâlâ umut var" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) liderliğindeki çabalara da işaret edilerek, "İki Kıbrıs toplumu ve aynı zamanda Türkiye de dahil olmak üzere tüm taraflarca ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde barışçıl bir çözüm için gerçek bir bağlılığa acilen ihtiyaç var" sözlerine yer verildi. Daha geniş bir bağlamda jeopolitik değişimler ve krizlere de atıfta bulunulan açıklamada, 'Birleşmiş Milletler çerçevesi içinde, Kıbrıs'ın tüm halkı ve Doğu Akdeniz'de istikrar ve güvenlik için Kıbrıs sorununun adaletli, kapsamlı ve uygulanabilir bir şekilde çözülmesi adına güçlerin birleştirilmesine ihtiyaç olduğu' ifade edildi. 

KIBRIS CUMHURBAŞKANI: MİSYONUMUZ KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEK

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis de bu bağlamda yaptığı açıklamada yıldönümünün hayatını kaybedenleri düşünmek ve hatırlamak için hüzünlü bir fırsat olduğunu söyleyerek, "Misyonumuz, özgürleştirme, yeniden birleşme ve Kıbrıs sorununu çözmek. Eğer bu trajik yıldönümünde gerçekten bir mesaj göndermek istiyorsak bu, Kıbrıs'ı yeniden birleştirmek için mümkün olan her şeyi yapmaktır" dedi. 

YUNANİSTAN BAŞBAKANI: BİRLEŞMİŞ BİR AVRUPA DEVLETİ İÇİN ÇABALIYORUZ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 1974'ün 50'nci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenleri anarak BM'nin desteklediği ve birleşmiş bir Kıbrıs'ı öngören plana uygun bir şekilde bir barış anlaşması çağrısında bulundu. 

Kathimerini gazetesinin aktardığına göre, Miçotakis, "Kaybedilenleri onurlandırıyoruz. Ve BM kararları temelinde birleşmiş bir Avrupa devleti için çabalıyoruz. Yabancı işgal güçleri olmadan..." ifadelerini kullandı. Miçotakis, bu akşam yerel saatle 20.30'da Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki anma etkinliğinde de bir konuşma yapacak.

SYRIZA LİDERİ'NDEN ADALETLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇÖZÜM

Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis de Kıbrıs'a ilişkin bugün yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milleteler destekli planla uyumlu bir şekilde Kıbrıs sorununa 'adaletli ve sürdürülebilir bir çözüm' çağrısında bulundu. Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için görüşmelerin yeniden başlaması çağrısında da bulunan Kasselakis, "Hedefimiz, garantiler ya da işgal güçleri olmadan, tüm Kıbrıs halkının faydasına olacak iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon. Asla unutmayacağız" ifadelerini kullandı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)