ABD basınından 'İran'a misilleme' iddiası: 'İsrail, saldırı hedeflerini daralttı'

NBC haber sitesine konuşan ABD'li yetkililere göre, İsrail, İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırısına yanıt olarak düzenlemesi beklenen olası misilleme saldırıları için hedef listesini daralttı.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in İran'ın 1 Ekim akşamı düzenlediği füze saldırısına vereceği yanıt merak edilirken ABD basınında yeni bir iddia ortaya atıldı. NBC haber sitesinin haberine göre, ABD'li yetkililer, İsrail'in, Tahran'ın son saldırılarına yanıt olarak olası saldırı hedeflerini İran'ın askeri altyapısı ve enerji altyapısı olarak daralttığı bilgisini verdi. Haberde ismi paylaşılmayan ABD'li yetkililer, İsrail'in İran'daki nükleer tesisleri hedef alacağı ya da suikast düzenleyeceği yönünde bir emare olmadığını belirtti.

Haberde görüşleri paylaşılan ABD'li yetkililere göre, İsrail 'nasıl ve ne zaman eyleme geçeceği konusunda ise nihai kararını vermiş değil'. Habere göre, ABD'li ve İsrailli yetkililer, söz konusu yanıtın devam eden Yom Kippur bayramı sırasında gelebileceği görüşünde. 

ORDU RADYOSU: ABD HAVA SAVUNMA SİSTEMİ İSRAİL'DE KONUŞLANDIRILDI

Öte yandan, İsrail ordusu, ABD'nin ülkede uzun menzilli balistik füzeleri engellemek için kullanılan THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) sistemini konuşlandırdığını açıkladı. İsrail Ordu Radyosu'nun X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "ABD, İran tehditlerine karşı hazırlık olarak THAAD hava savunma sistemini İsrail'e konuşlandırdı" denildi.

ABD daha önce Mart 2019'da İsrail'de ortak savunma tatbikatlarının bir parçası olarak THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmıştı. Yeni konuşlandırmanın kalıcı olup olmadığı ve sistemin İsrail'in savunma ağına entegre edilip edilmeyeceği konusu henüz bilinmiyor. Şu anki konuşlandırma, İsrail’in İran’a karşı 'büyük saldırı' hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti.

İsrail’in halihazırda uzun menzilli Arrow, orta menzilli 'Davud’un Sapanı' ve kısa menzilli 'Demir Kubbe' olmak üzere üç hava savunma sistemi bulunuyor ancak bu sistemler, İran’ın son misilleme saldırısında birçok füzeyi durdurmada yetersiz kalmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)