ABD basını Gül'ü sordu: Aday olacak mı?

ABD'nin etkili internet gazetelerimden Politico, eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2019 aday olup olmayacağına ilişkin tartışmayı ele aldı. Haberde, "Gül, Türkiye'nin demokrasisini kurtarma işi için tuhaf bir aday olabilir" yorumu yapılsa da, "Gül ile Erdoğan arasında kamuoyu önünde yaşanan bir atışma, Türkiye'nin demokratları arasında eski cumhurbaşkanının muhalefete katılıp eski dostuna karşı aday olabileceği umudunu doğurdu" denildi.

Abone ol

DUVAR - Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'terör ve darbe ile mücadele eden vatandaşlara cezasızlık' getiren KHK ile ilgili eleştirisi, Amerikan basınının da dikkatinden kaçmadı. ABD'nin etkili internet gazetelerimden Politico, Gül'ün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı başkan adayı olup olmayacağını sorgulayan bir haber yayımladı.

'BAŞKANLARIN ÇATIŞMASI'

'Türkiye'nin Abdullah Gül'ü belki de, siyasi omurgasını keşfediyor' başlıklı haberde şu ifadeler kullanıldı: "Bugüne dek hep temkinli olan eski cumhurbaşkanı ve müttefikin Erdoğan'ı zorlamaya cesaret etmesi, Gül'ün 2019'da ona karşı aday olabileceğine dair söylentileri ateşledi. Gül, Türkiye'nin demokrasisini kurtarma işi için tuhaf bir aday olabilir. Nihayetinde AKP'yi Erdoğan'la birlikte kurdu ve eski müttefiki başbakanken o da cumhurbaşkanıydı. Bununla birlikte, Gül ile Erdoğan arasında kamuoyu önünde yaşanan bir atışma, Türkiye'nin demokratları arasında eski cumhurbaşkanının muhalefete katılıp eski dostuna karşı aday olabileceği umudunu doğurdu." Politico, Gül ile Erdoğan'ın KHK anlaşmazlığını 'başkanların çatışması' diye de niteledi.

'KÜRTLER, LİBERALLER VE MİLLİYETÇİLER OY VEREBİLİR'

Makalede, "Türkiye'nin demokratları 2019'un son şansları olduğunu söylüyor. Bu, geçen yılki referandumda kabul edilen anayasal değişikliklerin yürürlüğe gireceği, muhalefete göre Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin tek adam yönetimine yol açacak şekilde başkanlık sistemine dönüşeceği yıl" denilirken, şu yorum yapıldı: "Erdoğan'ın muhaliflerinin birçoğu Gül'ü, hitap ettiği kitlenin genişliği göz önünde bulundurulduğunda, ideal bir rakip olarak görüyor. Türkiye'nin mevcut muhalefet liderlerinin aksine eski cumhurbaşkanının, ülkesinin katı ideolojik ve kültürel ayrımlarından, Kürtler de dahil olmak üzere, destek alabileceğini düşünüyorlar."

Washington'daki Ortadoğu Entitüsü'nün Türkiye çalışmaları bölümünün direktörü Gönül Tol Politico'ya demecinde, "Eğer aday olmaya karar verirse, Erdoğan'ın yönetimini sarsma şansı en yüksek olan kişi o. Kürtler, liberaller ve milliyetçiler ona oy verebilir. Ve AKP içinde Erdoğan'ın yaptıklarından rahatsız olan belirli kesimler de ona oy verebilir" dedi.

'GÜL'DEN MEDET UMMAYI ABSÜRD BULANLAR DA VAR'

Politico, Gül'ün muhaliflerinin ise 'Türkiye'de demokrasinin kurtarıcısı' olarak görülmesi fikrini 'absürd' bulduğunu da yazdı. Haberde, "Bu kişiler, Gül'ün sürekli ama nazik eleştirilerinin haricinde, Erdoğan'ın otoriterliğine karşı koymak için çok az şey yaptığına dikkat çekiyor" denildi.

Güvenlik ve Kalkınma Enstitüsü'nde araştırma görevlisi eski AK Partili Suat Kınıklıoğlu ise Gül'ün aday olacağına inanmadığını söyledi. Kınıklıoğlu, Türkiye'de asıl sorununun özgürlük demokrasinin erozyona uğraması olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de artık sözü edilecek normal siyasi koşullar veya seçim koşulları yok. Türkiye'de artık özgür ve adil seçimlerin mümkün olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Haberde Gül'ün ofisinin söyleşi talebini yanıtsız bıraktığı belirtildi. (Dış Haberler)