ABD basını: Rusya ve İran, İHA imalatı konusunda 'sessizce' anlaştı

Washington Post gazetesi, Moskova ile Tahran yönetimlerinin 'sessizce' anlaşmaya vardığını ve İran'ın Rusya topraklarında insansız hava aracı üreteceğini iddia etti.

Abone ol

DUVAR - ABD merkezli Washington Post gazetesi, Moskova ile Tahran yönetimlerinin insansız hava aracı (İHA) imalatına başlamak için 'sessizce' anlaşmaya vardığını yazdı. İran'ın, Rusya topraklarında İHA üreteceği ileri sürüldü. Post, Rusya ve İranlı yetkililerin anlaşmayı kasım ayı başlarında İran'da yaptıkları bir toplantıda kesinleştirdiğini ve görüşmenin kamuoyuna duyurulmadığını belirtti. 

İRAN 'DAHA ÖNCE SATTIK' DEMİŞTİ

Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya İHA tedarik etmek ile suçlanan Tahran yönetimi, iddiaları reddediyor. Rusya'ya daha önce silah sattıklarını ancak Ukrayna savaşı sırasında bu ülkeye herhangi bir silah sevkiyatı yapmadıklarını söyleyen İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşta İran'a ait insansız hava araçlarını kullandığı açığa kavuşursa bu konuya kesinlikle kayıtsız kalmayacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

AB VE ABD YAPTIRIMLARI

ABD, AB ve İngiltere gibi ülkeler Rusya'ya İHA sattığı iddiasıyla İran'a yaptırım kararları almıştı. E3 olarak adlandırılan İngiltere, Fransa ve Almanya da 21 Ekim'de BM'ye suçlamaların soruşturulması çağrısında bulunmuştu.

Geçtiğimiz günlerde ise ABD Hazine Bakanlığı, Tahran'a yönelik yeni yaptırımları duyurdu. Yaptırım uygulanan şirketler arasında, İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'ne bağlı olduğu bilinen Shahed Aviation Industries Araştırma Merkezi'ne, İran ile Rusya arasındaki uçuşları koordine etmek için İranlı bir şirketle işbirliği yapmakla suçlanan Birleşik Arap Emirlikleri hava taşımacılığı şirketleri Success Aviation Services FZC ve iJet Global DMCC yer aldı. (DIŞ HABERLER)