ABD basınından seçim analizi: Erdoğan barışçıl bir şekilde görevini Kılıçdaroğlu'na teslim eder mi?
Reuben Silverman imzasıyla Foreign Policy dergisinde yayınlanan seçim analizinde, “Erdoğan'ın yenilgiyi zarafetle kabul ettiğini düşünmek zor çünkü benzeri görülmemiş bir şey olacak" denildi.
DUVAR - ABD merkezli Foreign Policy dergisi, 14 Mayıs’a sayılı günler kala Türkiye’deki seçim sürecini değerlendirdi. “Erdoğan barışçıl bir şekilde görevini Kılıçdaroğlu'na teslim eder mi?” başlığı ile yayınlanan analizde, seçimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘devirebileceği’ belirtildi. “Alışılmışın dışında ekonomi politikası ve ölümcül depremler, hükümete olan güveni baltaladı ve birçok seçmenin AK Parti’nin itibarını sorgulamasına yol açtı” ifadelerinin yer aldığı analiz, Reuben Silverman imzasıyla yayınlandı.
'YENİLGİYİ ZARAFETLE KABUL ETTİĞİNİ DÜŞÜNMEK ZOR'
“Erdoğan'ın yenilgiyi zarafetle kabul ettiğini düşünmek zor çünkü benzeri görülmemiş bir şey olacak: Şimdiye kadar hiçbir Türk cumhurbaşkanı, doğrudan koltuğunu bırakmaya zorlanmadı” diye yazan Silverman, şöyle devam etti:
“Anketler, (Erdoğan’ın) muhalefet adayı tarafından mağlup edilebileceğini öne sürüyor ancak iktidarda kalmak için ne gerekiyorsa yapacağına, görevlerini bir zafer elde etmek veya olumsuz sonuçlara meydan okumak için kullanacağına dair yaygın bir inanç var.”
'OTORİTESİNİ ÖZERK SEKTÖRLERE MÜDAHALE ETMEK İÇİN KULLANDI'
“Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makamını dönüştürdü” denilen analizde, şu ifadelere yer verildi: “[Erdoğan] Görevinin partisiyle bağlarını kesmesini gerektirdiği ilk döneminde, sık sık hükümetin karar alma süreçlerine müdahale etti ve partizan bir tavırla hareket etti. Erdoğan ikinci döneminde, yeni bulduğu otoritesini, toplumun bir şekilde özerk kalan birkaç sektörüne müdahale etmek için kullandı ve yıllar içinde dört Merkez Bankası başkanı değiştirdi.”
'ERDOĞAN, KOVUŞTURMA İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR'
Muhalefet partilerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘diktatörlükle’ suçladığını yazan Silverman, Erdoğan’ın kaybetmesi durumunda kovuşturma ile karşı karşıya kalabileceğini ileri sürdü: “Türk muhalefeti Erdoğan’ı sık sık yozlaşmış bir diktatör olmakla suçluyor, bu da görevden alındığında kendisinin veya ailesinin kovuşturmayla karşılaşma olasılığına işaret ediyor.”
'SİYASİ RAKİPLERİNİN İLERLEMESİNİ HAPİS CEZALARIYLA DURDURDU'
Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan’ı ‘görevini kötüye kullanmak ile eleştirdiğini’ belirten Silverman, adaylığının açıklanmasından bu yana Kılıçdaroğlu’nun ‘yolsuzluğu sona erdirme vaadini gündemde tuttuğunu' yazdı. Silverman, Erdoğan’ın siyasi rakiplerine yönelik izlediği politikalara değindi:
“Kılıçdaroğlu'nun geniş koalisyonu gerekli çünkü Erdoğan'a rakip olacak baskın bir Türk siyasi kişiliği ortaya çıkmadı; Demirel'ine Ecevit, Bayar'ına İnönü yoktu. Bu, kısmen Erdoğan'ın kendi eseri: İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gibi heyecan verici siyasetçilerin ilerlemesi, kovuşturmalar ve hapis cezalarıyla durduruldu.” (DIŞ HABERLER)