ABD Dışişleri'nden referandum mesajı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, Türkiye'deki referandumla ilgili soruya yanıtında demokrasi ve şeffaflık vurgusu yaptı. Toner, "Dürüstçe söyleyeyim, Türkiye’nin demokratik geleneği bizim açımızdan derin önem taşıyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye'nin demokratik geleneğinin kendileri için 'derinden önemli olduğunu' söyledi.  Toner, 'siyasi süreçler şeffaf olmalı' vurgusu yaptı.

Amerikalı sözcü, önceki günkü basın toplantısında Türkiye'deki referandum sürecine ilişkin bir soruyla karşılaştı. Bir gazeteci, Türkiye'de yüzlerce kişinin cezaevinde olduğunu ve 'hayır' kampanyasının engellendiğini belirtip, "Türkiye'nin mevcut koşullarını nasıl görüyorsunuz?" diye sordu. Amerikalı sözcü şu yanıtı verdi:

"İlişkilerimiz konusunda daha önceden de birçok defa söylediğimiz gibi, Türkiye güçlü bir müttefik, güçlü bir ortak ve Türkiye’deki demokrasinin kalitesine ilişkin samimi konuşmalar yapıyoruz. Konuşma ve basın özgürlüğü dahil, ifade özgürlüğünün korunması gerektiğine güçlü biçimde inanıyoruz. Siyasi süreçlerin şeffaf olması ve siyasi partilerin görüşlerini dile getirip topluma ulaştırabilmeleri gerektiğine inanıyoruz.

Türkiye'yi sürekli olarak her seviyede siyasi özgürlükler, ifade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve diğer temel özgürlükleri garanti altına almaya ve bunlara saygı duymaya çağırıyoruz. Ve bunun sebebi, Türkiye’nin demokrasisine, demokratik geleneğine değer veriyor ve saygı duyuyor olmamız. Dürüstçe söyleyeyim, Türkiye’nin demokratik geleneği bizim açımızdan derin önem taşıyor. Türkiye güçlü bir müttefik ve Türkiye'de olabilecek en güçlü demokrasiyi görmek istiyoruz." (Dış Haberler)