ABD Çevre Bakanı istifayla kurtulamadı

ABD Çevre bakanı istifa etti ama hakkındaki soruşturmalar devam ediyor. Pruitt'un adının karıştığı skandalın detayları Yeşil Gündem'de...

Abone ol

DUVAR - Adı çok sayıda skandalla anılan, iklim değişikliği inkarcısı olmakla bilinen ve sıklıkla kömür lobilerinin sözcüsü olmakla suçlanan ABD Çevre Bakanı Scott Pruitt istifa etmek zorunda kalmasına rağmen soruşturma cenderesinden kurtulamadı.

Washington Post'un haberine göre Çevre Bakanlığı'nın (EPA) başmüfettişi, Scott Pruit hakkındaki harcama istihdam, tutulan yasal kayıtlar gibi başlıklarla ilgili soruşturmaların istifa etmiş olmasına rağmen devam edeceğini açıkladı. Pruitt hakkındaki suçlamalar lobicilerin düzenlediği pahalı yurtdışı gezilere katılması, toplam değeri yüz bin doları geçen birinci sınıf uçuşlar yapması, içme suyu yasasını iki yakın çalışma arkadaşına zam yapmak için manipüle etmesi ve güvenlik personelinin sayısındaki ani artış gibi kalemleri içeriyor. Scott Pruitt ayrıca çok sayıda pahalı hediye kabul etmesiyle de biliniyordu.

Scott Pruitt ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesinin ardındaki isimlerden biri olarak biliniyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın da iklim değişikliğine çok da fazla inanmadığı pek bilinmeyen bir sır değil. Buna rağmen bundan yaklaşık bir hafta önce Donald Trump, Pruitt’in istifasını kabul ettiğini Twitter üzerinden duyururken kendisinin “müthiş bir iş” çıkardığını yazdı ve Pruitt’a teşekkür etti. Scott Pruitt ise istifa mektubunda suçlamaları kabul etmediği halde, suçlamalar nedeniyle görevini sürdürmesinin çok zor olduğunu yazdı. Peki neler oluyordu? New York Times'tan Lisa Friedman durumu detaylı haberinde şöyle anlatıyor:

 GÜNLÜĞÜ 50 DOLARA APARTMAN DAİRESİ 

Bu madde Pruitt'un eleştiri oklarına daha önce de maruz kaldığı maddelerden biriydi. Scott Pruitt, Capitol Hill'de ABD'nin ünlü lobicilik şirketi Willliams & Jensen'in yönetim kurulu başkanı J. Steven Hart'tan kiraladığı mülke hiçbir para ödememişti. Üstelik Hart, Pruitt'un kızının dairenin parkelerine zarar verdiğinden de şikayet ediyordu. Etik komisyonu Pruitt'un günde 50 dolara anlaştığı dairenin kirasını neden vermediğini araştırdığında enerji ve çevre ihtilaflarında da faaliyet yürüten Willliams & Jensen'in Pruitt yönetiminden istediği çok sayıda yasal düzenlemeyi çok rahatlıkla çıkarabildiğini fark ettiler.

İklim değişikliğine inanmayan çevre bakanının başı belada

Şu anda ise Pruitt'u savunanlar iki tez ileri sürüyor.İlk olarak bu anlaşmanın pahalı hediye kapsamına girmediğini, uzlaşılan ücretin aslında gayet piyasa kıstaslarına uygun olduğu söyleniyordu.  İkinci olarak ise, Hart'ın Pruitt'un bu dairede yaşadığı dönemde bir lobi faaliyeti içinde olmadığını iddia ediyorlar. Konuyla ilgili iki ayrı soruşturma yapılıyor.

