ABD Başkanı Biden adaylıktan çekildi, Kamala Harris'i destekledi

Sağlık sorunları ve yaşı nedeniyle gündemden düşmeyen ABD Başkanı Joe Biden, adaylıktan çekildiğini açıkladı. Biden, Başkan Yardımcısı Harris'in adaylığını desteklediğini duyurdu. 

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerine aylar kala adaylıktan çekildiği duyurdu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kararını açıklayan Biden, görev süresi Ocak 2025'te sona erene kadar çalışmalarını sürdüreceğini dile getirdi. 

Kararıyla ilgili bu hafta bir ulusa sesleniş konuşması yapacağını belirten Biden, şu ifadeleri kullandı:

"Başkanınız olarak hizmet etmek hayatımın en büyük onuruydu. Her ne kadar yeniden seçilme isteğim olsa da, adaylıktan çekilip sadece başkanlık görevlerime odaklanmamın partimin ve ülkemin çıkarına olacağına inanıyorum."

81 yaşındaki Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e de 'olağanüstü ortaklığı' için teşekkürlerini iletti.

KAMALA HARRIS'İN ADAYLIĞINA DESTEK: TRUMP'I YENMENİN ZAMANI GELDİ

Biden, bir sonraki paylaşımında ise Başkan Yardımcısı Harris'in adaylığını desteklediğini duyurdu. 2020 seçimlerinde başkan yardımcısı adayı olarak Kamala Harris'i seçmenin 'aldığı en iyi karar olduğunu' kaydeden Biden, "Bugün de Kamala'ya partimizin adayı olması için tam destek ve onayımı veriyorum" ifadelerini kullandı.

Demokrat Partililere seslenen Biden, "Şimdi birlik olma ve Trump'ı yenme zamanı" dedi. 

ABD'de başkan yardımcısı olarak görev yapan ilk siyah ve Hint kökenli kadın olarak tarihe geçen Harris, daha önce yaptığı açıklamalarda Biden'ın adaylığını destekleyen ve adaylığı sırasında başkana destek olacağını belirten açıklamalar yapmış, kendi adaylığıyla ilgili bir sinyal vermemişti.

1 GÜNDE FİKRİNİ DEĞİŞTİRMİŞ

Reuters'a konuşan kaynaklar, Biden'ın adaylığa ilişkin fikrini haftasonu değiştirdiğini aktardı. Biden'in, yakın çevresine cumartesi gecesi itibariyle yarışta kalmayı planladığını ancak pazar günü öğleden sonra fikrini değiştirdiğini söylediği belirtildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Demokratların yeni bir aday belirlemesi gerekecek. 1 Ağustos'tan sonra bir gün Biden'ı aday olarak belirlemeleri bekleniyordu ancak bu plan Biden'ın açıklamasıyla beraber rafa kalktı. Partinin kongresi 19-22 Ağustos tarihlerinde Chicago'da düzenlenecek.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)