AB: Türkiye Kıbrıs'taki gerginliği körüklüyor
AB'den Kapalı Maraş'ın açılma kararına eleştiri geldi. Brüksel, Türkiye'yi Kuzey Kıbrıs Türkleri ile AB üyesi Kıbrıs arasındaki gerginliği körüklemekle suçladı.
DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kıbrıs'taki Yeşil Hat bölgesinde bulunan ve 46 yıldır sivil kullanıma kapalı olan Maraş'ta sahillerin halka açılması kararına tepki gösterdi. Borrell, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Maraş'ın açılmasına verdiği destekle 'Kuzey Kıbrıs Türkleri ile AB üyesi Kıbrıs arasındaki gerginliği körüklediğini' söyledi.
'ATEŞKESİN CİDDİ BİR İHLALİ'
Borrell, kararın Birleşmiş Milletler (BM) arabulucuğunda Kıbrıs'ta kararlaştırılan ateşkes anlaşmasının "ciddi bir ihlali" olduğunu belirtti. Kararın Türkiye ile Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan doğal gaz anlaşmasına çözüm bulunmasına da yardımcı olmayacağını ifade eden Borrell, "Aksine, tansiyon yükselecek ve Doğu Akdeniz'deki zorlu durumda bir anlaşma sağlanması bizim için zorlaştıracak" diye konuştu.
AB devlet ve hükümet başkanlarının geçen hafta bir araya geldiği zirve sonunda Türkiye'den "Yunanistan ve Kıbrıs'a karşı yasadışı eylemlerine son vermesi için yapıcı çaba göstermesi" talep edilmiş ve Türkiye'nin yapıcı davranması karşılığında da Gümrük Birliği'nin genişletileceği, ticari kolaylıklar sağlanacağı ve mülteciler için de yeni mali yardımlar aktarılacağı mesajı verilmişti.
BM VE RUSYA DA TEPKİ GÖSTERDİ
BM de kararla ilgili olarak dün akşam yaptığı açıklamada, Maraş'ta tek taraflı adımlar atılmaması çağrısında bulunmuş ve diyalog telkin etmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Maraş'ın açılmasından derin endişe duyduklarını, kararı 'kabul edilemez' gördüklerini açıklamıştı.
Türkiye'nin 1974'deki Kıbrıs harekatının ardından Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen Maraş, Yeşil Hat bölgesinde yer alıyor. Maraş'ın sivillerin kullanımına 46 yıldır izin verilmiyordu.
Maraş’ta taşınmazları olan Kıbrıslı Rumlar, Türkiye'nin AİHM’nin yargı yetkisini 1990’dan sonra tanımaya başlamasıyla o tarihlerden itibaren Strasbourg Mahkemesi'ne dava başvurusunda bulunmaya başlamıştı. AİHM bu başvurular arasında pilot dava olarak seçtiği Loizidou davasında 1996’da açıkladığı kararında, Türkiye'nin, 1974 sonrası adanın kuzeyinde taşınmazı kalan Rumların mülkiyet haklarını ihlal ettiğine hükmetmişti. Kıbrıs’ta da bu sorunun çözümü için bir Taşınmaz Mal Komisyonu kurulmuştu. (DW Türkçe)