ABD basını: Depremde hayatta kalmanın en iyi yolu demokrasiyi korumak

Gazeteci ve belgeselci Çınar Oskay, San Francisco Chronicle gazetesi için kaleme aldığı yazıda, “Bir depremde hayatta kalmanın en iyi yolu ne? Demokrasinizi korumak” dedi.

Abone ol

DUVAR - Gazeteci ve belgeselci Çınar Oskay, ABD’nin San Francisco Chronicle gazetesi için Maraş merkezli depremleri konu alan bir yazı kaleme aldı. Oskay, "Bir depremde hayatta kalmanın en iyi yolu ne? Demokrasinizi korumak" başlıklı yazısında, “Türkiye’deki herkes şu sözü bilir: Deprem öldürmez, bina öldürür” dedi. 

Geçtiğimiz yaz Türkiye’den San Francisco’nun Körfez Bölgesi’ne taşındığında ‘bir deprem bölgesini bırakıp bir diğerine geçtiğini bildiğini’ söyleyen Oskay, “Ama aynı zamanda şunu da biliyordum: Ayaklarımın altında büyük bir tektonik değişim olduğunda, yeni evimde hayatta kalma ihtimalim çok daha yüksek olacaktı” ifadelerini kullandı.

‘YAŞANANLAR KAÇINILMAZ DEĞİLDİ, SORUMLULUK ERDOĞAN VE REJİMİNİN’

Türkiye’nin 1999 yılında Marmara’da yaşanan depremin ardından ‘depreme takıntılı bir ulus haline geldiği’ değerlendirmesinde bulunan Oskay, ‘depreme karşı alınan önlemlerin yetersizliği ile ilgili bitmek bilmeyen tartışmaların televizyonları meşgul ettiğini’ ve bunun bir sonucu olarak ‘deprem uzmanlarının adeta ünlü olduğunu’ yazdı.  

Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan depremlerin ardından ‘bunların hiçbirinin bir öneminin kalmadığını’ aktaran Oskay, deprem bölgesinden yansıyan görüntülerde yıkımın arasında ayakta kalmış binalara rastlandığını hatırlatarak, “Görüntüler kahredici olduğu kadar açıktı da: Gözlerimizin önündeki kıyım kaçınılmaz değildi; bu görüntülerin sorumluluğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yarattığı demokratik olmayan, kleptokratik rejimin omuzlarındaydı” dedi. 

‘TEK BİR SİYASETÇİ BİLE İSTİFA ETMEDİ’

Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından ABD’deki komşularının ‘nasıl bir ders çıkarabileceğine’ de değinen Çınar Oskay, bu dersi, ‘Yolsuzluk ve demokrasinin aşınması yalnızca adaletsizlikten ibaret değildir; bunlar aynı zamanda öldürücüdür’ sözleriyle açıkladı.

Yolsuzluğun ‘yalnızca otoriterliğin bir yan ürünü olmadığına’ da dikkat çeken Oskay, “Hükümetteki liyakatsizlik de bununla el ele gidiyor” değerlendirmesinde bulundu. Depremlerden bu yana Türkiye’de ‘tek bir siyasetçinin bile istifa etmediğini’ hatırlatan Oskay, “Türk demokrasisinden elimizde kalan tek şey seçimlerimiz. Bu yıl cumhuriyetimizin 100’üncü yılı. Eğer demokrasimizi koruyamazsak ömrümüzün geri kalanını güzel, sevgili ülkemizin cenazesinin ardından edilen duaları dinleyerek geçirebiliriz” diye yazdı. (DIŞ HABERLER)