ABD basını: Ukrayna, SDG'nin yardımıyla Suriye'deki Rus güçlerine saldırmayı planladı

ABD'nin sosyal medyaya sızan gizli askeri belgelerine göre, Ukrayna, Suriye Demokratik Güçleri'ni eğiterek Rusya güçlerine saldırı düzenlemeyi planladı.

Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) sosyal medyaya sızdırılan gizli askeri belgelerinde, Ukrayna askeri istihbaratının Suriye Demokratik Güçleri (SDG) aracılığıyla Suriye'deki Rusya kuvvetlerine gizli saldırı yapmayı planladığı ortaya çıktı.

The Washington Post gazetesi, "Ukrayna'nın askeri istihbarat örgütü, gizli Kürt yardımını kullanarak Suriye'deki Rus güçlerine yönelik gizli saldırılar gerçekleştirmek için planlar yaptı" değerlendirmesine yer verdiği haberinde, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin operasyon planlarını Aralık 2022'de askıya aldığını hatırlattı.

'SALDIRILAR WAGNER İLE SINIRLANDIRILACAKTI'

Ulusal muhafız Jack Teixeira'nın Discord'daki bir sohbet odasında paylaştığı iddia edilen belgelere dayanarak operasyonun durmaması durumunda sürecin nasıl devam edeceği konusunda bilgi veren gazete, Ukrayna askeri istihbarat görevlilerinin, Rusya'ya karşı planladığı olası saldırıda hükümetle herhangi bir bağlantı kurulmaması için SDG mensuplarını eğiterek saldırıları bu gruplar aracılığıyla yapmayı öngördüğünü yazdı.

Sızdırılan belgede ayrıca aralık ayındaki planlama sırasında, Ukrayna askeri istihbarat görevlilerinin Rusya kuvvetlerine insansız hava araçları (İHA) kullanarak saldırmayı, başta 'küçük' saldırılar gerçekleştirmeyi ve muhtemelen saldırılarını yalnızca Rus paralı asker grubu Wagner'in kuvvetleriyle sınırlamayı tercih ettikleri belirtildi.

TÜRKİYE'NİN HABERİ VAR MIYDI?

Sızdırılan belgeye göre, Ukrayna, kuzeydoğu Suriye'deki SDG'yi Rus hedeflerini vurmak ve İHA saldırıları ile birlikte belirsiz 'doğrudan eylem' faaliyetleri yürütmek üzere eğitmeyi değerlendirdi. Belgede, SDG’nin Ukrayna operasyonlarını destekleme karşılığında eğitim, hava savunma sistemleri ve rolünün gizli tutulacağına dair garanti istediği aktarıldı. Ayrıca, Kürt bölgelerindeki Rus mevzilerine yönelik saldırıları da yasakladığı kaydedildi.

Belgede dile getirilen bir diğer iddia ise Türkiye'nin planlamadan haberdar olduğu ve saldırıların SDG'nin kontrolündeki alanlardan yapılması taraftarı olduğuydu. Bölgede çalışan ABD'li eski bir yetkili, "Türkiye'nin bölgedeki amacı, SDG'nin askeri yeterliliğini ve liderliğini ortadan kaldırmak. Türkiye böyle bir planla karşılaşacak olursa, Ukrayna-SDG ittifakını tuzağa düşürerek Rusya'nın gazabını onlara yöneltmesi Türkiye’nin çıkarına olur" dedi. 

ZELENSKİY OPERASYONU NEDEN ASKIYA ALDI?

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin operasyon planlarını geçen yılın aralık ayı sonunda askıya aldığı ve 'Kürtler arası sınır kontrolü meselesi ve bir operasyon merkezi kurma' gibi lojistik zorlukların tespit edildiği aktarılan haberde, operasyonun askıya alınma sebeplerinin ise 'ABD baskısı, Ukrayna'nın kısıtlı İHA tedariki ve saldırıların başarılı olup olmayacağına ilişkin şüphesi olabileceği' ifade edildi.

Century International düşünce kuruluşundan araştırmacı ve analist Aron Lund da Ukrayna'nın Suriye'deki Rusya kuvvetlerine yönelik saldırılarla Rusları Ukrayna'daki cephe hattından bölgeye kuvvet kaydırmak zorunda bırakıp avantaj elde etmek istemiş olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

The New York Times (NYT) gazetesi tarafından yapılan araştırmada Discord anlık mesajlaşma platformunda çevrimiçi bir grubun lideri olduğu anlaşılan 21 yaşındaki Teixeira'nın ABD ordusuna ait bilgileri bu grupta paylaştığı belirtilmişti.

İnternete sızdırılan belgelerde, Rusya ile savaşta olan Ukrayna'nın savunmasındaki potansiyel güvenlik açıklarına ve ülkede aktif olduğu iddia edilen Birleşik Krallık özel kuvvetlerinin sayısıyla ilgili bilgilere yer verildiği kaydedilmişti. Söz konusu sızıntı, ilk defa, grubun bazı üyelerinin belgelerin bir kısmını halka açık çevrimiçi forumda ve sosyal medya mecralarında yayınlamasıyla ortaya çıkmıştı.

1 Mart’ta Discord uygulamasında paylaşılan belgelerde Ukrayna, Güney Kore ve Türkiye gibi ülkelere ait bilgiler yer alıyordu. Güney Kore hakkındaki belgelerde, ülkenin Rusya-Ukrayna savaşına daha fazla destek verme konusundaki iç tartışmaları vardı. Bir diğer belgede ise Ukrayna’da hangi Batılı ülkenin kaç özel birliği olduğu bilgisi paylaşılıyordu. Rus paralı asker şirketi Wagner'in Türkiye'den silah satın almak istediği de belgelerde yer alıyordu. (DIŞ HABERLER)