 43 BİN DOLARLIK TELEFON

Scott Pruitt "hassas bilgiler içeren gizli konuşmalar" ofisine 43 bin dolarlık özel bir telefon aldı. Kongre'ye bağlı olan Hükümet Hesap Verilebilirlik Ofisi bu satın almayı hukuk dışı ilan etti. Zira, bir ofis malzemesine 5 bin dolardan daha fazla harcama yapılamazdı. Ayrıca denetçiler Ekonomik Zararları Engelleme Yasası'yla ilgili ihlaller de tespit etmişti. Bu yasa bütçe kayıtlarına dahil edilmemiş harcamaları yasaklıyor. Pruitt ise Mayıs ayında verdiği ifadede EPA içinde bununla ilgili herhangi bir yasal süreç yürümediğini söyledi ama bu konu hakkında da iki ayrı soruşturma yürüyor.

GÜVENLİK HARCAMALARI 

Scott Pruitt'un 24 saat koruma ekibinde en az yirmi kişi bulunuyor. Bu durum vergi mükelleflerinin sırtına 3 buçuk milyon dolarlık bir yük binmesini getiriyor. Söz konusu rakam bakanın güvenlikçilere seleflerinden 1,7 kat daha fazla para harcamış olduğu anlamına da geliyor. Güvenlik ekibinin maliyeti seyahat masraflarının da şişmesine de sebep oluyor. Dolayısıyla mesela Disneyland'e ve bir Rose Bowl adıyla bilinen Amerikan futbolu maçına yapılan seyahat de fena halde göze batabiliyor. Bu başlıkla ilgili dört ayrı soruşturma bulunuyor.

ZAMLAR VE KİŞİSEL İŞLER 

Scott Pruitt'un İçme Suyu Yasası'nı nasıl manipüle edip, kişisel asistanlarına nasıl yüksek zamlar yapabildiği bu maddede araştırılıyor. Vakanın detaylarına bakıldığında Scott Pruitt,  Millan Hupp ve Sarah Greenwalt isimli iki yakın danışmanına İçme Suyu Yasası'nın bir maddesi kullanılarak oldukça dolgun bir zam yapıldı. Greenwalt'un maaşı 107 bin 435 dolardan 164 bin 200 dolara,  Hupp'un maaşı ise 86 bin 460 dolardan 114 bin 590 dolara çıktı. İki danışman da Pruitt'un Oklahoma'da başsavcılık yaptığı zamanlardan beri yanındalar. Hupp ve Greenwalt'a yapılan zamlarda Beyaz Saray'da uyulması gereken kaide ve prosedürler bypass ediliyor. Bununla beraber söz konusu asistanlar Pruitt'a ev bakmak, Rose Bowl maçına bilet almak gibi kişisel işlere bakıyorlar. Scott Pruitt ise konuyla ilgili Kongre'ye verdiği ifadede zamlardan başta haberi olmadığını öğrenince de iptal ettiğini söylüyor. Hupp ve Greenwalt haziran ayında görevlerinden istifa etti. Konuyla ilgili 3 ayrı soruşturma yürüyor.

MADENCİLİK ENDÜSTRİSİYLE GÖRÜŞMELER

Scott Pruitt'un EPA'nın başındayken aynı zamanda Ulusal Madenciler Kurumu'nun toplantılarına katılması müfettişlerin radarına yakalandı. Özellikle Pruitt'un maden sanayicilerinin temsilcilerini Trump'a Paris'ten çekilmesi yönünde ısrar etmesi yolunda telkinler yaptığı ortaya çıkınca hakkında bununla ilgili lobicilik karşıtı yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle iki ayrı soruşturma açılmasına sebep oldu.

Bütün bunlara ek olarak Scott Pruitt birden fazla mail adresi kullanarak devlet arşivi yasalarını ihlal etmekle ve bilim kurullarına bilim ve akademi insanları yerine yürütme makamı ve sanayi temsilcilerini atamakla da itham ediliyor.

Son gelişmeler Trump'ın Pruitt'a sahip çıkmaktan vazgeçtiğini ortaya koyuyor. Scott Pruitt hakkında epey detaylı davalar devam ediyor. Bakalım Pruitt'un nefesi bu suçlamalarla baş etmeye yetecek mi?