ABD basınında seçim analizi: 'Gerçek kazanan Putin olabilir'

Türkiye'deki seçimler ile ilgili CNN International'da yayınlanan analizde, "Erdoğan, siyasi hayatının mücadelesini veriyor. Gerçek kazanan Putin olabilir" değerlendirmesine yer verildi.

Abone ol

DUVAR - Bard Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Programı Direktörü Elmira Bayrasli, CNN International için kaleme aldığı analizde 14 Mayıs'ta Türkiye'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini ele aldı. Elmira Bayrasli, "Erdoğan, siyasi hayatının mücadelesini veriyor. Gerçek kazanan Putin olabilir" değerlendirmesine bulundu.

'DAHA KAVGACI VE NAHOŞ DOSTLAR EDİNDİ; EN BAŞTA PUTİN VAR'

14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlerin başa baş geçeceği ve seçimlerin Erdoğan'ın galibiyet serisine son verebileceği yorumunu yapan Bayrasli, "Bu, Brüksel ve Washington'daki pek çok kişiyi sersemletti; aynı zamanda da bir zamanlar güvenilir bir müttefik ve ortakken bunları bozan Türkiye'nin yeniden Batı tarafına katılacağı ümidini verdi" dedi.

Erdoğan'ın yıllar içinde 'ABD ve Avrupa'ya karşı daha kavgacı ve nahoş bir üslup benimsemekle kalmayıp daha kavgacı ve nahoş dostlar da edindiğini' yazan Bayrasli, bu listenin başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olduğunu belirtti.

'ERDOĞAN KAZANSA DA KAYBETSE DE...'

Putin'in Erdoğan'ı darbe girişimi akşamı arayarak kazandığını, dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın ise Erdoğan'ı dört gün sonra aradığını kaydeden Bayrasli, o dönemden bu yana Moskova ve Ankara'nın yakınlaşmaya başladığını, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savuma sistemleri satın aldığını, Rusya-Ukrayna savaşı başladığında Rusya'ya yaptırım veya uçuş yasağı uygulamadığını ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamadığını hatırlattı. 

Seçimin olası sonuçlarını da ele alan Bayrasli, "Erdoğan kazansa da kaybetse de Ankara kendisini Moskova'dan kurtarıp Batı'ya geri dönecekmiş gibi durmuyor" diyerek, 'Türkiye'nin öncelikle bunu göze alamayacağını' söyledi. "Ekonomi, enflasyona batmış durumda. Türk Lirası zayıf. Büyüme yavaşladı" diyen Bayrasli, "Ülkenin Orta Doğu, Kafkaslar ve Avrupa'ya ihracatı için ticaret bağlarını sürdürmeye ihtiyacı var" değerlendirmesini yaptı.

'ÖYLECE KAMUSAL HAYATTAN YOK OLMAYACAK'

Türkiye'nin her şey den önce 'turizm dolarlarına ve Rusya'dan enerji ithalatına bağımlı olduğunu' belirten Bayrasli, "Moskova, nakit sıkıntısı çeken Türkiye'ye krediyle doğalgaz sağlıyor. Özellikle Erdoğan kaybederse Putin'in yeni hükümetten borcu kapatmasını istemesi ve Erdoğan ile yakın ilişki kurmaya devam etmesi beklenebilir" dedi. 

"Erdoğan kaybederse öylece kamusal hayattan yok olmayacak" ifadelerini kullanan Elmira Bayrasli, "Bu, yalnızca Erdoğan'ın barışçıl bir şekilde iktidarı devredip devretmeyeceği ile ilgili değil. Erdoğan, muhalefete itilecek. Bu, acı bir şekilde kutuplaşmış bir Türkiye'de ona avantaj sağlamaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRKİYE BİR YOL AYRIMINDA; BATI BUNU ANLAMALI'

AK Parti'nin tek başına çoğunluğu elde edemese de milletvekili seçimlerinde mecliste önemli bir blok elde edeceği öngörüsünü de paylaşan Elmira Bayrasli, Erdoğan'ın bunu yeni hükümete saldırmak için kullanabileceğini de iddia etti. 

Makalesine son verirken 'Batı'nın ne yapacağı ve yapabileceği' sorusuna da yanıt arayan Bayrsali, "Washington ve Brüksel'in Türkiye'nin kelimenin gerçek anlamıyla ve mecazi olarak bir yol ayrımında olduğunu anlaması gerek. Tamamen Batı'da ya da Doğu'da olmadan hem zor hem işe yarayan bir ortak olarak konumlanmış durumda" dedi. 

'ERDOĞAN OLSUN YA DA OLMASIN TÜRKLER BU ROLÜ OYNAYACAK'

"Ankara, mevcut durumda Moskova ile yakın ilişkiler içinde olabilir; ancak, NATO'yu ya da AB'yi tamamen reddedemez" görüşünü de dile getiren Bayrasli, Türkiye'nin Ukrayna'ya SİHA sattığını ve tahıl koridoru anlaşması için arabuluculuk yaptığını hatırlatarak, "Erdoğan, uzun zaman Türkiye'yi bölgesel bir aktör olarak öne çıkartma ve savaşın taraflarını barış müzakereleri için masaya getirme konusunda istekli" gözlemini paylaştı.

Türkiye'den 'her iki taraf için de güvenilir bir arabulucu' sözleriyle bahseden Bayrasli, "Bu, Batı'nın Türkiye'ye biçmesi gereken rol. Bu, Erdoğan olsun ya da olmasın Türklerin oynamaktan başka seçenekleri olmayacak bir rol" dedi. (DIŞ HABERLER)