AB: Türkiye üyelik projesini devam ettirmesin

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye'nin üyelik projesini daha fazla devam ettirmemesi konusunda anlaşmak en dürüst yaklaşım olacaktır. Ancak Ankara henüz o noktada değil.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile ilgili olarak "En ideal durum, Türkiye'nin bu projeyi daha fazla devam ettirmemesi konusunda anlaşmak" dedi. Hahn, dört yıl aradan sonra yapılacak AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, bunun "en dürüst yaklaşım olacağını ancak Ankara'nın henüz o noktada olmadığını" söyledi.

Hahn, AB'nin insan hakları ve hukuk devleti ilkeleri konusunda Türkiye'ye karşı bir "bütün olarak eleştirel" yaklaştığını söyledi. Hahn, Türkiye'nin üyelik adayı ülke olması nedeniyle "en yüksek standartlarda" değerlendirildiğini kaydetti.

GÜMRÜK BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Hahn ayrıca Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesi müzakerelerinin yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Gümrük Birliği modernizasyonu müzakerelerinin başlaması için AB hükümetlerinin yetkilendirme yapmasını isteyen Hahn, Türkiye'nin "ekonomik sorunlar yaşaması ve bu nedenle istikrarsızlık faktörü" olmasının AB'nin çıkarına olmadığını kaydetti.

Hahn, Türkiye-AB ilişkilerinin en üst düzeydeki karar alma organı AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısında Türkiye'de basın kartları yenilenmeyen yabancı gazeteciler konusunun da gündemde olacağını belirtti. Türkiye'nin yaklaşımının "yıllardır gördüğümüz düşünce özgürlüğünün sınırlanması resmine maalesef uyduğunu" söyleyen Hahn, yine de Gümrük Birliği güncellenmesi konusunda görüşülmesini "mantıklı" bulduğunu çünkü bunun Türkiye'yi "Avrupa'ya daha sıkı bağlayacağını" söyledi.

'DEMOKRASİYİ SAVUNAN TÜRKLERİ DESTEKLEYECEK'

Hahn bunun ayrıca Batılı değerler, demokrasi ve hukuk devletini savunan Türkleri de destekleyeceğini kaydetti. Ancak Hahn mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlere kadar AB ülkelerinden Gümrük Birliği'nin modernizasyonu için yetkilendirme beklemediğini de sözlerine ekledi.

Son olarak Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerinin askıya alınması önerisinde bulunan kararını Strasbourg’da 13 Mart'ta yapılan genel kurul oturumunda oy çoğunluğuyla kabul etmişti. 13 Mart'ta AP'de kabul edilen kararda, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi savunuluyor ancak bu güncelleme reform sürecine ve insan hakları ile temel özgürlüklere saygı koşuluna bağlandı.

AB ve Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasını 1995 yılında imzalamıştı. AB liderleri 2016 yılında mülteci krizi sırasında Türkiye'ye Gümrük Birliği'nin modernize edileceği yönünde söz vermişti. Hizmet sektörü ve tarım gibi alanlarda AB Komisyonu olumlu görüş bildirmişti. Ancak daha sonra Türkiye'deki muhalif kesime karşı iktidarın aldığı tavır ve yaşanan gözaltı ile tutuklamalar nedeniyle 2016 yılı sonundan bu yana görüşmeler durmuştu. (Deutsche Welle Türkçe)