ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'de: Netanyahu'dan 'Refah' açıklaması
İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın İsrail Savaş Kabinesi ile genişletilmiş bir toplantıda bir araya geleceği belirtildi.
DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı Ekim 2023'ten bu yana yaptığı altıncı Orta Doğu turu kapsamında bugün İsrail'in Tel Aviv kentine geldi. Blinken, burada Başbakan Benjamin Netanyahu ile bir görüşme yaptı.
İsrail Başbakanlık Ofisi'nin sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "Başbakan Benjamin Netanyahu, Tel Aviv'deki Kirya'da ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile özel bir görüşme gerçekleştiriyor. Daha sonra Savaş Kabinesi üyeleriyle genişletilmiş bir görüşme de yapılacak" ifadeleri kullanıldı.
Blinken'in Netanyahu ile görüşmesi, Tel Aviv ile Hamas arasında dolaylı olarak yürütülen rehine takası ve ateşkes müzakerelerinin gündemde olduğu dönemde gerçekleşti. Blinken, perşembe günü Suudi Arabistan'ı, dün ise Mısır'ı ziyaret etmişti.
NETANYAHU: MECBUR KALIRSAK TEK BAŞIMIZA YAPACAĞIZ
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Blinken'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde yüzbinlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentine birlik gönderme konusunda kararlı olduğunu söyledi. Görüşme sırasında 'Hamas'ı yenmenin Refah'a girmek dışında başka bir yolu olmadığını' Blinken'a ilettiğini belirten Netanyahu, "Ona (Blinken) bunu ABD'nin desteğiyle yapmayı umduğumu söyledim. Ama eğer mecbur kalırsak bunu tek başımıza yapacağız" ifadelerini kullandı.
MISIR DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın, Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararası İşbirliği İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Rim el-Haşimi'nin yanı sıra Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh ile bir araya geldiği bildirildi.
AA'nın aktardığına göre, görüşmede, Gazze'deki kriz ve ateşkes için yürütülen çalışmalar ele alınırken, Filistin meselesinin tasfiyesine ya da Filistinlilerin göçe zorlanmasına yönelik girişimler ile Refah'a saldırının reddedildiği vurgulandı. Görüşmede ayrıca iki devletli çözümün ve Filistin devletinin kurulmasının kaçınılmaz olduğu belirtildi.
Bakanlar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Gazze'de ateşkese varılması, sonra da iki devletli formül üzerinden siyasi çözümü hedefleyen somut eylemler aşamasına geçilmesi gerektiğini anlattı. Toplantıda, Gazze'deki insani krizin çözümüne yönelik somut ve koordineli adımların belirlenmesi amacıyla gelecek günlerde katılımcı ülkelerden uzmanların iştirakiyle acilen bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.
RUSYA VE ÇİN, ABD'NİN KARAR TASARISINI VETO ETTİ
ABD'nin Gazze'de tüm rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı, bugün sabah saatlerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) oylamaya sunuldu. Rusya ve Çin, tasarıyı veto etti.
Yaklaşık altı hafta sürmesi teklif edilen ateşkesin sürdürülebilir ateşkese çevrilmesinin önemine işaret edilen karar tasarısında, 'Hamas ve diğer terörist ve aşırıcı grupların Filistin halkını temsil etmediği' ve Hamas'ın 'bazı üye ülkelerce terör örgütü ilan edildiğine' dikkat çekiliyordu. Gazze'nin 1967'de işgal edilen toprakların bir parçası olduğu vurgulanan karar tasarısında, iki devletli çözüme destek veriliyordu. Karar tasarısında, "Tüm taraflarda sivilleri korumak için acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması, gerekli insani yardımın sevkiyatı, çekilen acının azaltılması ve söz konusu ateşkesin geri kalan tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla birlikte sağlanması önem taşıyor" deniliyordu.
Bu ateşkesin çatışmaları daha sürdürülebilir bir şekilde durdurmak için koşulların yaratılması bakımından fırsat olarak görülmesi gerektiği kaydedilen karar tasarısında, bu yönde diplomatik çabaların artırılması talep ediliyordu. Tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısı yapılan tasarıda, siviller ve sivil altyapının korunması ile insani yardım erişiminin sağlanması isteniyordu.
Gazze'de sivil halkın zorla yerinden edilmesine karşı çıkılan tasarıda, bunun uluslararası hukuk, uluslararası insancıl ve insan hakları hukukunu ihlal edeceği ifade ediliyordu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)