AB yetkililerinden Serrac'a Türkiye uyarısı
AB yetkileri, Brüksel'de görüştükleri Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin başkanı Fayiz es-Serrac'ı Türkiye'den askeri destek isteme konusunda "uyardı". AB liderleri Türkiye'yle imzalanan deniz yetki anlaşmasının "hukuki temeli olmadığını" savunurken Serrac, "Meşru bir hükümet olarak herhangi bir ülkeyle mutabakat zaptı imzalama hakkına sahibiz" dedi.
DUVAR - Türkiye'yle Rusya'nın ortak ateşkes çağrısı yaptığı gün, Libya krizinde Avrupa Birliği (AB) de devreye girmeye çalışıyor. Göç krizi, petrol ve deniz sınırları konusunda Libya'da özellikle Yunanistan ve Kıbrıs'la bağlantılı çıkarlarını korumak isteyen Brüksel, Trablus yönetimini Türkiye'yle ilişkileri konusunda uyardı.
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) yetkililer ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, AB liderleri ve Maas, Türkiye'den asker talebinde bulunan Serrac'ı bu konuda uyardı. Görüşmenin ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Serrac'a "askeri çözüm olmayacağını" söylediğini açıkladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Maas ise Libya'nın Suriye'ye dönüşmesinin engellenmesi gerektiğini belirtti. Libya'nın vekalet savaşlarına sahne olmaması için çalışmaları gerektiğini ifade eden Maas, "Libya, ikinci bir Suriye olamaz. Bu nedenle hızla siyasi sürece girilmeli" dedi.
Bu kapsamda "etkili bir ateşkes anlaşması ve silah ambargosuna" ihtiyaç olduğunu belirten Maas, Almanya'da yapılması planlanan Libya zirvesini de önümüzdeki haftalarda Berlin'de gerçekleştirmeyi istediklerini söyledi. Maas, Serrac'ın da Almanya'nın arabuluculuğuna sıcak baktığını aktardı. Alman bakan, Libyalı liderin BM öncülüğündeki bir siyasi süreci, ateşkesi ve silah ambargosunu desteklediğini açıkladı.
AB liderleri, Türkiye ile Doğu Akdeniz konusunda imzaladığı münhasır bölge anlaşması nedeniyle de uyarıda bulundu. AB Konseyi Başkanı Michel, Libyalı lidere, bu mutabakatın herhangi bir hukuki temeli olmadığını söyledi. Michel, söz konusu anlaşmanın, "üçüncü tarafların egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne uymadığını" savundu.
SARRAC: MEŞRU HÜKÜMET OLARAK MUTABAKAT İMZALAMA HAKKINDA SAHİBİZ
Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, AB yetkilileriyle gerçekleştirdiği temasları değerlendire Serrac, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas gibi Avrupalı yetkililerle yaptığı görüşmelerin "verimli" geçtiğini söyledi.
Serrac, "Yetkililere bütün çerçeveyi çizdik ve 4 Nisan'dan bu yana Trablus'a yönelik devam eden saldırıların, askeri yaklaşımda ısrar eden diğer tarafın inanmadığı siyasi süreçten bizi uzaklaştıracağını ifade ettik" dedi.
Serrac, Avrupalı liderlere genel durumu ve halkın sıkıntılarını anlattıklarını belirterek, "Libya halkının sıkıntılarının acilen sona erdirilmesini istedik" diye konuştu.
"Libya'nın vekalet savaşlarına ve gerginliğe sahne olmasını istemiyoruz" diyen Serrac, uluslararası toplumun Birleşmiş Milletler tarafından meşru kabul edilen hükümetin bulunduğu başkent Trablus'a yönelik saldırıları sona erdirmek için sorumluluk üstlenmesini istedi.
Serrac, "Durum gayet açık, saldıran taraf Halife Hafter ve dünyanın tanıdığı bir hükümete saldırıyor, bu hükümet de meşru şekilde kendini müdafaa ediyor. Bu hükümet, kendini savunmak için tüm taraflarla anlaşma yapma hakkına sahip" ifadelerini kullandı.
Türkiye ile imzalanan mutabakat zaptını ve askeri iş birliği anlaşmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Serrac, "Biz meşru bir hükümet olarak herhangi bir ülkeyle mutabakat zaptı imzalama hakkına sahibiz. BM tarafından tanındığımız için bu hakka sahibiz. Bu anlaşmayı gizli kapaklı değil, aleni bir şekilde yaptık. Diğer tarafın yaptığı gibi Rusya'dan paralı asker ya da Sudan'dan Cancavit veya Çadlı muhalifleri getirmedik" yanıtını verdi.