AB ülkeleri onay verdi: Dondurulan Rus varlıklarının kârı Ukrayna için kullanılacak

AB Konseyi, Rusya'nın dondurulan varlıklarından kaynaklanan olağanüstü gelirlerine yönelik hazırlanan planın üye ülkeler tarafından kabul edildiğini duyurdu.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen kârların Ukrayna'nın savunmasında kullanılmasına onay verdi. Daha önce AB büyükelçileri tarafından onaylanan plan, bakanların da onayını aldı.

YÜZDE 90'I SAVUNMA, YÜZDE 10'U YENİDEN İNŞA İÇİN

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, AB Konseyi, Rusya'nın dondurulan varlıklarından kaynaklanan olağanüstü gelirlerine yönelik hazırlanan planın üye ülkeler tarafından kabul edildiğini açıkladı. Kabul edilen plana göre, Rus varlıklarından sağlanan kârlar Ukrayna'nın savunmasını ve yeniden inşasını desteklemek için kullanılacak.

Kabul edilen plan kapsamında, söz konusu kârın yüzde 90'ı Avrupa Barış Fonu aracılığıyla Ukrayna'nın savunmasına ve askeri olarak desteklenmesine, geri kalan yüzde 10'u ise ülkenin yeniden inşasına yönelik çeşitli programlara aktarılacak.

AB ÜLKELERİ, YAKLAŞIK 200 MİLYAR EURO'YU DONDURDU

AB ülkeleri, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya Merkez Bankası'nın yaklaşık 200 milyar eurosunu dondurdu. Rus varlıklarını elinde tutan finansal kurumlar bunlarla vadesi geldikçe yeniden yatırım yaparak ciddi bir kazanç sağlıyor.

AB'nin dondurduğu Rusya Merkez Bankası rezervlerinin 180 milyar eurosu, Belçika merkezli menkul kıymet takas ve saklama hizmeti sunan Euroclear'da bulunuyor. Bu nedenle kurumun bilançosundaki varlıkları hızla artarken, Euroclear büyük miktarda faiz geliri sağlıyor. Euroclear, AB yaptırımları nedeniyle dondurulan Rus varlıklarının faizinden geçen yıl 3 milyar eurodan fazla gelir elde etmişti.

Bugün kabul edildiği açıklanan planla birlikte, AB ülkeleri, dondurulmuş Rus varlıklarının yatırıma dönüştürülmesinden elde edilen yıllık yaklaşık 3 milyar euroluk kârı Ukrayna'ya silah ve mühimmat alımında kullanabilecek.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)